Ολοκληρώθηκε με επιτυχία στα Χανιά η παρουσία των «Δρόμων της Ελιάς»

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία στα Χανιά η παρουσία των «Δρόμων της Ελιάς»

Ολοκληρώθηκε το 11ο Διεθνές Ετήσιο Συμβουλευτικό Forum των Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 11ο Διεθνές Ετήσιο Συμβουλευτικό Forum των Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης στα Χανιά από τις 5-7 Οκτωβρίου.

Στο Forum, υπό την aιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας της Δημοκρατίας, συμμετείχαν 430 σύνεδροι από 50 χώρες, υπουργοί και υψηλόβαθμα στελέχη υπουργείων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκεί oι «Δρόμοι της Ελιάς» εκπροσωπήθηκαν από τον εκτελεστικό διευθυντή Γιώργο Καραμπάτο και στελέχη του Οργανισμού, ενώ συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι των πιστοποιημένων Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης, εκπρόσωποι υπουργείων, διεθνών οργανισμών, ακαδημαϊκοί, επαγγελματίες του τουρισμού από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το 3μερο διεθνές Forum περιλάμβανε ομιλίες, στρογγυλά τραπέζια και Β2Β συζητήσεις και διοργανώθηκε από τη Διευρυμένη Μερική Συμφωνία για τις Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτιστικών Διαδρομών, σε συνεργασία με το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το υπουργείο Τουρισμού, τον Ελληνικό Εθνικό Οργανισμό Τουρισμού, την Περιφέρεια Κρήτης, το Δήμο Χανίων, το Βιομηχανικό και Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων, και την Πολιτιστική Διαδρομή «Δρόμος Ιστορικών Καφέ» η οποία εδρεύει στην Κρήτη.

Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Bjorn Berge, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας Λίνα Μενδώνη, η αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης (PACE) και πρόεδρος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας Ντόρα Μπακογιάννη, ο πρόεδρος της Καταστατικής Επιτροπής Πολιτιστικών Διαδρομών, πρέσβης Patrick Engelberg (Λουξεμβούργο), η πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου και άλλοι.

Στο διάστημα των τριών ημερών του συνεδρίου διερευνήθηκαν τρεις κύριες γενικές θεματικές που αφορούσαν σε:

-Προώθηση Ευρωπαϊκών Αξιών και Διαπολιτισμικού Διαλόγου

-Προστασία της κληρονομιάς σε περιόδους κρίσης

-Προώθηση δημιουργικών βιομηχανιών, πολιτιστικού τουρισμού, καινοτόμων τεχνολογιών για βιώσιμες κοινότητες.

Επίσης, υπογραμμίστηκε η σημασία ανάδειξης των πρακτικών των Πολιτιστικών Διαδρομών για την προώθηση της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης και την ενίσχυση της  βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης.

Συζητήθηκαν ακόμη οι δράσεις των Πολιτιστικών Διαδρομών, έγινε ανταλλαγή εμπειριών, ανάλυση καλών πρακτικών, δρομολόγηση νέων πρωτοβουλιών και ανάπτυξη συνεργασιών σε όλη την Ευρώπη και πέρα από αυτήν.

Να σημειωθεί πως το επόμενο, 12ο Διεθνές Ετήσιο Συμβουλευτικό Forum του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Lodj της Πολωνίας.