Παράταση για διορθώσεις των κτηματολογικών εγγραφών στη Μεσσηνία

Παράταση για διορθώσεις των κτηματολογικών εγγραφών στη Μεσσηνία

Τουλάχιστον παράταση ενός έτους θα δοθεί για τις διορθώσεις στις κτηματολογικές εγγραφές που αφορούν στη Μεσσηνία, η προθεσμία για τις οποίες έληγε στο τέλος του έτους.

Σύμφωνα με χθεσινά αθηναϊκά δημοσιεύματα, αποφασίστηκε λύση δύο φάσεων για τις οριστικές εγγραφές στο Κτηματολόγιο σε 313 περιοχές της χώρας, ώστε αρχικά να εκτονωθεί και σε δεύτερο στάδιο να επιλυθεί οριστικά το πρόβλημα χιλιάδων ιδιοκτητών που μετά το τέλος του έτους χάνουν το δικαίωμα άσκησης ένδικων μέσων και κινδυνεύουν να χάσουν οριστικά την περιουσία τους.

Λύση με δύο φάσεις
Η λύση ανακοινώθηκε και συμφωνήθηκε σε συνάντηση της διοίκησης της Ελληνικό Κτηματολόγιο με εκπροσώπους της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.

Η λύση δύο φάσεων που συμφωνήθηκε στη συνάντηση και προωθείται από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την Ελληνικό Κτηματολόγιο προβλέπει:

-Σε πρώτη φάση θα νομοθετηθεί άμεσα οριζόντια παράταση ενός έτους, μέχρι το τέλος του 2023, της προθεσμίας που λήγει στις 31 Δεκέμβριου 2022 για τις οριστικές εγγραφές στο Κτηματολόγιο. Στη συνάντηση έγινε γνωστό ότι η οριζόντια παράταση οριστικών εγγραφών μέχρι το τέλος του 2023 θα νομοθετηθεί άμεσα, με πρωτοβουλία του Θεόδωρου Λιβάνιου, υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιου για το Κτηματολόγιο.

Εκτιμήθηκε ότι η παράταση εκτονώνει το πρόβλημα, τουλάχιστον προσωρινά, για  χιλιάδες ιδιοκτήτες. Παράλληλα, προστατεύει την ασφάλεια των εγγραφών και την αξιοπιστία του Κτηματολογίου, εν όψει της ολοκλήρωσης του έργου.

Στο μεταξύ, αποφορτίζει το έργο της Δικαιοσύνης να δεχθεί και των νομικών να διεκπεραιώσουν μέχρι το τέλος του έτους μεγάλο κύμα προσφυγών θιγόμενων ιδιοκτητών από τις εγγραφές στο Κτηματολόγιο.

-Σε δεύτερη φάση θα υπάρξει ολοκληρωμένη νομοθετική λύση για όλες τις περιοχές της χώρας, την οποία θα ετοιμάσει κοινή νομοπαρασκευαστική επιτροπή ειδικών, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ελληνικό Κτηματολόγιο, της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων και δύο έγκριτων, σχετικών με το αντικείμενο, πανεπιστημιακών καθηγητών.

Ως βάση αναφοράς του έργου της επιτροπής υιοθετήθηκε η πρόταση της Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η οποία προβλέπει: «Να ορίζεται ως 20ετής, αρχομένης από το χρόνο έναρξης λειτουργίας των Κτηματολογικών Γραφείων, η προθεσμία για τη δυνατότητα άσκησης του δικαιώματος διόρθωσης των ανακριβών πρώτων εγγραφών στις περιοχές που έχουν κτηματογραφηθεί και σε κάθε περίπτωση, η προθεσμία αυτή να μη συμπληρωθεί πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2023».

«Αγνώστου ιδιοκτήτη»
Το θέμα αφορά ακίνητα που βρίσκονται σε συνολικά 313 περιοχές της χώρας οι  οποίες κτηματογραφήθηκαν διαδοχικά με τα προγράμματα του Κτηματολογίου έως το 2006 και καταγράφηκαν σε αυτές συνολικά 7.293.068 ιδιοκτησιακά δικαιώματα.

Για τη Μεσσηνία αφορά στις περιοχές που κτηματογραφήθηκαν το 2004.

Για τις περιοχές αυτές οι προθεσμίες οριστικών εγγραφών που είχε αρχικά προβλεφθεί να είναι σε 16 χρόνια και στη συνέχεια νομοθετήθηκε μείωσή τους σε 14 χρόνια, αφού έληγαν σταδιακά στον προβλεπόμενο χρόνο από την έναρξη κτηματογράφησης κάθε περιοχής, το 2019 νομοθετήθηκε να ισχύει οριζόντια προθεσμία, η οποία λήγει τώρα στο τέλος του 2022.

Σύμφωνα με ανάλυση του ecopress, στην πορεία της κτηματογράφησης υπάρχει σωρεία περιπτώσεων που αφορούν σε προβληματικές εγγραφές στο Κτηματολόγιο. Πρόκειται για κτηματολογικές εγγραφές με ελλιπή ή λανθασμένα στοιχεία μεταγραφής τίτλου κτήσης του δικαιούχου, μέχρι λανθασμένες αποτυπώσεις ακινήτων από τους ιδιοκτήτες ή τους μελετητές, που θίγουν περιουσιακά στοιχεία.

Παράλληλα από την κτηματογράφηση αναδείχθηκαν δεκάδες χιλιάδες ακίνητα, τα οποία δεν έχουν δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες τους είτε δεν έχουν καταγραφεί στα κτηματολογικά φύλλα.

Για όλες αυτές τις περιπτώσεις ακινήτων η οριστική εγγραφή στο Κτηματολόγιο σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες τους χάνουν τη δυνατότητα να ασκήσουν ένδικα μέσα και να κατοχυρώσουν την περιουσία τους, μετά τη λήξη της προθεσμίας στις 31/12/2022, που παρατείνεται για τις 21/12/2023.

Παράλληλα, όλα τα ακίνητα που δεν έχουν καταγραφεί στο Κτηματολόγιο, ακόμη και σε περιπτώσεις που δεν έγινε δήλωση ιδιοκτησίας από αμέλεια του ιδιοκτήτη, μετά τη λήξη της προθεσμίας οριστικών εγγραφών στο Κτηματολόγιο θεωρούνται «αγνώστου ιδιοκτήτη» και η ιδιοκτησία τους περιέρχεται οριστικά στο δημόσιο.

Όλοι οι θιγόμενοι ιδιοκτήτες –ανάμεσά τους πλήθος ιδιοκτητών (ηλικιωμένοι, ομογενείς, κληρονόμοι, οικογένειες που έχουν χτυπηθεί από τις αλλεπάλληλες κρίσεις των τελευταίων ετών κ.ά.) που δε γνωρίζουν καν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν- αλλά και όσοι λόγω λανθασμένων εγγραφών στο Κτηματολόγιο βρίσκονται σε ιδιοκτησιακές διελκυστίνδες, έχουν ύστατη δυνατότητα μέχρι τη λήξη της οριζόντιας προθεσμίας των οριστικών εγγραφών να ασκήσουν ένδικα μέσα.

Σχετικά με το χρόνο οριστικής εγγραφής στο Κτηματολόγιο υιοθετείται κατ΄αρχήν η πρόταση της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων να ισχύσει 20ετία από την έναρξη κτηματογράφησης της κάθε περιοχής, η οποία παράλληλα από τον Αστικό Κώδικα προβλέπεται και στις περιπτώσεις χρησικτησίας.

Ωστόσο, στη συνάντηση της διοίκησης του Κτηματολογίου με τους εκπροσώπους των Δικηγορικών Συλλόγων διαπιστώθηκε ότι το θέμα είναι εξαιρετικά πολύπλοκο και πρέπει να αναζητηθεί στέρεη νομική λύση, σύμφωνα με το Σύνταγμα.
Β.Β.