Στο προσκήνιο νέος κύκλος ανακύκλωσης – αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών

Στο προσκήνιο νέος κύκλος ανακύκλωσης – αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών

Σε αναμονή για την έναρξη νέου κύκλου μέσω του προγράμματος Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή βρίσκονται κατά πληροφορίες τα στελέχη του κλάδου ηλεκτρικών ειδών, δεδομένου ότι ο πρώτος κύκλος που ξεκίνησε ουσιαστικά να τρέχει με σημαντική χρονική καθυστέρηση στο τέλος του φετινού Ιουλίου, όχι μόνο δεν απέδωσε τα αναμενόμενα στην αγορά, αλλά κρίνεται πλήρως ανεπαρκής ως προς τις επιδόσεις του. Κατά πληροφορίες του Capital.gr από τον συνολικό προϋπολογισμό που χορηγήθηκε μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ, αναλώθηκαν μόλις τα 90 εκατομμύρια ευρώ μέσω των vouchers που παρέλαβαν οι δικαιούχοι και εν τέλει τα αξιοποίησαν για την αγορά – αντικατάσταση του παλιού κλιματιστικού, ψυγείου ή καταψύκτη.

Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι με βάση τα δεδομένα που υφίστανται αυτή τη στιγμή το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει δεσμευτεί ότι θα κινηθεί με δεύτερο κύκλο υλοποίησης του προγράμματος, όπου ουσιαστικά θα διεκδικήσει επιπρόσθετο κονδύλι από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πλέον των υπολειπόμενων 60 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να τρέξει εκ νέου η διαδικασία. Θυμίζουμε ότι ήδη έχει δοθεί παράταση για τον πρώτο κύκλο του προγράμματος από το αρμόδιο για το θέμα, υπουργείο Περιβάλλοντος και επί της ουσίας η προθεσμία αυτή λήγει την 1η Νοεμβρίου.

Όλες οι παραπάνω εξελίξεις έρχονται τη στιγμή που η αγορά στο οκτάμηνο του 2022 χάνει τζίρο κατά -1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2021 και ταυτόχρονα οι απώλειες σε τεμάχια ανέρχονται στο -10% με βάση την τελευταία διαθέσιμη αποτύπωση της εταιρείας μετρήσεων αγοράς, GFK.

Αναξιοποίητο μεγάλο μέρος των επιταγών που επιδοτούν την αλλαγή συσκευών

Για να αντιληφθούμε την πορεία που είχε μέχρι στιγμής το πρόγραμμα, αρκεί να δούμε τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που σχετίζονται με την πρόοδό του και δημοσιεύονται στο gov.gr. Αυτό που προκύπτει είναι ότι έως και αυτή τη στιγμή παρά το γεγονός ότι έχουν εκδοθεί επιταγές από πολλούς δικαιούχους – συνολικά 270.674 vouchers -, είναι περιορισμένος ο αριθμός εκείνων που έχουν αξιοποιηθεί για την αγορά κάποιας νέας συσκευής – εξαργυρώθηκαν μόλις 159.394 – και από τις τρεις κατηγορίες προϊόντων που επιδοτούνται (κλιματιστικά, ψυγεία, καταψύκτες). Επιπλέον, από τις συνολικά εκδοθείσες επιταγές παραμένουν διαθέσιμες προς χρήση συνολικά 111.280.

Εξετάζοντας τις επιμέρους επιδοτούμενες κατηγορίες ξεχωριστά, χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των κλιματιστικών, όπου από τα 130.742 vouchers που εκδόθηκαν μόλις τα 71.325 έχουν εξαργυρωθεί από τους εμπόρους, ενώ είναι διαθέσιμα προς χρήση ακόμα 59.417. Σε ό,τι αφορά τα ψυγεία από τις 107.337 επιταγές που εκδόθηκαν εξαργυρώθηκαν οι 72.466, ενώ παραμένουν διαθέσιμες προς χρήση οι 34.871. Για τους καταψύκτες εκδόθηκαν 32.595 επιταγές, εξαργυρώθηκαν λιγότερες από τις μισές, ήτοι 15.603 και παραμένουν διαθέσιμες προς χρήση 16.992.

11.000 λιγότερα κλιματιστικά πουλήθηκαν στο οκτάμηνο σε σχέση με το 2021

Για αντιληφθούμε την εικόνα της αγοράς αρκεί να αναφέρουμε ότι στην κατηγορία των κλιματιστικών και παρά την ισχύ του voucher, στο οκτάμηνο της φετινής χρονιάς πουλήθηκαν 11.000 λιγότερα κλιματιστικά – βάσει στοιχείων GFK – σε σύγκριση με το οκτάμηνο του 2021. Η φετινή χρονιά βέβαια συγκρίνεται με την περσινή όπου εκδηλώθηκε παρατεταμένος καύσωνας στη διάρκεια του καλοκαιριού, γεγονός που ώθησε σημαντικά περισσότερους καταναλωτές να αγοράσουν προϊόντα κλιματισμού, εξέλιξη που εκτόξευσε την κατηγορία. Φέτος όμως σε μία χρονιά όπου η αγορά των κλιματιστικών τελούσε υπό καθεστώς οικονομικής ενίσχυσης μέσω του προγράμματος Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή, τελικά τα αποτελέσματα κάθε άλλο παρά τα αρχικά αναμενόμενα ήταν.