Συρίγος από Καλαμάτα: «Βασικό μήνυμα της Μικρασιατικής Καταστροφής ήταν ο εθνικός μας διχασμός»

Συρίγος από Καλαμάτα: «Βασικό μήνυμα της Μικρασιατικής Καταστροφής ήταν ο εθνικός μας διχασμός»

Ο υφυπουργός Παιδείας βρέθηκε χθες το βράδυ στην Καλαμάτα, και μίλησε σε εκδήλωση αφιερωμένη στα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Εκδήλωση αφιερωμένη στα γεγονότα που οδήγησαν και ακολούθησαν τη Μικρασιατική Καταστροφή, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Πνευματικό Κέντρο της Καλαμάτας, έπειτα από πρωτοβουλία του τμήματος Λόγου και Γραμμάτων της Κ.Ε. Φάρις και της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης.

Το πάνελ της χθεσινής ομιλίας απαρτιζόταν από τον υφυπουργό Παιδείας και καθηγητή του ΕΚΠΑ, Άγγελο Συρίγο, ο οποίος παρουσίασε τις θέσεις του γύρω από τη μικρασιατική εκστρατεία και τις προϋποθέσεις που οδήγησαν σ’ αυτή, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «το βασικό μήνυμα και ο λόγος που φτάσαμε στη Μικρασιατική Καταστροφή ήταν ο εθνικός μας διχασμός». Ακολούθως, ο κ. Θανάσης Διαμαντόπουλος, ομότιμος καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο αναφέρθηκε στη «δίκη των έξι» και το ρόλο που διαδραμάτισε εκείνη την εποχή, ενώ κλείνοντας, ο κ. Ευάνθης Χατζηβασιλείου, καθηγητής Ιστορίας του Μεταπολεμικού Κόσμου στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, παρουσίασε τα γεγονότα γύρω από τη μετεγκατάσταση και ενσωμάτωση των προσφύγων εκείνης της εποχής στην εγχώρια κοινωνία.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυναν ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, και η πρόεδρος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης, Πιπίνα Κουμάντου.