Άσκηση με σενάριο σεισμού στην Καλαμάτα

Άσκηση με σενάριο σεισμού   στην Καλαμάτα

Την προσεχή Παρασκευή, στις 6.00 το απόγευμα, στο κέντρο της Καλαμάτας και συγκεκριμένα στο Πνευματικό Κέντρο έχει προγραμματιστεί μεγάλη άσκηση Πολιτικής Προστασίας με σενάριο σεισμού.

Σκοπός της άσκησης, με κωδική ονομασία «ΠΟΛΥΒΩΤΗΣ 2022», είναι η καλύτερη προετοιμασία και ο συντονισμός του μηχανισμού απόκρισης, όσον αφορά στο ενδεχόμενο σεισμού, που αποτελεί ξαφνικό φυσικό φαινόμενο, συχνό στο ελληνικό χώρο.

Σενάριο άσκησης
Την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου και ώρα 18.00 σεισμική δόνηση εντάσεως 6 της κλίμακας Richter εκδηλώνεται με επίκεντρο 3 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Μεσσηνιακού κόλπου, με μικρό εστιακό βάθος. Από τις πρώτες πληροφορίες προκάλεσε ζημιές σε κτίσματα στο κέντρο της Καλαμάτας.

Συγκεκριμένα, υπήρξε μερική κατάρρευση στο κτήριο του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου που βρίσκεται στην οδό Αριστομένους 33, στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας.

Από την κατάρρευση ένα άτομο βρίσκεται εγκλωβισμένο, καταπλακωμένο από δομικά υλικά, στο πρόβολο της εισόδου, ένα άτομο έχει τραυματιστεί και βρίσκεται εγκλωβισμένο στον 1ο όροφο του κτηρίου, ένα άτομο έχει καταφύγει στην ταράτσα έπειτα από μερική κατάρρευση του κλιμακοστασίου του κτηρίου και εκδηλώνεται φωτιά μικρής έντασης και έκτασης, στον ημιώροφο του κτηρίου, η οποία εκδηλώνεται από βραχυκύκλωμα ηλεκτρικών καλωδίων.

Βλάβες υπέστησαν δώδεκα κατοικίες, ενώ αναφέρθηκαν επίσης πτώσεις δομικών υλικών από διάφορα κτήρια της ευρύτερης περιοχής της πόλης της Καλαμάτας. Συντονιστής της άσκησης έχει οριστεί ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, επιπυραγός Παναγιώτης Παπανικολάου.

Να σημειωθεί πως προχθές πραγματοποιήθηκε προάσκηση σεισμού, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών.