Εκδήλωση Αστυνομίας για τα ναρκωτικά -Μεσσηνία: «Κάθε τοξικομανής δημιουργεί 7-8 νέους χρήστες»

Εκδήλωση Αστυνομίας για τα ναρκωτικά -Μεσσηνία: «Κάθε τοξικομανής δημιουργεί 7-8 νέους χρήστες»

Το εμπόριο ναρκωτικών εκτρέφει το έγκλημα και καταστρέφει ζωές, τονίστηκε

Σημαντικά στοιχεία για τον κόσμο των ναρκωτικών και το τι συμβαίνει στη Μεσσηνία παρουσιάσθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, κατά την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου και το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Μεσσηνίας.

Η εκδήλωση είχε ως θέμα «Τα Ναρκωτικά ως κοινωνικό φαινόμενο. Επιστημονική και αστυνομική προσέγγιση» και παρουσιάστηκαν άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία από το διοικητή του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, Τάσο Δεληγιάννη, καθώς ως υπηρεσία έχει κερδίσει πολλές μάχες στον αγώνα κατά των ναρκωτικών και των εμπόρων τους.

Τότε που ήταν νόμιμα
Την εκδήλωση χαιρέτισε αρχικά ο γενικός περιφερειακός διευθυντής, ταξίαρχος Π. Πούπουζας, ενώ το συντονισμό είχε η αστυνόμος Β΄ Σοφία Μπιτσώνη.

Για τα ναρκωτικά και τις επιπτώσεις τους μίλησαν από τον Ιατρικό Σύλλογο η γιατρός Αικατερίνη Ρέμη, η ψυχολόγος της Αστυνομίας, υπαστυνόμος Β΄ Νίκη Πανοπούλου και η επιμελήτρια Ανηλίκων, Αγγελική Ρουμελιώτου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η ομιλία του διοικητή Ναρκωτικών, Τάσου Δεληγιάννη, ο οποίος ξεκίνησε κάνοντας εκτενή αναφορά στη διαδρομή των ναρκωτικών μέσα στα χρόνια, ακόμα και από τον περασμένο αιώνα. Μιλώντας για την Ελλάδα, υπενθύμισε πως αρχικά, από συστάσεως του κράτους, η καλλιέργεια και διακίνηση κάνναβης ήταν νόμιμη. Μάλιστα, ανέφερε ότι τη δεκαετία του 1870, οπότε η Αίγυπτος απαγόρευσε την ινδική κάνναβη, η καλλιέργειά της εισήχθη στην Ελλάδα, αρχικά στην Αργολίδα και στη συνέχεια σε άλλα σημεία της Πελοποννήσου, με προπύργιο την Αρκαδία και την περιοχή της Μαντινείας.

Μεσσηνία
Συνεχίζοντας εξήγησε αναλυτικά τα είδη των ναρκωτικών και πώς συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα και την εγκληματικότητα.

Μάλιστα, αναφέρθηκε και στην πανδημία, λέγοντας πως τα καρτέλ των ναρκωτικών προσαρμόστηκαν γρήγορα στις νέες συνθήκες. Έτσι, παρά τις διακυμάνσεις στην τιμή και στην προσφορά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πλέον η αγορά ναρκωτικών έχει επανέλθει σε μεγάλο βαθμό στα προ covid επίπεδα.

Παρουσιάζοντας στοιχεία για τη σημερινή εποχή, τόνισε πως κάθε τοξικομανής δημιουργεί 7-8 νέους χρήστες.

Σε ό,τι αφορά τη Μεσσηνία, σημείωσε ότι το βασικό πρόβλημα είναι η καλλιέργεια χασίς, αναφέροντας πως την τελευταία δεκαετία έχουν κατασχεθεί περίπου 24.500 φυτά κάνναβης. Ειδική αναφορά έκανε στις χρονιές 2017, 2018 και 2022, οπότε σε 110 υποθέσεις κατασχέθηκαν 11.000 φυτά κάνναβης και συνελήφθησαν 85 άτομα. Επίσης, από το ΤΔΝ έχουν εξαρθρωθεί την τελευταία δεκαετία 55 εγκληματικές οργανώσεις για διακίνηση ναρκωτικών.

Στη Μεσσηνία δε, έχουν εμφανισθεί και οι νέες μορφές καλλιέργειας, που είναι η εσωτερική και η υδροπονική.

Τέλος, ο κ. Δεληγιάννης μίλησε για το τι γίνεται με τα ναρκωτικά που κατάσχονται, ενώ σημαντικό μέρος της ομιλίας αφιέρωσε στην αντιμετώπιση, υπογραμμίζοντας ότι το ζήτημα της καταπολέμησης των ναρκωτικών πρέπει να ενταχθεί στις συνολικές προσπάθειες για στήριξη της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης σε ευρύτερη βάση. Κάλεσε, δε, τους πολίτες να είναι σύμμαχοι και συμπολεμιστές τους στον αγώνα αυτό.

Της Βίκυς Βετουλάκη