Εκλογές -Γρίφος με τις έδρες στη Μεσσηνία: Βουλευτές στο «κόκκινο» λόγω απογραφής

Εκλογές -Γρίφος με τις έδρες στη Μεσσηνία: Βουλευτές  στο «κόκκινο» λόγω απογραφής

Από το χρόνο διενέργειας των εκλογών θα εξαρτηθεί, σε σημαντικό βαθμό, αν αυτές θα γίνουν με βάση την απογραφή του 2011 ή την τελευταία απογραφή του 2021.

Όπως αναφέρουν σχετικά πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Δώρας Αντωνίου στην “Καθημερινή”, αν οι εκλογές γίνουν μετά το Φεβρουάριο, τότε δεσμευτικά θα γίνουν με βάση τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής.

Αν γίνουν πιο νωρίς, τότε είναι στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης να αποφασίσει αν θα προχωρήσει στην έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για διεξαγωγή τους με βάση τα αποτελέσματα της πρόσφατης απογραφής.

Η ημερομηνία – κλειδί είναι η 21η Φεβρουαρίου. Κι αυτό γιατί, όπως αναφέρει στην «Κ» ο πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, Θάνος Θανόπουλος, στις 21 Φεβρουαρίου του 2022 έγινε η τελευταία πράξη της απογραφής, που άρχισε το 2021.

Το Σύνταγμα (άρθρο 54, παράγραφος 2) προβλέπει ότι «ο αριθμός των βουλευτών κάθε εκλογικής περιφέρειας ορίζεται με προεδρικό διάταγμα με βάση το νόμιμο πληθυσμό της περιφέρειας, που προκύπτει σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, από τους εγγεγραμμένους στα οικεία δημοτολόγια, όπως ο νόμος ορίζει. Τα αποτελέσματα της απογραφής θεωρείται ότι έχουν δημοσιευθεί με βάση τα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας μετά την πάροδο ενός έτους από την τελευταία ημέρα διεξαγωγής της».

Επί της ουσίας, από την 21η Φεβρουαρίου 2023 και μετά, και εφόσον η ΕΛΣΤΑΤ έχει ανακοινώσει τα στοιχεία του νόμιμου πληθυσμού της χώρας, υποχρεωτικά οι εκλογές θα γίνουν με βάση τη νέα απογραφή. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως αναφέρει κυβερνητική πηγή, υπάρχει ζήτημα ακυρότητας των εκλογών και ενστάσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Θανόπουλο, στις 30 Δεκεμβρίου η ΕΛΣΤΑΤ πρόκειται να ανακοινώσει τα στοιχεία του νόμιμου πληθυσμού της χώρας. Πρόκειται για τα στοιχεία που δείχνουν ποιοι ψηφίζουν και πού ψηφίζουν. Δηλαδή, στην απογραφή κάθε πολίτης κλήθηκε να δηλώσει πού μένει μόνιμα, αλλά και πού είναι δημότης και, κατ’ επέκταση, πού ασκεί το εκλογικό δικαίωμά του.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των στοιχείων νόμιμου πληθυσμού, το υπουργείο Εσωτερικών μπορεί να προχωρήσει σε κατανομή των εδρών στις εκλογικές περιφέρειες με βάση τα νέα στοιχεία. Ο συνολικός αριθμός εδρών στη Βουλή δεν αλλάζει, θα παραμείνουν 300 και θα κατανεμηθούν στα κόμματα με βάση τα ποσοστά τους. Οι αλλαγές που θα προκύψουν αφορούν στην κατανομή των εδρών σε διάφορες εκλογικές περιφέρειες. Για τη Μεσσηνία όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι θα “κρατήσει” τις πέντε έδρες, αλλά ας περιμένουμε τα στοιχεία της απογραφής…