Ερωτήματα σχετικά με διαδικασίες για ανάπλαση της πλατείας των Φιλιατρών

Ερωτήματα σχετικά με διαδικασίες για ανάπλαση της πλατείας των Φιλιατρών

H «υπογραφή προγραμματικής σύμβασης Περιφέρειας Πελοποννήσου και Δήμου Τριφυλίας για την πλατεία των Φιλιατρών» έγινε γνωστή με δελτίο Τύπου που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου στις 2 Νοεμβρίου και ώρα 21.17, προκαλώντας ερωτηματικά σε πολίτες, συλλογικότητες, θεσμικούς φορείς, αυτοδιοικητικούς στα Φιλιατρά και την Τριφυλία.

«Υπογράφηκε από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα και το δήμαρχο Τριφυλίας, Γιώργο Λεβεντάκη, προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας και του εν λόγω Δήμου της Μεσσηνίας, για την ανάπλαση της πλατείας των Φιλιατρών, έργο προϋπολογισμού 3.286.000 ευρώ.

Όπως σημείωσε ο περιφερειάρχης, η μελέτη του εν λόγω έργου αναμορφώνεται με ευθύνη της Περιφέρειας -η οποία και θα το υλοποιήσει- “σε μια προσπάθεια συγκερασμού των απόψεων που εκφράστηκαν, καθώς και των ενστάσεων που είχαν διατυπωθεί από τοπικούς φορείς”.

Η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” του υπουργείου Εσωτερικών», αναγράφεται στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Χθες, 3 Νοεμβρίου, στο facebook κοινοποιήθηκε το δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με το δήμαρχο Τριφυλίας, Γεώργιο Λεβεντάκη, σε δελτίο Τύπου που υπογράφεται από τον ίδιο, να αναφέρει: «Μια προεκλογική μας υπόσχεση για ένα έργο που πρόκειται να αναδείξει περαιτέρω αισθητικά την πόλη των Φιλιατρών, όπως είναι η ανάπλαση της κεντρικής της πλατείας, παίρνει σάρκα και οστά. Καθότι χθες (σ.σ. για προχθές προφανώς η αναφορά) υπεγράφη μεταξύ του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα και εμού, η σχετική προγραμματική σύμβαση Περιφέρειας και Δήμου Τριφυλίας.

Το συγκεκριμένο έργο είναι προϋπολογισμού τριών εκατομμυρίων διακοσίων ογδόντα έξι χιλιάδων (3.286.000) ευρώ. Η δε χρηματοδότησή του προέρχεται από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” του υπουργείου Εσωτερικών. Και συνεχίζουμε…».

Τονίζεται πως οι αποφάσεις για υπογραφή προγραμματικής σύμβασης ελήφθησαν στις 8 Ιουνίου 2021 στην Ο.Ε. Δήμου Τριφυλίας, με τηλεδιάσκεψη, ως δεύτερο εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα [όπου και υπήρξαν έντονες αντιδράσεις για απουσία ενημέρωσης και διαβούλευσης για το έργο και ερωτήματα για τη μελέτη και τον προϋπολογισμό της από την αντιπολίτευση, οι οποίες καταγράφονται στην απόφαση, την οποία και καταψήφισαν (ΑΔΑ: ΨΜ01ΩΗΕ-Δ1Μ)], και στην Ο.Ε. της Περιφέρειας Πελοποννήσου στις 9 Ιουνίου 2021.

Από τότε αναρωτιούνται στα Φιλιατρά, καθώς και αυτοδιοικητικοί του Δήμου Τριφυλίας, με ποιο πολιτικό και ηθικό δικαίωμα έλαβε απόφαση η Οικονομική Επιτροπή Περιφέρειας Πελοποννήσου για έγκριση υποβολής πρότασης και έγκριση προγραμματικής σύμβασης με το Δήμο Τριφυλίας, χωρίς καμία ενημέρωση, συζήτηση και διαβούλευση, και από τη στιγμή που υπήρχε στην απόφαση της Ο.Ε. του Δήμου Τριφυλίας έντονη αντίδραση και σοβαρά ερωτήματα.

Επίσης, με ποιο πολιτικό και ηθικό δικαίωμα υπεβλήθη πρόταση έργου με υποέργο την ανάπλαση πλατείας Φιλιατρών από τη στιγμή που διαπιστωμένα και πραγματικά υπήρχε αντίδραση.

Στα Φιλιατρά, το διάστημα που ακολούθησε, ξέσπασαν αντιδράσεις, οι οποίες ακόμη και στις μέρες που διανύουμε εντείνονται και κλιμακώνονται με προσφυγή στο ΣτΕ.

Η συλλογικότητα «Φίλοι Πλατείας και Πεζόδρομου Φιλιατρών» ξεκίνησαν συλλογή υπογραφών σε κείμενο υπό τον τίτλο «Σώστε την πλατεία μας». Τα «Ανυπότακτα Φιλιατρά» προέβησαν σε ενημερωτικές επαφές με τους κατοίκους. Δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι ζητούσαν εναγωνίως να ενημερωθούν τι συμβαίνει. Το Συμβούλιο Κοινότητας Φιλιατρών στις 6 Αυγούστου 2021 αποφάσισε και ζήτησε από το δήμαρχο «να πραγματοποιηθεί άμεσα δημόσια διαβούλευση πριν από την ολοκλήρωση της μελέτης σχετικά με την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας των Φιλιατρών και μέχρι τότε δε δεχόμαστε καμία παρέμβαση».

Όμως, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, που φέρει ημερομηνία 5 Αυγούστου 2021 και Α.Π: 2901, εντάχθηκε στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» το έργο με τίτλο «Αστική Αναζωογόνηση περιοχών Περιφέρειας Πελοποννήσου», στο οποίο περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η ανάπλαση της πλατείας Φιλιατρών, παρά την αντίθεση και τις αντιδράσεις στα Φιλιατρά.

Στις 8 Αυγούστου εξέδωσε δελτίο Τύπου ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Φιλιατρών, σημειώνοντας: «Είναι άξιο απορίας ότι κανένας αρμόδιος δεν έχει ενημερώσει μέχρι στιγμής τη φιλιατρινή κοινωνία για το τι πρόκειται να γίνει» και θέτοντας ερωτήματα.

Στη συνέχεια οι αντιδράσεις εντάθηκαν με συνεδριάσεις του Συμβουλίου Κοινότητας Φιλιατρών, εκφράζοντας σφοδρή αντίδραση για το γεγονός ότι δεν ενημερώνονταν για τη μελέτη και το έργο, ενώ εκδόθηκαν ανακοινώσεις, δελτία Τύπου, έγιναν δηλώσεις, δόθηκαν απαντήσεις και επικράτησε «πολεμικό» κλίμα και σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου σε συνεδρίασή του στις 18 Οκτωβρίου 2021 τάχθηκε αντίθετο στην προταθείσα ανάπλαση της πλατείας Φιλιατρών, εφόσον δεν υπάρχει σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας και του Συμβουλίου Κοινότητας Φιλιατρών, υπερψηφίζοντας την πρόταση που συνδιαμορφώθηκε από παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ενώ μειοψήφησε η πρόταση του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα.

Η πρόταση που αναγνώστηκε στο Σώμα πριν από την ψηφοφορία από τον Θανάση Πετράκο συγκέντρωσε 20 θετικές ψήφους και έχει ως εξής: «Α. Το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι αντίθετο και δε συμφωνεί με το υποέργο ανάπλασης πλατείας Φιλιατρών, εφόσον δεν υπάρχει σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας και του Τοπικού Συμβουλίου Φιλιατρών. Β. Αποδέχεται τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση του επενδυτικού δανείου. Και ζητάει, αν μπορεί να γίνει, να προτείνουν στη θέση του υποέργου ανάπλασης πλατείας Φιλιατρών άλλα έργα».

Η πρόταση του κ. Νίκα, όπως την εκφώνησε από το βήμα του ΠεΣυΠ και μειοψήφησε συγκεντρώνοντας 16 θετικές ψήφους, έχει ως εξής: «Να ψηφίσετε την εισήγηση ως έχει για τη δανειακή σύμβαση. Δεύτερον, για το μέρος που αφορά στην πλατεία Φιλιατρών, 17 εκατομμύρια, δηλαδή, μείον 3.200.000, ευρεία συζήτηση με το Δήμο κι εκπροσώπους φορέων Φιλιατρών με στόχο τη σύγκλιση απόψεων και τη μέγιστη δυνατή συναίνεση. Αν αυτό δεν επιτευχθεί, η σύγκλιση απόψεων και η μέγιστη δυνατή συναίνεση, να προταθεί απένταξη του έργου και πρόταση της Οικονομικής Επιτροπής για ένταξη άλλου έργου αστικής ανάπλασης, που δεν έχει πιθανότητες, διότι δεν υπάρχει πρόσκληση. Προφανώς, το καταλαβαίνετε».

«Άκουσε, Γραμματεία. Υπογράφω 17.000.000 ευρώ. Το έργο των Φιλιατρών δεν προχωράει, δε δημοπρατείται αν δεν έρθει απόφαση από τα θεσμικά όργανα των Φιλιατρών. Από το Δημοτικό Συμβούλιο. Ευχαριστώ», είπε ο κ. Νίκας στη ως άνω συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου όπως αναγράφεται στο απόσπασμα από το πρακτικό της. Ακολούθησε απόφαση-«κόλαφος» για τη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας, αλλά και την Περιφερειακή Αρχή Πελοποννήσου, με θέμα «Μη έγκριση μελέτης “Ανάπλαση πλατείας Φιλιατρών (Πλατεία Καποδιστρίου)” Δ.Ε. Φιλιατρών, Δήμου Τριφυλίας, Π.Ε. Μεσσηνίας», της αρμόδιας Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου (ΥΝΕΜΤΕΔΕΠΝΙ) του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με ημερομηνία 22/10/21 και ΑΔΑ: 973Φ4653Π4-ΡΨ6.

Η ΥΝΕΜΤΕΔΕΠΝΙ έλαβε και νέα απορριπτική απόφαση για τη νέα μελέτη ανάπλασης της κεντρικής πλατείας Φιλιατρών!

Η νέα απόφασή της φέρει ημερομηνία 14/06/2022, και δημοσιεύθηκε με ΑΔΑ: ΩΤΒΞ4653Π4-16Ρ.

Σημειώνεται ότι καμία από τις δύο προταθείσες μελέτες που «ακύρωσε» η ΥΝΕΜΤΕΔΕΠΝΙ δε συζητήθηκε στο Δ.Σ. Τριφυλίας και δεν ελήφθη απόφαση, ενώ ούτε για μελέτη που αναμορφώνεται έχουν ενημερωθεί και λάβει αποφάσεις το Συμβούλιο Κοινότητας Φιλιατρών και το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, σε αντίθεση όσα ρητά αναφέρθηκαν στη συνεδρίαση και απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Όμως, ενώ έχουν συμβεί τα μύρια όσα, τόσους μήνες δεν είχε υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου; Μήπως προκύπτει ζήτημα εξαιτίας της μη υπογραφής σύμβασης επί 16 μήνες ενόσω έχουν γίνει διαδικασίες;

Του Ηλία Γιαννόπουλου