Φιλιατρά: «Να μη γίνει έκτρωμα στην πλατεία»

Φιλιατρά: «Να μη γίνει έκτρωμα στην πλατεία»

«Θα είναι η ταφόπλακα από Νίκα και Λεβεντάκη»

Να μη γίνει το έκτρωμα της ανάπλασης των 3,3 εκ. ευρώ στην πλατεία Φιλιατρών, που προωθείται από την Περιφερειακή Αρχή Πελοποννήσου και τη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας, διότι θα είναι η ταφόπλακα των Φιλιατρών από Νίκα και Λεβεντάκη, τονίστηκε σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Κοινότητας Φιλιατρών το απόγευμα της Παρασκευής, κατά την οποία εκτάκτως συζητήθηκε το θέμα.

Στη διάρκεια της συζήτησης αναφέρθηκε πως δεν έχει γίνει καμία ενημέρωση και διαβούλευση της Περιφέρειας με το Συμβούλιο Κοινότητας και το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας και δε γνωρίζουν για αλλαγές στη μελέτη, γι’ αυτό και θα τη ζητήσουν από την Περιφέρεια. Κι αυτό, παρότι το Περιφερειακό Συμβούλιο στις 18 Οκτωβρίου 2021 τάχθηκε αντίθετο στην προταθείσα ανάπλαση της πλατείας Φιλιατρών εφόσον δεν υπάρχει σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας και του Συμβουλίου Κοινότητας Φιλιατρών, υπερψηφίζοντας την κοινή πρόταση που συνδιαμορφώθηκε από παρατάξεις της αντιπολίτευσης, με τον κ. Νίκα να λέει «Άκουσε, Γραμματεία. Υπογράφω 17.000.000 ευρώ. Το έργο των Φιλιατρών δεν προχωράει, δε δημοπρατείται, αν δεν έρθει απόφαση από τα Θεσμικά Όργανα των Φιλιατρών. Από το Δημοτικό Συμβούλιο. Ευχαριστώ».

Στη συζήτηση ο πρόεδρος του Σ.Κ. Φιλιατρών, Διονύσιος Καραβίτης, τόνισε: «Αν μιλάμε για την ίδια μελέτη και το ίδιο σχέδιο, είμαι κάθετα αντίθετος. Τους λόγους τούς είχαμε εξηγήσει και την προηγούμενη φορά. Ούτε το 3,60 μ. πλάτος των δρόμων θα βοηθούσε την πόλη των Φιλιατρών, ούτε το να γίνει ο ελεύθερος χώρος της πλατείας 50 – 60 τ.μ. με τα γκαζόν περιμετρικά, ούτε οι πίδακες μπροστά από το σιντριβάνι των Φιλιατρών, με την ιστορία που έχει, είναι αποδεκτό και πάει λέγοντας. Και η μελέτη αυτή, ενημερώνω, δεν περιέχει και την παιδική χαρά…

[…] Αν υπάρχουν αλλαγές, τη Δευτέρα το πρωί εμείς θα στείλουμε στην Περιφέρεια και θα ζητήσουμε, βασικά, να μας εξηγήσει αν μιλάμε για την ίδια μελέτη ή για κάτι διαφορετικό…

[…] Θεωρώ απαράδεκτο ότι πάλι, κάποιες υπογραφές, κάποια πράγματα χωρίς να έχουν διαβουλευτεί με την κοινωνία των Φιλιατρών, το θεωρώ τραγικό. Άλλωστε και ο κ. Νίκας το είχε δηλώσει και του Αγίου Χαραλάμπους, το είχε δηλώσει και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ότι πρώτα θα διαβουλευτεί, ότι πρώτα θα πάρει απόφαση το Τοπικό Συμβούλιο, πρώτα θα πάρει απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο απόφαση. Αυτά δεν έχουν γίνει και ξαφνικά βλέπουμε υπογραφές. Δεν ξέρω τι πρεμούρα είναι αυτή, αλλά να αποδεχτώ κάτι που θα καταστρέψει τα Φιλιατρά, δυστυχώς είναι και η θέση μου τέτοια που δε γίνεται να το κάνω».

Ο Γιάννης Λυγγουνός ανέφερε πως είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους και στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, τονίζοντας: «Αυτό το έκτρωμα που λέγεται πλατεία Λεβεντάκη (σ.σ. αναφέρεται στο σχέδιο της μελέτης), τώρα γίνεται πλατεία Νίκα. Αν φύγουνε τα αυτοκίνητα από την πλατεία, τα μαγαζιά θα πεινάσουνε. Πάει να βάλει γκαζόν, δηλαδή θα αμολήσουμε τις γίδες στην πλατεία; Δεν του είπαμε ότι έχουμε χωράφι. Πλατεία έχουμε. Τον κόσμο που είχαμε την 28η Οκτωβρίου πού θα τον βάλει άμα κάνει αυτό το έκτρωμα; Μπορεί να μας πει ο κ. Νίκας; Να έρθει εδώ να μας εξηγήσει. Με το σχέδιο που υπάρχει (σ.σ. και έδειξε τη φωτογραφία του σχεδίου από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας), δεν τη θέλουμε.

Να τα πάει όπου θέλει τα λεφτά. Αύριο το πρωί ο Λεβεντάκης θα χάσει, ο Νίκας θα χάσει. Εγώ θα είμαι μια ζωή Φιλιατρά. Ο δήμαρχος θα σηκωθεί να φύγει και θα πάει εκεί που ήτανε. Εγώ θα βγω με τη γυναίκα μου, με τα παιδιά μου, με την οικογένειά μου στην πλατεία, δε θέλω να με φτύνει ο κόσμος…».

Πρόσθεσε δε, μεταξύ άλλων, ότι «λένε ανάπλαση αλλά πρόκειται για ριζική αλλαγή, δηλαδή καταστροφή», σημειώνοντας πως «η πλατεία έχει πάρει βραβείο και πάνε να την καταστρέψουν», ενώ διαφώνησε και με τη διαδικασία του δανείου για το έργο.

Η Γιώτα Ζερμπίνου αναρωτήθηκε για το γεγονός πως δεν υπάρχει καμία ενημέρωση στον πρόεδρο και το Συμβούλιο Κοινότητας, σημειώνοντας ότι «άρα δεν έχει ληφθεί υπόψη η γνώμη τους για το σχέδιο της μελέτης».

Ο Χρήστος Γριβοκωστόπουλος είπε πως πρέπει να μάθουν εάν έχει γίνει κάποια αλλαγή στη μελέτη ή είναι το ίδιο σχέδιο και μετά να κάνουν συμβούλιο για να τοποθετηθούν, γιατί πριν από πέντε μήνες είχε ακούσει ότι θα γίνουν αλλαγές, με τον κ. Καραβίτη να αναφέρει πως είτε η Περιφερειακή Αρχή είτε η Δημοτική Αρχή, εάν είχε γίνει κάποια αλλαγή, έπρεπε να έχει ενημερώσει το Συμβούλιο Κοινότητας, επαναλαμβάνοντας ότι δεν έχει γίνει καμία ενημέρωση και διαβούλευση με το Συμβούλιο και την κοινωνία για το σχέδιο που παρουσιάζει η Περιφέρεια και είναι το ίδιο με το αρχικό.

Ο Γιώργος Κωτσάκης σημείωσε πως από τη στιγμή που τα χρήματα δεν μπορούν να πάνε αλλού, ας γίνει αυτό το έργο, να μη χαθούν τα χρήματα κι γίνει ό,τι γίνει.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Φιλιατρών, Λεωνίδας Ράλλης, ανέφερε πως αστική ανάπτυξη είναι και τα πεζοδρόμια, που ένα τετράγωνο από την πλατεία είναι χωμάτινα και πρόσθεσε ότι θέλουν να δουν τη μελέτη και το σχέδιο και, κάποια στιγμή, να απαντήσουν οι ιθύνοντες στην επιστολή του Συλλόγου με ερωτήματα για την πλατεία.

Ο δημοτικός σύμβουλος, Ευάγγελος (Αγγελής) Κοροβίλας, είπε πως πρέπει να πάρουν στα χέρια τους τα σχέδια και τη μελέτη, προσθέτοντας ότι ο κ. Νίκας είπε ότι θα διαβουλευτεί και με το Τοπικό Συμβούλιο και με το Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ ανέφερε πως δεν μπορεί να “κλείσει” τους δρόμους, όταν το κέντρο της πόλης είναι η πλατεία.

Και τόνισε: «Είναι έκτρωμα αυτό που έχουν φέρει, θα προτιμούσα να μη γίνει, θα είναι η ταφόπλακα των Φιλιατρών», με τον κ. Λυγγουνό να προσθέτει: «Κι έχει ονομασία: Νίκας και Λεβεντάκης. Δεν μπορεί αυτοί να μας θάψουν».

Ο δημοτικός σύμβουλος, Παναγιώτης Αλευράς, ανέφερε ότι εκκρεμεί προσφυγή στο ΣτΕ και ακολούθως τόνισε: «Να μη σκαφτεί η πλατεία. Η πλατεία έχει νερό. Τρομάξανε να τη μονώσουνε. Εάν σκαφτεί, τα νερά θα βγουν στους δρόμους». Πρόσθεσε δε για τη μελέτη ότι από τη στιγμή που θα γίνει εκταμίευση δεν μπορούν να γίνουν αλλαγές, πως δεν έχουν ενημέρωση και δεν τους ρώτησε κανείς, ενώ σημείωσε πως δεν έχουν γίνει γνωστοί οι όροι του δανείου. «Έχουμε άλλα προβλήματα στην πόλη που πρέπει να λύσουμε και πρώτα πρώτα τα όμβρια. Δεν ξεκινάς από την πλατεία. Μαζεύεις τα νερά και φτιάχνεις μετά και την πλατεία», τόνισε.

Από την Επιτροπή Αγώνα Φίλων Πλατείας και Πεζόδρομου Φιλιατρών η Ζωή Πετροπούλου είπε μεταξύ άλλων: «Τι άλλαξε; Άλλαξε η μελέτη; Αν άλλαζε η μελέτη θα έπρεπε να αλλάξει σχέδιο, προϋπολογισμός, υλικά, ποσότητες, τα πάντα. Το ποσό δε θα ήταν το ίδιο. Άρα, η μελέτη είναι η ίδια. Μιλάω με βάση τη λογική….

[…] Πήγαμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Κατορθώσαμε μία νίκη. Και η νίκη η τελική είναι δική μας. Θα νικήσουμε, διότι ο Θεός που είναι δίκαιος είναι με το μέρος μας. Διότι ο αγώνας μας είναι δίκαιος. Είναι υπέρ των Φιλιατρών, της ιστορίας, του πολιτισμού, της ζωής μας».

Του Ηλία Γιαννόπουλου