Γ. Φάσσου: «Υποκριτικό το ενδιαφέρον για λύση του προβλήματος με τους Ρομά»

Γ. Φάσσου: «Υποκριτικό το ενδιαφέρον  για λύση του προβλήματος με τους Ρομά»

Μέχρι τις 16 του ερχόμενου Δεκεμβρίου, το αργότερο, θα πρέπει οι Δήμοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπως και όλης της υπόλοιπης Ελλάδας, να αποστείλουν στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (και συγκεκριμένα στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας) τα τοπικά σχέδια δράσης τους για την κοινωνική ένταξη, την ισότητα και τη συμμετοχή των Ρομά.

Αυτό σημειώνει, σε έγγραφό του προς τις Περιφέρειες της χώρας, ο γενικός γραμματέας του πιο πάνω υπουργείου, Γιώργος Σταμάτης, αρμόδιος για θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης και καταπολέμησης της φτώχειας, γνωστοποιώντας ότι η εν λόγω Γενική Γραμματεία «συνέταξε και απέστειλε στους Δήμους της επικράτειας “Τοπικό Σχέδιο Δράσης για την ένταξη, την ισότητα και τη συμμετοχή των Ρομά”, στο οποίο κάθε Δήμος καλείται να εξειδικεύει τις δράσεις που υλοποιεί σε τοπικό επίπεδο, με βάση τα αντίστοιχα χρονοδιαγράμματα και προϋπολογισμούς, καθώς και τις ανάγκες των πληθυσμών Ρομά που διαβιούν στα όριά τους».

Ο γ.γ. του υπουργείου υπενθυμίζει ότι, σύμφωνα με τον ισχύοντα Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, οι πρωτοβάθμιοι ΟΤΑ «είναι αρμόδιοι για την εφαρμογή πολιτικών και τη συμμετοχή σε δράσεις που στοχεύουν στην υποστήριξη και φροντίδα των ευπαθών κοινωνικών ομάδων που διαβιούν εντός των διοικητικών τους ορίων.

Ως εκ τούτου, η υλοποίηση των πολιτικών κοινωνικής ένταξης που σχεδιάζονται, συντονίζονται και παρακολουθούνται από τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, εναποτίθεται στον αρμόδιο ΟΤΑ Α΄ βαθμού, βάσει της αρχής της εγγύτητας και της επικουρικότητας».

Καταλήγοντας, ο Γ. Σταμάτης ζητεί από τις Περιφέρειες της χώρας την εκ μέρους τους «έμπρακτη προτροπή των Δήμων της περιφέρειάς σας για τη συμπλήρωση και την αποστολή του Τοπικού Σχεδίου, με όσο το δυνατό καλύτερη και πιο επαρκή αποτύπωση και τεκμηρίωση του σχεδιασμού τους, αλλά και την υποστήριξή τους μέσω των Ειδικών Υπηρεσιών Διαχείρισης των ΠΕΠ, οι οποίες διαθέτουν την κατάλληλη τεχνογνωσία».

Γεωργία Φάσσου
Από την άλλη πλευρά, ζητήσαμε και την άποψη της Γ. Φάσσου, γνωστής ακτιβίστριας και από τους ανθρώπους που έχουν προσπαθήσει για την κοινωνική ένταξη των Ρομά στην τοπική κοινωνία. «Παρακολουθώ και διαβάζω τα όσα λέγονται τόσο από την Περιφέρεια όσο και από τη Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Φτώχειας. Μιλούν για μετεγκατάσταση του καταυλισμού της Αγίας Τριάδος στην Μπιρμπίτα. Μάλιστα, ο κ. Νίκας δήλωσε ότι έχει ενημερώσει και την κυβέρνηση και ότι αυτή η λύση είναι μονόδρομος.

Λέω, λοιπόν, και στον κ. Σταμάτη και στον κ. Νίκα ότι η υποκρισία και ο αυταρχισμός, στην προκειμένη περίπτωση, ενισχύουν των αντιτσιγγανισμό και, φυσικά, συμβάλλουν στο να παραπαίει η κοινωνία μας στις αξίες του πολιτισμού και της αλληλεγγύης.

Για να ξέρουμε τι λέμε, το κοινωνικό θέμα της ένταξης των Ρομά δεν αφορά μόνο στον καταυλισμό της Αγίας Τριάδας. Στο Δήμο Καλαμάτας μόνο έχουμε συνολικά 13 καταυλισμούς και δε μιλώ γενικότερα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Η “αμαρτωλή” Μπιρμπίτα, που ακόμα πληρώνουμε, δεν είναι λύση, αντίθετα θα έχουμε έκρηξη της παραβατικότητας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται», σημειώνει.

Και προσθέτει: «Οι τοπικοί άρχοντες διαχρονικά δεν είχαν καμία διάθεση να λύσουν το θέμα των καταυλισμών και της εξαθλίωσης αυτών των ανθρώπων και ο λόγος, που τον ξέρει όλη η κοινωνία, είναι χυδαίος. Όλοι φροντίζουν να επισκέπτονται τους καταυλισμούς προεκλογικά.

Και για να είμαι ακριβής, έχουν τους δικούς τους ανθρώπους, μαζί με τσιράκια Ρομά, που κάνουν το παιχνίδι της ψηφοθηρίας. Αυτ;o το ξέρει όλη η κοινωνία. Και για να κλείσω αυτό το θέμα, λέω ότι η “Μπιρμπίτα” ως σενάριο δεν μπορεί να επικρατήσει.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας γνωρίζω πολύ καλά ότι έχει τις καλύτερες προθέσεις και σε ανθρώπινο επίπεδο θέλει την ολιστική κοινωνική ένταξή τους, όμως σε όλο αυτό υπάρχει ένα μεγάλο “αλλά”.

Κανένας δήμαρχος, και μάλιστα κυβερνητικός, δεν μπορεί να αντιδράσει σε μία κεντρική πολιτική που δεν περιλαμβάνει την ολιστική ένταξη των Ρομά. Απόδειξη είναι η στάση του γ.γ. κ. Σταμάτη, που κουνάει το δάχτυλο γενικά στους Δήμους. Η λύση που ψάχνει είναι μόνο για τον έναν καταυλισμό, ενώ για τους υπόλοιπους 12 καμία κουβέντα!».
Α.Π.