Η Λένα Διβάνη στο «Θ»: «Κάθε φορά γράφω την ιστορία που έχω ανάγκη να διαβάσω ως αναγνώστρια»

Η Λένα Διβάνη στο «Θ»: «Κάθε φορά γράφω την ιστορία που έχω ανάγκη να διαβάσω ως αναγνώστρια»

Σήμερα η βιβλιοπαρουσίαση «Ονειρεύτηκα τη Διδώ»

Όσοι τη γνωρίζουν καλά, μιλούν για ένα ανήσυχο πνεύμα, ενώ έχει υπάρξει μία από τις πιο αγαπητές καθηγήτριες στο Τμήμα Νομικής του ΕΚΠΑ. Ο λόγος για τη Λένα Διβάνη. Η ίδια γράφει, ταξιδεύει, κάνει ενδελεχή έρευνα γύρω από θέματα που της κινούν την περιέργεια, συμμετέχει και μέσα από όλα αυτά βρίσκει τρόπους να εκφράζεται.

Έπειτα από τις πρόσφατες εκδόσεις με τα «Ζευγάρια που έγραψαν την ιστορία της Ελλάδας» και «Το πικρό ποτήρι», η Λένα Διβάνη αποφάσισε να προσθέσει ένα ακόμα βιβλίο στη λίστα των ευπώλητων, αυτή τη φορά με πρωταγωνίστρια την πολύπλευρη Διδώ Σωτηρίου. Έτσι, σήμερα, αργά το απόγευμα, πρόκειται να παρουσιάσει στην Καλαμάτα αυτό το τελευταίο της βιβλίο με τίτλο «Ονειρεύτηκα τη Διδώ».

Πριν, όμως, από αυτό, μας μιλάει για τη Διδώ Σωτηρίου, για το πώς έφτασε στη συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου, αλλά και για το πώς κινητοποιείται κάθε φορά να γράψει.

Ο λόγος στην ίδια λοιπόν…

-Πώς ξεκίνησε η ιδέα για τη συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου;

Ξεκίνησε από την ανάγκη μου να παρηγορηθώ τα σκοτεινά χρόνια των μνημονίων, οπότε όλοι τα είχαμε χάσει και πολεμούσαμε ο ένας τον άλλον με ανείπωτες βρισιές. Οικογένειες είχαν χωρίσει, παιδικοί φίλοι είχαν μαλώσει και κατάρες γύριζαν πάνω από τα κεφάλια μας. Η Διδώ πώς τα κατάφερε και επέζησε με τόση επιτυχία από πολύ πιο σκοτεινές εποχές, αναρωτήθηκα. Κι έτσι απλά βάλθηκα να ανακαλύψω τα μυστικά της!

-«Ονειρεύτηκα τη Διδώ»… Το περιεχόμενο του βιβλίου αναφέρεται, λοιπόν, σε μια εξιδανικευμένη μορφή της Δ. Σωτηρίου;

Όχι, καθόλου εξιδανικευμένη. Ό,τι γράφω, ισχύει εκατό τοις εκατό! Έτσι ήταν η Διδώ, ένα έξοχο ανθρώπινο δείγμα, που μας δείχνει το δρόμο. Γι’ αυτό ήταν πάντα το ίνδαλμά μου, γι’ αυτό την έκανα πρωταγωνίστρια του βιβλίου μου και της ζωής μου.

-Από που αντλήσατε στοιχεία για να αποτυπώσετε τη βιογραφία της;

Από παντού. Διάβαζα επί χρόνια τα βιβλία της, το αρχειακό υλικό που συνδεόταν μαζί της, τα πάντα. Ύστερα άρχισα τις συνεντεύξεις με τους πολλούς ανθρώπους που τη συνάντησαν και την αγάπησαν. Βέβαια, τη μεγαλύτερη βοήθεια μου έδωσαν τα δύο πιο στενά της επιζώντα πρόσωπα: Ο Νίκος Μπελογιάννης τζούνιορ, το παιδάκι της αδερφής της, της Έλλης Παππά και του Νίκου Μπελογιάννη, που το μεγάλωσε σαν μάνα από τριών χρόνων.

Το ίδιο έκανε και η Άλκη Ζέη, η ανιψιά της η λατρεμένη. Αυτοί οι δύο άνθρωποι που έφυγαν από τη ζωή ξαφνικά, χωρίς να προλάβουν να δουν τυπωμένο το βιβλίο, μου ζωντάνεψαν την καθημερινότητα της Διδώς: Πώς έπινε τον καφέ της, πώς ξεκαρδιζόταν στα γέλια, πώς σήκωνε το ηθικό όσων την πλησίαζαν. Το πρόβλημα, όμως, ήταν ότι δεν μπορούσα για χρόνια να βρω τη φόρμα. Τελείωσα την έρευνα, είχα καταπιεί ολόκληρη τη Διδώ, αλλά τη δομή δεν την έβρισκα. Δεν ήθελα να γράψω ένα κανονικό βιβλίο, μια βιογραφία όπως οι άλλες. Αυτή η γυναίκα ήταν τόσο ξεχωριστή, που ένιωθα ότι έπρεπε να φτιάξω ένα βιβλίο για αυτήν που να μη μοιάζει με βιβλίο, αλλά με άνθρωπο! Μου πήρε 7 χρόνια, αλλά τα κατάφερα!

-Μελετώντας τη ζωή της, ποιο συμπέρασμα βγάζετε για την ίδια; Άλλαξε η αρχική εικόνα που είχατε;

Καθόλου. Ίσα ίσα που έγινε πιο πολύχρωμη και αισιόδοξη. Αν τη θαύμαζα πριν μία φορά, τώρα τη θαυμάζω δέκα. Δεν τη θαυμάζω απλώς, την αγαπάω!

-Θεωρείτε ότι οι συνθήκες την περίοδο που έζησε η ίδια (Μικρασιατική καταστροφή – Χούντα) ευνόησαν στο να ξετυλιχθεί ο χαρακτήρας, η δράση και το έργο της ή όχι; Πόσο διαφορετική θα ήταν η πορεία της σήμερα;

Η Διδώ έζησε όλες τις μαύρες στιγμές της Ελλάδας στον 20ό αιώνα -αυτό είναι πολύ σπάνιο. Πόσους ανθρώπους ξέρετε να πρωταγωνιστούν σε όλες τις συμφορές; Εξαιτίας αυτού και φυσικά εξαιτίας του ότι η Διδώ ήταν δημόσιο πρόσωπο, συγγραφέας, γνωρίζουμε πως μεταμόρφωνε με μαγικό τρόπο τα τραύματα σε θαύματα. Σίγουρα, πάντως, οι δυσκολίες αναδεικνύουν το χαρακτήρα. Στα εύκολα είμαστε όλοι καταπληκτικοί. Στα δύσκολα βγαίνουν στη φόρα όλα μας τα ελαττώματα. Όπως έλεγε και η ίδια, ο άνθρωπος είναι σαν το σκόρδο. Δε βγάζει το πραγματικό του άρωμα αν δεν πιεστεί!

-Τι είναι αυτό που σας κινητοποιεί κάθε φορά στο να καταπιαστείτε με μια διαφορετική ιστορία;

Κάθε φορά γράφω την ιστορία που έχω ανάγκη να διαβάσω ως αναγνώστρια, να ασχοληθώ με τα προβλήματα που με καίνε. Ε, λοιπόν, φαίνεται πως δεν είμαι μόνη μου, κι άλλοι άνθρωποι προφανώς έχουν την ίδια ανάγκη την ίδια στιγμή.

-Πόσο κοντά βρίσκεστε στη συγγραφή του επόμενου βιβλίου σας; Έχετε ήδη σκεφτεί τι θα περιλαμβάνει;

Βεβαίως, αλλά δε θα σας το αποκαλύψω. Σας το φυλάω για έκπληξη!

Της Χριστίνας Μανδρώνη

*Η παρουσίαση του βιβλίου «Ονειρεύτηκα τη Διδώ», που αποτελεί πρωτοβουλία του Συνδέσμου Φιλολόγων Μεσσηνίας, του βιβλιοπωλείου «Βιβλιόπολις» και των εκδόσεων «Πατάκη», θα γίνει σήμερα Τετάρτη 2 Νοεμβρίου, στις 7.00 μ.μ., στο αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής του Δήμου Καλαμάτας, Υπαπαντής 25.