Κατεβάζουν διακόπτες τα περισσότερα τουριστικά καταλύματα για το χειμώνα

Κατεβάζουν διακόπτες τα περισσότερα τουριστικά καταλύματα για το χειμώνα

Στη Μεσσηνία η πληρότητα δεν ξεπέρασε το 50% σε επίπεδο έτους

Την επιλογή του προσωρινού λουκέτου θα επιλέξει η πλειοψηφία των ξενοδόχων στη Μεσσηνία, προκειμένου να καταφέρουν να περάσουν όσο πιο ανώδυνα οικονομικά το δύσκολο χειμώνα που ξεκινά.

Ύστερα από ένα αρκετά καλό τριήμερο που τους άφησε χαμόγελα, αλλά και μια χρονιά που ο απολογισμός της τους προβλημάτισε, οι ξενοδόχοι βάζουν στη ζυγαριά έσοδα, έξοδα και ζημιές και το πρόσημο δε γέρνει υπέρ τους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας, Δημήτρη Καραλή, ο απολογισμός της χρονιάς για τα καταλύματα της Μεσσηνίας, που πλέον έχουν ως βάση τον εγχώριο τουρισμό, σε επίπεδο πληρότητας δεν υπερβαίνει κατά μέσο όρο το 50%!

Ετοιμάζονται να κλείσουν

Το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου ήταν το καλύτερο κλείσιμο για τη φετινή σεζόν για ολόκληρη τη Μεσσηνία και γενικότερα την Πελοπόννησο. «Είχαμε ένα ακόμα τριήμερο το οποίο βοήθησε πολύ και ο καιρός και έδωσε μια ακόμα “ένεση” στήριξης στο χώρο των ξενοδοχείων και των υπολοίπων επιχειρήσεων του τουρισμού. Αυτό, όμως, ήταν μια αναλαμπή για να κλείσει η αυλαία της φετινής τουριστικής περιόδου και για τη Μεσσηνία και γενικώς την Πελοπόννησο. Τώρα πρέπει να σκεφτούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε τα συσσωρευμένα προβλήματα και τις υποχρεώσεις που έχουμε για να πληρώσουμε όσα μπορούμε από τις ρυθμίσεις των επιστρεπτέων, τις υποχρεώσεις στις ΔΟΥ, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις υποχρεώσεις για το προσωπικό το οποίο πλέον απολύεται κ.ά. Να αρχίσουμε, επίσης, να κλείνουμε σιγά σιγά τα ξενοδοχεία εποχιακής λειτουργίας, στα οποία θα προστεθούν φέτος και τα περισσότερα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας  λόγω των δυσβάστακτων και ανελαστικών υποχρεώσεων και δαπανών» τόνισε ο κ. Καραλής.

Παρατήρησε δε ότι είναι από τις χρονιές που η πλειοψηφία των ξενοδοχείων θα επιλέξει να κλείσει για το χειμώνα σε μια προσπάθεια να μετριάσει τα πελώρια έξοδα. Όπως είπε  χαρακτηριστικά, ακόμα και με μόνο δύο δωμάτια κλεισμένα, ένα ξενοδοχείο για να δουλέψει πρέπει να έχει 3 βάρδιες εργαζομένων και επιπρόσθετα όλα τα ενεργειακά έξοδα λειτουργίας.

Ασυδοσία στη λειτουργία των βραχυχρόνιων μισθώσεων

Σε ό,τι αφορά το μέλλον, ευτυχώς λέει ο κ. Καραλής, στους ξενοδόχους δε λείπει η αισιοδοξία. «Βέβαια, είναι δύσκολο να διατηρούμε αυτή την αισιοδοξία, ιδιαίτερα με το γκρίζο τοπίο που έχει διαμορφωθεί από τις απειλές του πολέμου, το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον, στο οποίο έχουν περιέλθει όλες οι χώρες της Ε.Ε. και η οποία, δυστυχώς, μέχρι τώρα αδυνατεί να λάβει μέτρα για να στηρίξει τις επιχειρήσεις. Μια Ευρωπαϊκή Ένωση που πελαγοδρομεί στη σύγχυση, θεωρώντας ότι η έκρηξη των τιμών οφείλεται στον πόλεμο της Ουκρανίας», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων.

Ο δε απολογισμός της χρονιάς δεν είναι θετικός για τη Μεσσηνία, αφού, όπως είπε ο κ. Καραλής, η πληρότητα σε επίπεδο έτους δεν ξεπερνά το 50% «Είχα την ευκαιρία να αναφερθώ και στον υπουργό Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια, πώς πήγε η χρονιά. Του είπα όμως κι αυτό που είναι πραγματικότητα, ότι δηλαδή η περιοχή δουλεύει κυρίως με εγχώριο τουρισμό και πράγματι υπήρξε περισσότερος κόσμος, ο οποίος μοιράσθηκε μεταξύ των ξενοδοχείων και των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, με την τεράστια πλέον διασπορά και ασυδοσία που έχουν και λειτουργούν.

Στην κατηγορία των καταλυμάτων που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, έρχεται πρώτη» κατέληξε ο κ. Καραλής.

Της Βίκυς Βετουλάκη