Κινητοποιήσεις και απεργία στις 9 Νοεμβρίου αποφάσισαν τα Συνδικάτα

Κινητοποιήσεις και απεργία στις 9 Νοεμβρίου αποφάσισαν τα Συνδικάτα

Κάλεσμα στις κινητοποιήσεις της 9ης Νοεμβρίου απηύθυναν χθες μέλη συνδικάτων του Νομού Μεσσηνίας, προκειμένου, όπως είπαν, να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην κυβερνητική πολιτική, καθώς και στη διεκδίκηση αιτημάτων.

Ειδικότερα, ο Άρης Κομπότης από το Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων Ποτών ξεκίνησε καλώντας τον κόσμο να απεργήσει και να συμμετάσχει στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Νοεμβρίου, στις 10.00 το πρωί, στην πλατεία 23ης Μαρτίου.

Όπως είπε, στόχος είναι να ακουστεί δυνατά ένα «φτάνει πια» και ένα «δεν αντέχουμε άλλο», για να προσθέσει ότι «δεν αξίζει σε μια λαϊκή οικογένεια το 2022 να επιστρέφει από το σούπερ μάρκετ με το καλάθι άδειο».

Μιλώντας για την ενεργειακή κρίση, ανέφερε ότι οι κολοσσοί πλουτίζουν, ενώ στον αντίποδα μια οικογένεια μετρά αν θα ανάψει το θερμοσίφωνο ή αν θα ψήσει το φαγητό στο φούρνο, κι αυτό παρουσιάζεται σαν κάτι φυσιολογικό.

Παράλληλα, τόνισε ότι τα μέλη των συνδικάτων απορρίπτουν τη λογική του «σου παίρνω 100, σου επιστρέφω 10», την οποία καλείται να συνηθίσει ο λαός και να λέει και ευχαριστώ.

Έφτασε η ώρα, σχολίασε, περισσότεροι εργαζόμενοι να συνταχθούν δίπλα στα σωματεία και να δοκιμάσουν τη δύναμή τους, αφού η εμπειρία έδειξε ότι η δύναμη αυτή μπορεί να καταφέρει πολλά και η 9η Νοέμβρη να αποτελέσει σημείο στροφής.

Κλείνοντας, δήλωσε ότι τα συνδικάτα απαιτούν, μεταξύ άλλων, την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στα 825 ευρώ κατώτατο μισθό ως βάση διαπραγμάτευσης για αυξήσεις και επαναφορά εργασιακών κατακτήσεων. Ακόμα, μείωση των ωρών εργασίας σε 7ωρο πενθήμερο 35ωρο, κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και μείωση των δημοτικών τελών, καθώς και του ρεύματος.

Η Εύα Κουφαλάκου από το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων ξεκίνησε προσκαλώντας όλους τους υπαλλήλους του κλάδου στη γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου, στις 7.00 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας. Αυτό, όπως είπε, θα είναι το βήμα, προκειμένου να γίνει συζήτηση και να παρθούν συλλογικά αποφάσεις για να περάσουν οι εργαζόμενοι στην αντεπίθεση.

Μιλώντας δε για την απεργία, είπε ότι αποτελεί έναυσμα για να σταλεί το μήνυμα σε κυβέρνηση και εργοδοσία ότι «δεν πάει άλλο», ενώ πρόσθεσε ότι η Κλαδική Σύμβαση Εργασίας αποτελεί ασπίδα νέων και παλαιών εργαζομένων.
Π.Μπ.