Κυπαρισσία: Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Αυστραλία: Δέκα Ιστορίες»

Κυπαρισσία: Παρουσιάστηκε το βιβλίο  «Αυστραλία: Δέκα Ιστορίες»

Ιστορίες ανθρώπων της μετανάστευσης από την Ελλάδα στην Αυστραλία στις οποίες το πραγματικό μπερδεύεται με το φανταστικό, οι οικογενειακές μνήμες με τη μυθοπλασία, αυτό που συνέβη με εκείνο που θα μπορούσε να έχει συμβεί, ξετυλίγονται στο βιβλίο του Κώστα Κατσάπη «Αυστραλία: Δέκα Ιστορίες», το οποίο παρουσιάστηκε στο “Εν Πλω” στην παραλία Κυπαρισσίας την Παρασκευή το απόγευμα.

Διοργανωτές της παρουσίασης ήταν ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κυπαρισσίας (ΜΕΣΚ), οι Εκδόσεις “Ο Μωβ Σκίουρος” και το Βιβλιοπωλείο “Αρχονταρίκι”.

Την εκδήλωση άνοιξε και συντόνισε η πρόεδρος του ΜΕΣΚ, Σόνια Τουρκολιά και για το βιβλίο μίλησαν ο συγγραφέας, λογοτέχνης, πρώην δήμαρχος Τριφυλίας, Κώστας Κόλλιας, και η φιλόλογος Γυμνασίου Κυπαρισσίας, Δέσποινα Θεοδοσάκη, η οποία διάβασε και αποσπάσματα.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν με μουσική η πιανίστρια και συνθέτρια Γιούλα Γιαννάκη, ο Γρηγόρης Καπίρης, ενώ στο τραγούδι ήταν η μουσικός και οργανοπαίχτης παραδοσιακών κρουστών, θεατρολόγος, ηθοποιός, δασκάλα και performer, Μαρία Καπίρη.

Σημειώνεται πως στην παρουσίαση ήταν παρόντες και εμφανώς συγκινημένοι οι γονείς και συγγενείς του συγγραφέα και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής.

Ο συγγραφέας Κώστας Κατσάπης, αναφερόμενος στο βιβλίο, είπε πως αποτελείται από «Δέκα Ιστορίες», που θα μπορούσαν να είναι δοκίμια και τόνισε ότι επιχείρησε να κάνει «τομή» στο χρόνο της περιόδου 1963 – 1964 και να καταλάβει για τη μετανάστευση της εποχής γιατί το κάνουν, τι περιμένουν, ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν. Τον ενδιέφερε, σημείωσε, η πολυφωνία, μια πολυφωνική, καλλιτεχνική ματιά και γι’ αυτό υπάρχουν διάφοροι χαρακτήρες οι οποίοι πιστεύουν εντελώς ανάποδα πράγματα, σημειώνοντας πως «η πολυφωνικότητα είναι κάτι σημαντικό στην ιστορία, γιατί ιστορία δεν είναι αυτό που νομίζουμε, μια καταγραφή γεγονότων, αλλά είναι περισσότερο η προσπάθεια να καταλάβεις τους ανθρώπους, πώς σκέφτονται, γιατί πράττουν ό,τι πράττουν και αυτό, νομίζω, προκύπτει από τις ιστορίες του βιβλίου». Πρόσθεσε δε ότι το 2011 πραγματοποίησε έρευνα στην Αυστραλία, το αρχείο της Ελληνικής Κοινότητας, η έρευνα συμπληρώθηκε και από βιβλιογραφία και αρχειακό υλικό του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, για να τονίσει: «Προτίμησα να γράψω μια ιστορία από τα κάτω, όπως λέμε καμιά φορά εμείς οι ιστορικοί, προκειμένου να πω πράγματα που είναι λίγο δύσκολο να πεις σε ένα επιστημονικό βιβλίο. Και τα συναισθήματα των ανθρώπων είναι πράγμα δύσκολο να τα τεκμηριώσεις».

Σχετικά με την περιοχή της Τριφυλίας, από την οποία αντλήθηκαν ιστορίες μεταναστών στην Αυστραλία, επισήμανε: «Το γιατί η περιοχή είναι προφανές, γιατί η περιοχή μας εδώ τροφοδότησε την Αυστραλία κυρίως, και τις ΗΠΑ, με ανθρώπινο δυναμικό πολυάριθμο». Πρόσθεσε, μάλιστα, πως η καταγωγή του είναι κατά το ήμισυ από την περιοχή της Κυπαρισσίας και τα Φιλιατρά και γνωρίζει πολύ καλά τους ανθρώπους, τις νοοτροπίες, τη γεωγραφία του χώρου και όλα αυτά ήταν η πρώτη ύλη για να φτιαχτούν οι «Δέκα Ιστορίες».

Στην παρουσίαση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Τριφυλίας, Γεώργιος Λεβεντάκης, ο οποίος – όπως ανακοινώθηκε από μικροφώνου – με προσωπικά του χρήματα θα αγοράσει 300 αντίτυπα του βιβλίου για να τα στείλει σε αποδήμους στην Αυστραλία, ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης Πελοποννήσου”, Νίκος Γόντικας, η γενική γραμματέας του Δήμου Τριφυλίας, Μαρία – Μερόπη Μυλωνά, οι αντιδήμαρχοι Αντώνιος Βλάχος και Μαρία Παναγοπούλου, ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Μερκούρης και ο υποψήφιος δήμαρχος Τριφυλίας, Άκης Κατρίτσης.

Του Ηλία Γιαννόπουλου