«Μάθε για το διαβήτη -προστάτεψε το μέλλον σου»: Εκστρατεία ενημέρωσης από το Σύλλογο Διαβητικών Μεσσηνίας

«Μάθε για το διαβήτη -προστάτεψε το μέλλον σου»: Εκστρατεία ενημέρωσης από το Σύλλογο Διαβητικών Μεσσηνίας

Εκστρατεία ενημέρωσης στο πλαίσιο της 14ης Νοεμβρίου, Παγκόσμιας Ημέρας Κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη, με τίτλο «Μάθε για το διαβήτη-προστάτεψε το μέλλον σου», διοργανώνει την ερχόμενη Δευτέρα ο Σύλλογος Διαβητικών Μεσσηνίας «Η Γλυκιά Μεσσηνία».

Ενημέρωση

Όπως αναφέρεται σχετικά: «Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη, που εορτάζεται κάθε 14η Νοεμβρίου, καθιερώθηκε το 1991 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη, με στόχο την ευαισθητοποίηση για την πανδημία του διαβήτη που εξαπλώνεται ανησυχητικά σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με στοιχεία από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη, το 2021, 537 εκατομμύρια ενήλικες (1 στους 10) παγκοσμίως πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σε 643 εκατομμύρια έως το 2030 και 783 εκατομμύρια έως το 2045.

Σχεδόν 1 στους 2 ενήλικες (44%) με διαβήτη παραμένει αδιάγνωστος (240 εκατομμύρια). Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα δεδομένα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης, το πλήθος των μοναδικών πασχόντων που έχουν ενταχθεί σε τουλάχιστον ένα θεραπευτικό πρωτόκολλο σακχαρώδη διαβήτη ανέρχεται στους 1.130.505 πάσχοντες, αγγίζοντας το 11% του πληθυσμού της χώρας!

Κάθε χρόνο η εκστρατεία της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη εστιάζει σε ένα ειδικό θέμα που διαρκεί ένα ή περισσότερα χρόνια. Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη 2021-23 είναι η Πρόσβαση στη Φροντίδα για το Διαβήτη.

Για το φετινό εορτασμό, η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Πελοποννήσου και ο Σύλλογος Διαβητικών Μεσσηνίας “Η Γλυκιά Μεσσηνία” θα πραγματοποιήσουν εκστρατεία ενημέρωσης στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας, τη Δευτέρα 14/11, από 5.00 μ.μ. έως και 8.00 μ.μ. με τίτλο: “Μάθε για το διαβήτη-προστάτεψε το μέλλον σου”.

Στόχος μας φέτος είναι να αναδειχθεί η ανάγκη για καλύτερη πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση για το διαβήτη, αφενός για τους επαγγελματίες υγείας και αφετέρου για τα ίδια τα άτομα που ζουν με διαβήτη.

Οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να γνωρίζουν πώς να εντοπίζουν το διαβήτη έγκαιρα και να αξιοποιούν στο έπακρο τον περιορισμένο χρόνο που διαθέτουν για να παρέχουν τις καλύτερες δυνατές συμβουλές και φροντίδα σε άτομα που ζουν με διαβήτη.

Τα άτομα με διαβήτη χρειάζονται πρόσβαση σε συνεχή εκπαίδευση για να κατανοήσουν την κατάστασή τους και να αυτοεξυπηρετούνται καθημερινά, που είναι απαραίτητα για να παραμείνουν υγιείς και να αποφύγουν τις επιπλοκές.

Η εκπαίδευση μπορεί να βοηθήσει στο να σταματήσει η αύξηση του διαβήτη και να προστατεύσει το αύριο.

Συγκεκριμένα, στην κεντρική πλατεία και ώρα 6.15 μ.μ. θα γίνει φωταγώγηση του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας “Πανταζοπούλειος Λαϊκή Σχολή” με χρώμα μπλε, χρώμα το οποίο έχει επιλεγεί να φωταγωγούνται κεντρικά σημεία των πόλεων από την Παγκόσμια Οργάνωση Διαβήτη (IDF) κάθε 14η Νοεμβρίου. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν χαιρετισμοί από εκπροσώπους των φορέων της Μεσσηνίας και οι επαγγελματίες υγείας θα μεταφέρουν το μήνυμά τους για το διαβήτη και το φετινό εορτασμό.

Στο χώρο της κεντρικής πλατείας θα στηθεί τέντα, όπου από τις 5.00 μ.μ. έως 8.00 μ.μ. θα γίνουν δωρεάν μετρήσεις σακχάρου από επισκέπτριες υγείας του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας και νοσηλευτές του Περιφερειακού Τμήματος Καλαμάτας του ΕΕΣ, θα διανεμηθούν έντυπα και θα πραγματοποιηθούν διαδραστικά παιχνίδια, happenings και facepanting από τον κλόουν Βούλη, μέσω των οποίων σκοπεύουμε να ενημερώσουμε τον κόσμο και, κυρίως, τα παιδιά για το σακχαρώδη διαβήτη.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου-Π.Ε. Μεσσηνίας, του Δήμου Καλαμάτας, της ΕΣΑμεΑ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη και την υποστήριξη του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας, του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας και του Περιφερειακού Τμήματος Καλαμάτας του Ε.Ε.Σ.

Καλούμε τους γονείς και τα παιδιά, τα άτομα με διαβήτη, τους επαγγελματίες υγείας, τους εκπαιδευτικούς, τους φορείς και όλους τους πολίτες της Μεσσηνίας στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας».