Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας: Δέκα χρόνια παρουσίας κι ενίσχυσης του πολιτιστικού αποτυπώματος της περιοχής

Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας: Δέκα χρόνια παρουσίας κι ενίσχυσης του πολιτιστικού αποτυπώματος της περιοχής

Πόσες εικόνες μπορεί να ανασύρει, άραγε, κάποιος από τον κινηματογράφο των περασμένων ετών στη Μεσσηνία, τότε που στις καλοκαιρινές αυλές και ταράτσες στηνόταν το λευκό πανί που φιλοξενούσε τις ταινίες των καλοκαιρινών δειλινών… συχνή επιλογή για πολλούς, καθώς για σειρά ετών αποτελούσε σημείο αναφοράς των βραδινών εξόδων.

Αλλά και τους χειμώνες, όταν στις κλειστές αίθουσες συνέρρεαν πολλοί Μεσσήνιοι για να παρακολουθήσουν ταινίες «πρώτης προβολής» που κατέφθαναν στην περιφέρεια…

Γύρω από αυτές τις αναμνήσεις, άλλωστε, στράφηκε και η ιδέα μιας ομάδας νέων ανθρώπων που το Φεβρουάριο του 2013 αναβίωσαν τη (Νέα) Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας. Φέρνοντάς τη ξανά στο προσκήνιο θέλησαν να μας γνωρίσουν την αίγλη του παλιού καλού κινηματογράφου, με κίνητρό τους την αγάπη τους γι’ αυτόν.

Το «Θ» συναντήθηκε με το βασικό «ιθύνοντα» πίσω από αυτό το δημιουργικό εγχείρημα, τον Βασίλη Παπαευσταθίου, ο οποίος μας μίλησε για τη δεκαετή πορεία της Λέσχης, τους στόχους και την ανταπόκριση του κόσμου της Μεσσηνίας στον κινηματογράφο.

Η ιδέα ενασχόλησης με τον κινηματογράφο
«Η Καλαμάτα είχε μια Κινηματογραφική Λέσχη παλαιότερα, περίπου το 1970, που έκανε πάρα πολλές προβολές και είχε αφήσει μεγάλο πολιτιστικό έργο στην πόλη. Όταν ήμασταν εμείς μικροί πηγαίναμε στη Λέσχη. Είχαμε πάρα πολύ έντονες τις εικόνες της, αλλά η Λέσχη έκλεισε το 2002 και για περίπου δέκα και πλέον χρόνια ήταν ανενεργή», θυμάται ο Βασίλης Παπαευσταθίου για τις πρώτες εικόνες που απέκτησαν οι άνθρωποι της γενιάς του στο κομμάτι του κινηματογράφου στην Καλαμάτα.

«Δέκα χρόνια νωρίτερα από σήμερα σκεφτήκαμε να ενεργοποιήσουμε ξανά την Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας, κι έτσι ήρθαμε σε επαφή με τα παλιά της μέλη. Οι ίδιοι μας πληροφόρησαν ότι υπάρχουν διάφορα θέματα νομικής και φορολογικής φύσεως με την παλιά της υπόσταση. Έτσι συστήσαμε μια καινούργια μη κερδοσκοπική-πολιτιστικού χαρακτήρα εταιρεία, η οποία απαρτίζεται από δέκα μέλη συνολικά. Η απόφασή μας ήταν τέτοια, ώστε να δραστηριοποιήσουμε το κοινό γύρω από την κινηματογραφική τέχνη στην πόλη της Καλαμάτας.

Όλως τυχαίως αυτό το Φεβρουάριο κλείνουμε τα δέκα μας χρόνια! Είμαστε σε μια χρονιά ορόσημο για εμάς», υπογραμμίζει ο κ. Παπαευσταθίου, χαμογελώντας για όλα όσα έχει καταφέρει μέσα σε αυτά τα χρόνια η Λέσχη.

Οι επιδιώξεις της Νέας Λέσχης Κινηματογράφου
«Σκοπός μας ήταν να επαναφέρουμε τον κινηματογράφο όπως τον γνωρίζαμε, όμως πολλά πράγματα από την αίγλη του παλιού κινηματογράφου είχαν χαθεί ανεπιστρεπτί», σχολιάζει ακόμα.

Κάνοντας αναφορά στο ρόλο που έχει παίξει η εισβολή της τεχνολογίας στις ζωές των ανθρώπων, ακόμα και σε αυτό το κομμάτι, αλλά και στις αλλαγές της σημερινής εποχής, υπογραμμίζει: «Έχουμε τώρα ταινίες που κάποιες μπορεί να τις παρακολουθήσει κανείς από την τηλεόραση και το διαδίκτυο. Παράλληλα, οι νέοι έχουν πολύ περισσότερες δραστηριότητες από όσες είχαμε εμείς όταν ήμασταν παιδιά. Γιατί παλιά η ελευθερία της εξόδου ήταν το να πας σινεμά, κι αυτό ήταν όλο. Έχουν μεταβληθεί πολύ οι εποχές. Εντούτοις, επειδή ο κινηματογράφος παραμένει μια οικονομική δραστηριότητα κατά βάση, και αρκετά ποιοτική σε πολλές μορφές του, θεωρήσαμε ότι θα έπρεπε να υπάρχει και αυτή η επιλογή για την πόλη, και δη για όσους αγαπούν τον κινηματογράφο και για όλους όσοι έχουν τις ίδιες ανησυχίες με εμάς».

«Η αρχική μας ανησυχία», προσθέτει, «ήταν να γίνει αυτή η προσπάθεια για να δούμε εάν θα υπάρχει αντίκτυπος. Από εκεί και πέρα, με τη μορφή που στήθηκε θελήσαμε να διευρύνουμε και το ενδιαφέρον του κόσμου στον κινηματογράφο, μέσω θεματικών ενοτήτων που εναλλάσσουμε κάθε μήνα. Έτσι ικανοποιείται και η δική μας ανησυχία ότι κάνουμε μια δική μας πρόταση. Ταυτόχρονα, φέρνουμε και τον κόσμο κοντά, έχοντας έναν κοινό τόπο (τον κινηματογράφο), και το πώς ένα ζήτημα προσεγγίζεται από τις διαφορετικές κινηματογραφικές σχολές και τους διάφορους πολιτισμούς».

Παράλληλες εκδηλώσεις – συνέργειες με τοπικούς φορείς
Αξιοσημείωτες για την Καλαμάτα, αλλά και τις γύρω περιοχές, εκεί που εξακτινώνονται αρκετά συχνά πολλές από τις προβολές, είναι οι παράλληλες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται υπό τη στέγη της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας.

Θέτοντας στο επίκεντρο πάντοτε την προβολή καλών και ποιοτικών ταινιών, ο Βασίλης Παπαευσταθίου σημειώνει ότι το όλο εγχείρημα έχει πολύ ενδιαφέρον για τα ιδρυτικά μέλη της Λέσχης, καθώς οι συνέργειες με τους φορείς της Μεσσηνίας έχουν πάντα θετικό αντίκτυπο τόσο για τη Λέσχη όσο και για την πόλη ευρύτερα.

«Έχουμε συνεργαστεί με αρκετούς πολιτιστικούς φορείς της πόλης, με το Δήμο, το Ωδείο και τη Δημοτική Φιλαρμονική, ενώ στις κοινές μας δράσεις προκύπτει ένας συνδυασμός της εικόνας και της ζωντανής μουσικής», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Και συμπληρώνει: «Το καλοκαίρι αναλάβαμε με το Ωδείο μια πολύ όμορφη πρωτοβουλία και προβάλλαμε ταινίες βωβού κινηματογράφου για μικρά παιδιά. Είχε πολλή επιτυχία. Με τη Δημοτική Φιλαρμονική αντίστοιχα, έχουμε κάνει μία ακόμα ίδιων συνθηκών προβολή».

Από τις συνεργασίες με τοπικούς φορείς που δραστηριοποιούνται με μη κερδοσκοπικό σκοπό ο ίδιος ξεχωρίζει κι αυτές με το ΚΕΘΕΑ-Κύτταρο, το ΘΑΛΠΟΣ, το ΣΥΦΑΜΕΑ και το ΔΙΑΦΟΡΟ-ΖΩ, καθώς έχουν χαρακτήρα συμβολικό και μαζικό, υπό την έννοια ότι η Λέσχη, πέραν του πολιτιστικού αποτυπώματος που φιλοδοξεί να αφήσει στην πόλη, μπορεί να έχει και κοινωνικό χαρακτήρα.

Η ανταπόκριση του κόσμου
Αναφερόμενος στην ανταπόκριση του κόσμου όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και στο ξεκίνημα της Λέσχης, ο Βασίλης Παπαευσταθίου σημειώνει με χιούμορ: «Όταν ξεκινήσαμε με την πρώτη μας προβολή στο ΔΗΠΕΘΕΚ, παίξαμε το “Στη σκιά των τεσσάρων γιγάντων” του Χίτσκοκ, στην οποία πιστεύαμε ότι θα έρθουν οι γονείς μας μόνο! Τελικά, η προβολή της ταινίας έγινε sold out με περίπου 250 άτομα.

Αυτό έδειξε ότι γενικά υπάρχει η μαγιά και ότι το ενδιαφέρον από τον κόσμο δεν έχει σβήσει. Με τον καιρό νιώθουμε χαρούμενοι που έχει χτιστεί ένα κοινό που παρακολουθεί ταινίες, μικρό κυρίως το χειμώνα και πολύ περισσότερο το καλοκαίρι, οπότε πολλές θερινές προβολές μας είναι sold out».

Για τη μετά την πανδημία εποχή, ο ίδιος παρατηρεί: «Σε γενικές γραμμές υπάρχει μια ανάγκη του κόσμου να βγει έξω και να κοινωνικοποιηθεί, καθώς ο ιός δημιούργησε και πάρα πολλά ζητήματα. Ο κόσμος κλείστηκε στο σπίτι του και ήρθαν στην επιφάνεια όλες οι δυσαρμονίες των ανθρώπινων σχέσεων. Άρα, μπορούμε να πούμε ότι γενικά υπάρχει μια ψυχολογική καταπίεση του κόσμου. Το καλό είναι ότι ζούμε σε μια πόλη που έχει γενικά καλό καιρό και μας προτρέπει πολλούς μήνες του χρόνου να βρισκόμαστε έξω και να απολαμβάνουμε όλες τις δυνατότητες που μας δίνει μια κοινωνική ζωή, όπως και το να πηγαίνουμε στον κινηματογράφο.

Θεωρώ ότι τώρα, μετά τον κορωνοϊό, υπάρχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις προβολές».

Σε ό,τι αφορά τις ηλικιακές κατηγορίες που προτιμούν περισσότερο να παρακολουθούν προβολές στον κινηματογράφο, αναφέρει: «Όσον αφορά στο νεανικό κοινό, θεωρώ ότι δεν είναι ακόμα απόλυτα έτοιμο. Σχετικά με αυτό, παρατηρούμε ότι έχει μεγάλη προσέλευση νεανικού κοινού όταν παίζουμε καινούργιες ταινίες. Αντίστοιχα, οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, που είναι πιο εξοικειωμένοι με τα κινηματογραφικά ρεύματα, τις παλιές ταινίες και τις ταινίες των δημιουργών, μας ακολουθεί περισσότερο σε προβολές παλαιότερων ταινιών».

Ο φετινός χειμώνας
Λίγο πριν από το κλείσιμο της συζήτησής μας, δε θα μπορούσε να μη γίνει αναφορά στα σχέδια του φετινού χειμώνα, ιδιαίτερα ενός χειμώνα σαν το φετινό που είναι επετειακός: «Καταρχάς, αυτές τις μέρες έχουμε αφιέρωμα στον κινηματογραφικό Ιάκωβο Καμπανέλλη, μιας και προηγήθηκε το λογοτεχνικό έτος Καμπανέλλη λόγω των εκατό χρόνων από τη γέννησή του. Έχει πολύ ενδιαφέρον, γιατί ο ίδιος έχει υπογράψει πολλά ωραία και επιτυχημένα σενάρια.

Τον επόμενο μήνα δε, ξεκινάμε μια ενότητα για τους οικογενειακούς δεσμούς, ενώ στη συνέχεια θα υπάρχει ένα επίκαιρο θέμα κάθε φορά με τέσσερις-πέντε ταινίες, που το υποστηρίζουν μέσα από διαφορετικά είδη, ρεύματα και καλλιτέχνες.

Ταυτόχρονα, θα υπάρχουν και παράλληλες εκδηλώσεις. Ήδη προγραμματίζονται κάποιες χριστουγεννιάτικες προβολές για τα παιδιά. Επίσης, ετοιμάζουμε κάποια πράγματα για τον ερχόμενο Φεβρουάριο με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα ετών από την έναρξη λειτουργίας της Λέσχης. Πιθανότατα θα είναι εκδηλώσεις με ζωντανή μουσική».

Πηγή φωτογραφίας: ΓΑΚ Μεσσηνίας

Η ευκαιρία του κινηματογράφου «Ηλέκτρα» για την πόλη
Ως εξαιρετική ευκαιρία για την πόλη σχολιάζει ο κ. Παπαευσταθίου την αναγέννηση του κινηματογράφου «Ηλέκτρα».

Σημειώνει χαρακτηριστικά: «Όνειρό μας θα ήταν να έχουμε ένα θερινό και χειμερινό κινηματογράφο που να υποστηρίζει τις προβολές της Λέσχης. Γενικά, είμαστε τυχεροί που στην Καλαμάτα έχουμε θερινό κινηματογράφο, γιατί δυστυχώς αντίστοιχοι κινηματογράφοι της Αθήνας πρόκειται να κλείσουν οριστικά. Γενικά η πορεία δείχνει ότι λιγοστεύουν σημαντικά, όπως συμβαίνει και στην Καλαμάτα με το Βακαλοπούλειο που αποχαρακτηρίστηκε. Επομένως, θα ήταν ευχής έργο να έχουμε έναν κινηματογράφο που να στεγάσει όλες αυτές τις προσπάθειες της πόλης.

Σε αυτή την κατεύθυνση, μία ακόμα πιθανή τοποθεσία που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως σταθμός θερινού κινηματογράφου για το κοινό της πόλης θα ήταν ο χώρος στο Πάρκο του ΟΣΕ. Τουλάχιστον από την εμπειρία μας, η χρήση των δημοτικών χώρων για δημοτικά σινεμά είναι μια περίπτωση που αξίζει να εξεταστεί, για να αναδειχθεί και περαιτέρω ο χώρος».

Χώροι προβολών
-Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας – Αμφιθέατρο «Θεόδωρος Αγγελόπουλος» για το χειμώνα (χειμώνα)

-Vista Marina για το καλοκαίρι

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για το τρέχον πρόγραμμα και τις επόμενες προβολές της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας μέσω της ιστοσελίδας: Filmhouse.gr

Της Χριστίνας Μανδρώνη