Ο Αντώνης Σαμαράς σε εκδήλωση για τις ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο στην Κύπρο

Ο Αντώνης Σαμαράς σε εκδήλωση για  τις ΑΟΖ  στην Ανατολική Μεσόγειο στην Κύπρο

Μαζί με τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Αλέξη Τσίπρα

Η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο είναι το θέμα της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Νοεμβρίου στη Λευκωσία της Κύπρου και συνδιοργανώνουν η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος.

Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί και θα συμμετέχουν δύο πρώην και ένας τέως πρωθυπουργοί της Ελλάδας. Ο Αντώνης Σαμαράς, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αλέξης Τσίπρας αντίστοιχα.

Ομιλίες

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει σημαντικές ομιλίες, παρουσία αξιωματούχου της Κυπριακής Δημοκρατίας, του προέδρου της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Δημήτρη Βερβεσού και του προέδρου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, δρος Χρίστου Κληρίδη.

Μερικές από τις εισηγήσεις που θα γίνουν είναι:

-Άγγελος Συρίγος, καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, βουλευτής, υφυπουργός Παιδείας: «Οι χάρτες της Ανατολικής Μεσογείου»

-Ευάγγελος Αποστολάκης, επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, τέως υπουργός Εθνικής Άμυνας: «Θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο: Ευκαιρίες και κίνδυνοι υπό τις υφιστάμενες συνθήκες»

-Δρ Αντώνης Στ. Στυλιανού, λέκτορας Διεθνούς Δικαίου και Δικαίου της Θάλασσας: «Οι προκλήσεις της Τουρκίας στην υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου και στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι γεωπολιτικές τους προεκτάσεις»

-Άννα Κουκκίδη – Προκοπίου, διεθνολόγος – σύμβουλος σε θέματα Κυπριακού/Τουρκίας, International Crisis Group: «Γεωπολιτικό πλαίσιο και συσχετισμοί ισχύος – Ευκαιρίες και απειλές για την Ανατολική Μεσόγειο»

-Ευθύμιος Παπασταυρίδης, ερευνητής και επισκέπτης καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης: «Οι Συμφωνίες οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδος – Ιταλίας και Αιγύπτου»

-Δρ Αναστασία Στρατή, εμπειρογνώμων, πρέσβειρα σύμβουλος υπουργείου Εξωτερικών: «Αρχές οριοθέτησης και δικαίωμα των νήσων σε θαλάσσιες ζώνες»

-Δρ Νικόλας Α. Ιωαννίδης, πρόεδρος Επιτροπής Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου του ΠΔΣ και διδάσκων Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου: «Οι συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και γειτονικών κρατών».