Πρόταση στο πρόγραμμα ασφάλειας λιμένων «Harbors» κατέθεσε το Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας

Πρόταση στο πρόγραμμα ασφάλειας λιμένων «Harbors» κατέθεσε το Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας

Μ. Αντωνόπουλος: «Διεκδικούμε χρηματοδότηση ύψους 33.000 ευρώ».

Στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Harbors», που αφορά πολυεπίπεδες τεχνολογίες για την ασφάλεια των συνοριακών λιμένων, κατέθεσε πρόταση το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας, σύμφωνα με τον πρόεδρό του Μιχάλη Αντωνόπουλο.

Όπως σημείωσε στο «Θ» ο κ. Αντωνόπουλος, το πρόγραμμα είναι ύψους 16 εκατομμυρίων ευρώ και το λιμάνι της Καλαμάτας διεκδικεί μια χρηματοδότηση ύψους 300.000 ευρώ.

Η πρόταση, όπως μας είπε, βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης.

Τεχνολογία αισθητήρων

Το έργο «Harbors» σχετίζεται με τη βελτιωμένη ασφάλεια των μεσογειακών υποδομών ναυτιλίας και της ναυτικής μετακίνησης, καθώς και με την αναβαθμισμένη αναγνώριση παράνομων και επικίνδυνων αγαθών και απειλών που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, κάνοντας χρήση πολυεπίπεδων τεχνολογιών αισθητήρων.

Μία από τις δυνατότητες του συστήματος αυτού είναι η ανίχνευση διαφορετικών αντικειμένων μεγάλου, μεσαίου και μικρού μεγέθους, που μπορεί να είναι κρυμμένα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Στοχεύει:

-Στην ασφάλεια των ναυτικών υποδομών της Μεσογείου, καθώς και των ναυτιλιακών ταξιδιών στα συνοριακά λιμάνια και τις εισόδους τους

-Στην ανίχνευση φορτίων με παράνομα ή μη φορολογούμενα αγαθά που είναι κρυμμένα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας ή κινούμενα σκάφη, που προσπαθούν να διεισδύσουν ανώνυμα από τα συνοριακά ύδατα

-Στην αποτροπή μεταφοράς ανθρώπων που εισάγονται παράνομα στην Ευρώπη, με υποθαλάσσια είσοδο στα συνοριακά λιμάνια, ή ακόμη και έξω από αυτά, με τη χρήση των τεχνολογιών ανίχνευσης.

Ασφάλεια

Μεγαλύτερος στόχος του προγράμματος είναι η βελτιωμένη ασφάλεια των ευρωπαϊκών μεσογειακών συνόρων ασφάλειας (συνοριακά λιμάνια και ναυτιλιακό οικοσύστημα), η υποδομή και οι δράσεις έναντι ατυχημάτων, φυσικών καταστροφών και προκλήσεων ασφάλειας

Εταίροι και διεκδικητές του προγράμματος είναι λιμάνια σε Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία.

Της Βίκυς Βετουλάκη