Το Navarino Blue αλλάζει και τον αναπτυξιακό χάρτη της Μεσσήνης

Το Navarino Blue αλλάζει και  τον αναπτυξιακό χάρτη της Μεσσήνης

Χαμόγελα και αισιοδοξία στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης

Ως ιστορική συνεδρίαση χαρακτήρισαν μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης αυτή της Δευτέρας 28 Νοεμβρίου, αφού ομόφωνα ψηφίστηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της νέας μονάδας της Costa Navarino στην περιοχή της Βελίκας.

Να σημειωθεί ότι η μονάδα, με το όνομα Navarino Blue, κατηγορίας πέντε αστέρων, θα είναι η πρώτη στη συγκεκριμένη περιοχή και με συνολικό προϋπολογισμό που αγγίζει τα 50 εκατομμύρια ευρώ.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης βρέθηκαν, λοιπόν, εκ μέρους της μελετητικής εταιρείας nerco ο Θεόδωρος Μαρσέλλος και εκ μέρους της ΤΕΜΕΣ ο Βασίλης Καρακούσης, κι αφού παρουσίασαν στο Σώμα τη νέα μονάδα, δέχθηκαν από τους συμβούλους ερωτήσεις για το μεγάλο αυτό έργο, που αναμένεται να αλλάξει εντελώς την περιοχή.

Οι εργασίες, αν όλα πάνε καλά, θα ξεκινήσουν αφού ληφθούν οι κατάλληλες άδειες και ολοκληρωθούν τα έργα κατασκευής που η εταιρεία εκτελεί αυτή την περίοδο στην Πυλία και αναμένεται να είναι έτοιμα στο τέλος του 2023.

Ερωτήσεις
Στις ερωτήσεις που ακολούθησαν η πρώτη αφορούσε στη διαχείριση απορριμμάτων της μονάδας, το δίκτυο αποχέτευσης, τα ποσοστά νερού που θα χρειαστεί η μονάδα και, τέλος, τι θα γίνει με τις υπάρχουσες προσβάσεις στη θάλασσα που εξυπηρετούν τους λουόμενους.

Ο κ. Καρακούσης απάντησε ότι η ΤΕΜΕΣ δεν επενδύει στη Μεσσηνία μόνο σε ξενοδοχεία, αλλά συνολικά. Έτσι, στηρίζει την κυκλική οικονομία και τις συνεργασίες.

Για τα απορρίμματα, ανέφερε ότι στόχος είναι η ελαχιστοποίησή τους.

Για το νερό, ανέφερε ότι για την ΤΕΜΕΣ είναι ζήτημα μέγιστης προτεραιότητας, για αυτό άλλωστε δημιουργούν τις λιμνοδεξαμενές.

Τέλος, για το ζήτημα της πρόσβασης, απάντησε ότι θα γίνεται από τις υφιστάμενες, αλλά και στο μέλλον με νέες οδούς.

Σε άλλη ερώτηση που αφορούσε στους εργαζομένους από την περιοχή, η απάντηση ήταν ότι στόχος της Costa Navarino είναι σε αυτήν να εργάζονται όσο το δυνατόν περισσότερο ντόπιοι, ενώ έγινε γνωστό ότι το 45% των προμηθειών στις μονάδες της Πυλίας γίνεται από ντόπιους προμηθευτές.

Ευχαριστίες
Μετά τις ερωτήσεις έγινε εκτενής αναφορά στην οικογένεια Κωνσταντακόπουλου και στον Καπετάν Βασίλη, με το δήμαρχο Μεσσήνης, κλείνοντας, να ευχαριστεί το Σώμα για την ομόθυμη στάση.

Με τη σειρά του ευχαρίστησε τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο και την ΤΕΜΕΣ που συνεχίζουν το έργο του Καπετάν Βασίλη.

Ο κ. Αθανασόπουλος πρόσθεσε ακόμη ότι ο Δήμος Μεσσήνης δουλεύει σκληρά στο κομμάτι των υποδομών και χαρακτηριστικά ανέφερε το Βιολογικό του Πεταλιδίου, τη διαχείριση των απορριμμάτων, καθώς και το δίκτυο ύδρευσης.

Τέλος, είπε ότι δεν πρέπει κανείς να έχει αμφιβολίες ότι η πόλη θα αλλάξει, με την τοπική κοινωνία να εκτοξεύεται με νέες εργασίες, ενώ προέβλεψε ότι το μέλλον θα είναι λαμπρό.

Στοιχεία για το Navarino Blue
Η έκταση του έργου είναι 81.147,24 τ.μ. και θα δημιουργηθούν συνολικά 487 κλίνες, ενώ θα αποτελείται από δύο συγκροτήματα, με το πρώτο να είναι δυναμικότητας 220 κλινών και το δεύτερο 267.

Μέσα στο χώρο θα υπάρχουν χώροι στάθμευσης, χώροι συλλογής απορριμμάτων, καταστήματα και εργαστήρια, αθλητικοί χώροι, καθώς και χώροι ευεξίας.

Από άποψη υποδομών αναμένεται να δημιουργηθούν δίκτυο ύδρευσης και άρδευσης, δίκτυο αποχέτευσης και ΕΕΛ, καθώς και δίκτυο πυρόσβεσης.

Η προσφορά του έργου στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής
-Συμβολή στην αύξηση του ΑΕΠ της Περιφέρειας κατά 0,3%

-Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Περιφέρειας

-Διαφοροποίηση προϊόντος – Άνοιγμα νέων αγορών

-Δημιουργία μόνιμων και εποχιακών θέσεων απασχόλησης (> 200 θέσεις εργασίας)

-Χρήση τοπικών πρώτων υλών και προϊόντων τοπικής παραγωγής

-Δημιουργία επιχειρήσεων «δορυφόρων»

-Αναβάθμιση δικτύων υποδομής (δίκτυο ύδρευσης, οδικό δίκτυο)

-Εισροή συναλλάγματος.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση