Αλλάζει… στολή η Δημοτική Αστυνομία με κλομπ και χειροπέδες

Αλλάζει… στολή η Δημοτική  Αστυνομία με κλομπ και χειροπέδες

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Εσωτερικών, η Δημοτική Αστυνομία αλλάζει πλέον χαρακτήρα και αποκτά περισσότερες αρμοδιότητες. Με τις προωθούμενες διατάξεις, οι οποίες ψηφίστηκαν από τη Βουλή, οι δημοτικοί αστυνομικοί θα μπορούν να προχωρούν σε συλλήψεις, ενώ θα φέρουν χειροπέδες και κλομπ. Παράλληλα, οποιαδήποτε μορφή αντίστασης από πλευράς πολιτών θα επισύρει κυρώσεις περί απείθειας.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης του θέματος στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ισχυρίστηκε ότι οι Δημοτικές Αρχές ζητούν να υπάρχει ένα κατασταλτικό σώμα για να “προβαίνει σε συλλήψεις και να μπορεί να αντιμετωπίζει ακραίες καταστάσεις”. Ως ακραία κατάσταση φέρεται να ανέφερε το παράδειγμα των ελέγχων σε νυχτερινά καταστήματα.

Σε άλλο σημείο, υποστήριξε ότι «θα τελείται αυτόφωρο πλημμέλημα και δε θα υπάρχει σύλληψη; Είναι παράνομη πράξη αυτό. Όταν κάποιος βλέπει αυτόφωρο και δεν ενεργεί, παρανομεί, εφόσον έχει μάλιστα ειδικά προανακριτικά καθήκοντα». Πέταξε, ακόμη, το μπαλάκι και στις προηγούμενες κυβερνήσεις μέσω μιας τεχνικότητας, καθώς υποστήριξε ότι δεν άλλαξαν το όνομα από «αστυνομία» σε «σώμα ελεγκτών».

Εκ μέρους της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) μίλησε ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, που δήλωσε αντίθετος με το Ειδικό Πειθαρχικό, στο οποίο θα υπάγονται πλέον οι δημοτικοί αστυνομικοί. Αυτό σημαίνει ότι για τα παραπτώματά τους δε θα επιλαμβάνεται πλέον ο δήμαρχος και η εκτελεστική επιτροπή του Δήμου (όπως συμβαίνει με όλους τους υπόλοιπους υπαλλήλους), αλλά μια επιτροπή υπό τον υπουργό Εσωτερικών.

Βέβαια, γα να υλοποιηθεί ο νέος σχεδιασμός, θα πρέπει να υπάρξει εκπαίδευση, μια και στους περισσότερους Δήμους της χώρας, όπως και στο Δήμο Καλαμάτας, το Σώμα της Δημοτικής Αστυνομίας πλαισιώνεται και από δημοτικούς υπαλλήλους.

Κώστας Παπαδάκης
Σύμφωνα με τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο για θέματα της Δημοτικής Αστυνομίας στην Καλαμάτα, Κώστα Παπαδάκη, η φιλοσοφία των αλλαγών είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αφού θα ελευθερωθούν αρκετοί αστυνομικοί σε άλλες διευθύνσεις. “Βέβαια για να πετύχει το εγχείρημα θα πρέπει να ισχύσουν ορισμένες βασικές προϋποθέσεις. Σήμερα η δύναμη της Δημοτικής Αστυνομίας είναι 17 άτομα, εκ των οποίων το 50% περίπου είναι διοικητικοί υπάλληλοι και, άρα, μη εκπαιδευμένοι.

Για να λειτουργήσει αποδοτικά η όλη προσπάθεια θα πρέπει να εκπαιδευτούν και τα υπόλοιπα άτομα, αλλά και να ενισχυθεί η Δημοτική Αστυνομία τόσο σε έμψυχο δυναμικό όσο και στις υποδομές της.

Από τις πρώτες συζητήσεις που έχουν γίνει μας έχουν υποσχεθεί έξι άτομα, τα οποία θα έρθουν υπηρεσιακά έτοιμα από τη Σχολή Εκπαίδευσης, ενώ και ο μηχανοκίνητος στόλος θα ενισχυθεί με επιπλέον μηχανές. Όλα αυτά, όμως, προϋποθέτουν τη μετακίνηση της Δημοτικής Αστυνομίας από το χώρο που βρίσκεται σήμερα στο Κέντρο Επιχειρήσεων στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας”. 

ΕλΕΔΑ: Όχι στη μετατροπή της Δημοτικής Αστυνομίας σε κατασταλτικό μηχανισμό
Απάλειψη των διατάξεων του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τη Δημοτική Αστυνομία που δίνουν στο συγκεκριμένο σώμα κατασταλτικές αρμοδιότητες σύλληψης, καταδίωξης και άσκησης σωματικής βίας, ζήτησε η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ), με μια ανακοίνωση η οποία ασκεί πολύπλευρη κριτική στην κυβερνητική «προτίμηση» υπέρ των σωμάτων ασφαλείας και της καταστολής.

Εν ολίγοις, η Δημοτική Αστυνομία μετατρέπεται σε έναν εισπρακτικό και κατασταλτικό μηχανισμό, ενισχυμένη με αρμοδιότητες που «αλλοιώνουν τη φύση της υπηρεσίας, δυναμιτίζουν τη σχέση εγγύτητας που οφείλουν να έχουν οι δημοτικοί αστυνομικοί με τις τοπικές κοινωνίες, θέτουν εν αμφιβόλω την ουσιαστική προστασία της αξιοπρέπειας, της σωματικής ακεραιότητας, της προσωπικής ελευθερίας, αλλά και την ασφάλεια των πολιτών και ιδιαίτερα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στα μεγάλα αστικά κέντρα, καθώς και στην περιφέρεια, όπως είναι οι άστεγοι, οι χρήστες/τριες ψυχροδραστικών ουσιών, οι μικροπωλητές και οι Ρομά» εξηγεί η ΕλΕΔΑ, προειδοποιώντας παράλληλα ότι οι νέες αρμοδιότητες «δύναται να πλήξουν την αξιοπιστία των δημοτικών αστυνομικών για άλλη μια φορά και να θέσουν σε κίνδυνο ακόμη και τη σωματική τους ακεραιότητα».

Το συμπέρασμα από την ανακοίνωση της Ένωσης ήταν ότι η κυβέρνηση προχωρά στη διαμόρφωση ακόμη ενός σώματος στρατιωτικού χαρακτήρα με ένα νομοθέτημα «πλήρες» ως προς το δόγμα «νόμος και τάξη», αλλά ελλιπέστατο ως προς τις αρχές ενός κράτους δικαίου: η Δημοτική Αστυνομία -επισημαίνει η ΕλΕΔΑ- «δε διαθέτει ειδικό κώδικα δεοντολογίας και ειδική εκπαίδευση», αλλά με το νομοσχέδιο αποκτά αρμοδιότητες όπως άσκησης σωματικής βίας και σύλληψης «χωρίς να προκύπτει από το εν λόγω σχέδιο νόμου ούτε καν το επόμενο της σύλληψης διαδικαστικό βήμα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο παραβιάζονται εξ ορισμού τα δικαιώματα του συλληφθέντος προσώπου» τονίζει η ΕλΕΔΑ.
Α.Π.