Διευρυμένη σύσκεψη για το έλλειμμα εργαζομένων στους τομείς τουρισμού

Διευρυμένη σύσκεψη για το έλλειμμα εργαζομένων στους τομείς τουρισμού

Ζητήθηκε συνεδρίαση της Επιτροπής Τουρισμού από τον Τουριστικό Οργανισμό Πελοποννήσου

Το μεγάλο συνέδριο TBEX Europe 2023 – Peloponnese, που θα πραγματοποιηθεί το Μάιο στην Καλαμάτα, αλλά και η σοβαρή έλλειψη εργαζομένων στον τομέα του τουρισμού, κυριάρχησαν στις εργασίες της Επιτροπής Τουρισμού με κεντρικό θέμα το Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας Πελοποννήσου το 2023.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με τον Τουριστικό Οργανισμό Πελοποννήσου και με τη συμμετοχή της ηγεσίας τουρισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου, περιφερειακών συμβούλων, εκπροσώπων των συλλογικών επαγγελματικών φορέων του τουρισμού και των επιμελητηρίων.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης διατυπώθηκαν ουσιαστικές απόψεις από όλους τους συμμετέχοντες, με γνώμονα τη διαμόρφωση ενός Προγράμματος Τουριστικής Προβολής αποτελεσματικού, που να υπηρετεί τους αναπτυξιακούς στόχους των εμπλεκόμενων με την τουριστική ανάπτυξη φορέων και επιχειρήσεων.

Πρόγραμμα τουρισμού

Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου, Κωνσταντίνος Μαρινάκος, επισήμανε ότι «έχει καταβληθεί σημαντική προσπάθεια από τα στελέχη της Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Τουρισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου και την αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού και Πολιτισμού, Άννα Καλογεροπούλου, ούτως ώστε να υπάρξει μια όσο τον δυνατόν πιο στοχευμένη και ορθολογική διαχείριση των διαθεσίμων πόρων και την κατάρτιση ενός Προγράμματος Τουριστικής Προβολής, με γνώμονα την αποτελεσματικότερη προβολή του τουριστικού προϊόντος της Πελοποννήσου».

Και συνέχισε: «Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που λαμβάνει υπόψη σε μεγάλο βαθμό τις κατατεθείσες προτάσεις του Οργανισμού μας και των υπολοίπων φορέων, αλλά και τις νέες τάσεις που έχουν διαμορφωθεί στη μετά covid εποχή. Χαρακτηρίζεται από πληρότητα και ικανοποιητικό εύρος δραστηριοτήτων, με κύριο προσανατολισμό τις εκδηλώσεις βιωματικού χαρακτήρα, την προώθηση του τουριστικού προϊόντος με τη βοήθεια ψηφιακών μέσων, καναλιών και παραγωγής περιεχομένου, αλλά και τη συμπερίληψη εκθέσεων που να εστιάζουν στις ειδικές και θεματικές μορφές τουρισμού, δράσεις που σε κάθε περίπτωση θεωρούνται, με βάση τις διεθνείς πρακτικές, ιδιαίτερα διεισδυτικές και περισσότερο αποτελεσματικές.

Είναι σημαντικό όλοι οι εμπλεκόμενοι με την τουριστική αναπτυξιακή διαδικασία φορείς να κρατηθούμε στην πρώτη γραμμή για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τις κρίσεις και τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας»

Έλλειψη εργαζομένων

Στα γενικότερα θέματα, από όλους τους παρευρισκόμενους χαρακτηρίστηκε υψίστης σημασίας για την Περιφέρεια Πελοποννήσου η διοργάνωση τον ερχόμενο Μάιο του TBEX Europe 2023 – Peloponnese, του μεγαλύτερου συνεδρίου και εκδήλωσης δικτύωσης για travel bloggers, δημοσιογράφους ταξιδιωτικού ρεπορτάζ, δημιουργούς περιεχομένου social media, ταξιδιωτικών εταιρειών και επαγγελματιών του κλάδου, που με έδρα την Καλαμάτα θα διαχυθεί σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου και μέσω των travelmedia στο ευρύτερο διεθνές περιβάλλον.

Από την άλλη, έντονος προβληματισμός εκφράστηκε από τους επαγγελματικούς φορείς για το σημαντικό έλλειμμα εργαζομένων και εξειδικευμένου προσωπικού που διαπιστώνεται στις υπηρεσίες φιλοξενίας, εστίασης, αλλά και σε πολλές συμπληρωματικές υπηρεσίες.

Προς την κατεύθυνση αυτή ο κ. Μαρινάκος κατέθεσε πρόταση, η οποία και έγινε δεκτή από όλους τους παρευρισκομένους, για σύγκληση το αμεσότερο μιας διευρυμένης σύσκεψης, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, για την κατάθεση προτάσεων και την ανάληψη πρωτοβουλιών σχεδιασμού και ανάπτυξης εκπαιδευτικών προγραμμάτων στον τουρισμό, με τη συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του υπουργείου Τουρισμού.

Β.Β.