Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας: Ανανέωσε τη συνέχιση της αποχής από το θεσμό της νομικής βοήθειας

Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας: Ανανέωσε τη συνέχιση της αποχής από το θεσμό της νομικής βοήθειας

Παραμένουν απλήρωτα τα μέλη του

Καμία θετική εξέλιξη δεν υπάρχει για την πληρωμή δικηγόρων από το θεσμό της νομικής βοήθειας και ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας έλαβε απόφαση συνέχισης της αποχής που έχει ξεκινήσει από τον προηγούμενο μήνα.

Δικηγόροι της πόλης έχουν να πληρωθούν από τα τέλη του 2018, ενώ στον κατάλογο νομικής βοήθειας από το Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας συμμετέχουν 80 με 100 δικηγόροι.

Η νομική βοήθεια παρέχεται σε πολίτες χαμηλού εισοδήματος, με διορισμό δικηγόρου για την εκπροσώπησή τους.

Επ’ αόριστον αποχή

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας συζήτησε εκ νέου το θέμα της συνεχιζόμενης αδικαιολόγητης καθυστέρησης στην εκκαθάριση των αποζημιώσεων νομικής βοήθειας. «Οι αλλεπάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις, όπως έχει αποδειχθεί, δεν έλυσαν το πρόβλημα, προκειμένου να επιτευχθεί πραγματική επίσπευση της εκκαθάρισης των οφειλόμενων αποζημιώσεων και της πληρωμής τους.

Με δεδομένο ότι η αδράνεια του υπουργείου για τη λυσιτελή αντιμετώπιση του θέματος πλήττει την αξιοπιστία του ίδιου του θεσμού, αλλά και δοκιμάζει τις οικονομικές αντοχές των δικηγόρων, το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου υιοθέτησε τη σχετική απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος. Αποφάσισε ομόφωνα τη συνέχιση της αποχής από το σύνολο των υποθέσεων που υπάγονται στο καθεστώς της νομικής βοήθειας», τονίζεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου.

Απαγορεύσεις και εξαιρέσεις

Η αποχή είναι επ’ αόριστον με το ακόλουθο πλαίσιο αποχής για τους δικηγόρους της Καλαμάτας:

-Οι δικηγόροι οφείλουν να παραλαμβάνουν τους διορισμούς και να συμμορφώνονται με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου τους

-Χορήγηση αδειών στις εξής περιπτώσεις:

α. Παραγραφές και αποσβεστικές προθεσμίες σε αστικές, ποινικές και διοικητικές υποθέσεις. Στις ποινικές υποθέσεις, στα πλημμελήματα συμπληρωμένα έξι έτη στον α’ βαθμό και επτά έτη στο β’ βαθμό και συμπληρωμένα δεκαπέντε έτη στα κακουργήματα

β. Συνοδείες στις ποινικές υποθέσεις

γ. Σε κατεπείγουσες περιπτώσεις, όπου υπάρχει αναπότρεπτος κίνδυνος, κατά την κρίση του Διοικητικού Συμβουλίου του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου (π.χ. διατροφή ανηλίκου, διατήρηση ψυχιατρικής κράτησης κ.ο.κ.)

δ. Κατάθεση προτάσεων σε δίκες νέας τακτικής

ε. Σε δίκες β΄ βαθμού με κρατούμενο, συνεπεία πρωτοβάθμιας απόφασης

στ. Σε προσωρινά κρατούμενους εν όψει της συμπλήρωσης προσωρινής κράτησης. Συμπληρωμένοι δέκα μήνες σε περίπτωση δωδεκάμηνου και δεκαπέντε μήνες σε περίπτωση δεκαοκτάμηνου.

«Τέλος, διευκρινίζεται σαφώς πως η απόφαση της επ’ αόριστον συνέχισης της αποχής αφορά σε όλες τις περιπτώσεις που υπάγονται στη νομική βοήθεια του Ν.3226/2004 και του άρθρου 340 ΚΠΔ (αυτεπάγγελτοι διορισμοί) ενώπιον των πολιτικών, διοικητικών και ποινικών δικαστηρίων, διεκδικώντας, δεδομένης της καθ’ όλα ανεπίτρεπτης κατάστασης, τη λήψη άμεσων μέτρων και ενεργειών από την Πολιτεία προς αντιμετώπιση του προβλήματος», καταλήγει η νέα απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου.

Της Βίκυς Βετουλάκη