Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης: Ο Άγιος Νικόλαος δεν έβαλε το χέρι του

Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης: Ο Άγιος Νικόλαος δεν έβαλε το χέρι του

Φωνές, αντιδράσεις και τελικά αποχωρήσεις

Μπορεί την Τρίτη να ήταν του Αγίου Νικολάου, αλλά τελικά «δεν έβαλε το χέρι του» για να κυλήσει ήρεμα η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης που πραγματοποιήθηκε εκείνη τη μέρα.

Από την αρχή, πάντως, φάνηκε ότι το κλίμα ήταν στραβό, διότι υπήρξε ενόχληση από την αντιπολίτευση ότι «μια μέρα που γιορτάζει τόσος κόσμος διεξάγεται συμβούλιο», ενώ ήταν ανοιχτά και τα καταστήματα, καθώς υπάρχει μια άτυπη συμφωνία τα συμβούλια να γίνονται Δευτέρα ή Τετάρτη.

Στα του περιεχομένου τώρα, η συνεδρίαση ξεκίνησε με την ενημέρωση από το δήμαρχο για όσα ειπώθηκαν στην Τρίπολη στο πλαίσιο της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ειδικότερα, ο Γιώργος Αθανασόπουλος μίλησε για τις εξελίξεις στο ζήτημα του Βιολογικού του Πεταλιδίου, στη δημιουργία της Σχολής Ναυτικής Ακαδημίας στην Μπούκα, καθώς και στη δέσμευση ότι θα υπάρξει στήριξη από την κυβέρνηση στο κόστος λειτουργίας των ΔΕΥΑ.

Η λειτουργία της ΔΕΥΑΜ και το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας, Τάσος Τσερπές, ο οποίος ανέφερε ότι με μια πρόχειρη χρηματοδότηση δε λύνεται το θέμα της ΔΕΥΑΜ, αφού χρειάζεται μια γενικότερη λύση.

Σχετικά με το Βιολογικό του Πεταλιδίου, το χαρακτήρισε καλοδεχούμενο έργο, σχολιάζοντας «μακάρι κάποτε να γίνει».

Τέλος, για τη Σχολή στην Μπούκα είπε ότι η παράταξή του είχε φέρει το θέμα στο Συμβούλιο πριν από ένα χρόνο, ενώ ελπίζει να υπάρξουν καλά αποτελέσματα, αν και δήλωσε ότι διατηρεί τις επιφυλάξεις του.

Απαντώντας ο κ. Αθανασόπουλος ζήτησε αποδείξεις για το πότε η παράταξη Τσερπέ προσπαθεί για την Ακαδημία στην Μπούκα, θέλοντας έτσι να δείξει ότι προσπάθειες γίνονται εδώ και χρόνια.

Για τη ΔΕΥΑΜ, απάντησε ότι η Δημοτική Αρχή κάνει μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να υπάρξει εξορθολογισμός στην επιχείρηση, κάτι που είναι ένα μεγάλο και δύσκολο έργο.

Πρόσθεσε ακόμη ότι ο Δήμος, για να μειώσει το κόστος της Επιχείρησης, προσπαθεί να βρει και άλλες λύσεις. Για παράδειγμα, στην Κοινότητα Ανδριανής υπάρχει οικόπεδο για να δημιουργηθεί φωτοβολταϊκό πάρκο, έργο που θα κοστίσει 750.000 ευρώ, ενώ αναζητείται χρηματοδότηση.

Κλείνοντας ανέφερε ότι στόχος της Δημοτικής Αρχής παραμένει να είναι να συνεπής στις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

Τα ATM και η δημιουργία κέντρου της ΕΜΑΚ στη Λογγά
Με τη σειρά του, ο Γιάννης Λάσκαρης έδωσε συγχαρητήρια σε όσους προσπάθησαν για να υπάρξει εξέλιξη στο ζήτημα της Ακαδημίας, ενώ αναφερόμενος στην απόφαση του ΣτΕ για τις Επιτροπές, τη χαρακτήρισε ορθή, αφού μέχρι σήμερα κάποιες από τις μειοψηφίες που δε συμμετέχουν σε αυτές νιώθουν ότι η γνώμη τους δε μετράει και ότι τις ακυρώνουν.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε προβλήματα που υπάρχουν στην Αίπεια, όπως ότι δεν υπάρχουν ATM και ασθενοφόρα, καθώς και σε προβλήματα στο Γυμνάσιο της Λογγάς.

Ο δήμαρχος Μεσσήνης απάντησε ότι υπήρχε ATM στην περιοχή, αλλά η τράπεζα αποφάσισε να το αφαιρέσει. Ο Δήμος, όπως είπε, «φυσικά και θέλει να υπάρχουν τέτοια μηχανήματα σε πολλά σημεία».

Όσο για το ασθενοφόρο, παρατήρησε ότι ο Δήμος κάνει από την πλευρά ό,τι είναι δυνατόν για να λειτουργήσουν τα ιατρεία. Επίσης, ενημέρωσε το Σώμα ότι γίνεται προσπάθεια στη Λογγά να λειτουργήσει κέντρο της ΕΜΑΚ, αφού πρόκειται για ιδανικό σημείο, καθώς θα εξυπηρετεί τρεις Δήμους και θα παρέχει στους δημότες αίσθημα ασφάλειας.

Η κριτική Μαλιώτη και η απόφαση να συνεχίσει μόνος
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Κώστας Μαλιώτης, σύμβουλος της παράταξης του Γιώργου Αθανασόπουλου και πρώην αντιδήμαρχος, ο οποίος εξαπέλυσε πυρά στη Δημοτική Αρχή.

Ο κ. Μαλλιώτης ξεκίνησε μιλώντας για την επιλογή του να μετέχει στα κοινά και την πρόθεσή του να προσφέρει στον τόπο του. Μίλησε δε για δύο κατηγορίες ανθρώπων που ασχολούνται με την αυτοδιοίκηση: αυτούς που ζουν για αυτήν και άλλους που ζουν από αυτήν. Επίσης, ανέφερε ότι ο δήμαρχος Μεσσήνης τού είχε πει ότι υπάρχει και η κατηγορία όσων υποκρίνονται για την αυτοδιοίκηση.

Σε άλλο σημείο ο κ. Μαλιώτης αναφέρθηκε στην κόντρα που έχει με τον Νίκο Φύκιρη, σε λύσεις που ο ίδιος έχει δώσει σε αιτήματα πολιτών, ενώ στάθηκε και στο έργο που έκανε περιμετρικά της Αρχαίας Μεσσήνης και αφορούσε στον καθαρισμό του χώρου.

Συνεχίζοντας ανέφερε πως σε συνάντηση που είχε με τον Γιώργο Αθανασόπουλο, ο δήμαρχος Μεσσήνης είχε ενδιαφέρον για το αν θα είναι υποψήφιος μαζί του και όχι για να λύσουν προβλήματα, και έτσι του έκανε γνωστό ότι η προεκλογική του δέσμευση δεν ισχύει και ανάλογα με το τι θα αποφάσιζε, ανταποδοτική θα ήταν και η δική του προσφορά. Όπως είπε, η απάντηση του δημάρχου ήρθε από τον Τύπο, όπου δηλαδή ανακοίνωσε τους νέους αντιδημάρχους, με τον Κώστα Μαλιώτη πλέον να έχει παυθεί από τη θέση.

Κλείνοντας έκανε αναφορά σε άρθρο σύμφωνα με το οποίο «οι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης της ψήφου κατά συνείδηση» και έτσι θα πορευτεί με αυτό, κάτι που έπρεπε να έχει κάνει από την αρχή της θητείας του, όπως σχολίασε

Απαντώντας του ο Γιώργος Αθανασόπουλος είπε ότι ο κ. Μαλιώτης έκανε μια καλή προσπάθεια με μετριοπάθεια για να πείσει για κάποια πράγματα, ενώ τον χαρακτήρισε εμμέσως υποκριτή.

Από την πλευρά του, ο τέως δήμαρχος, Γιώργος Τσώνης, ξεκίνησε δίνοντας συγχαρητήρια στον κ. Μαλιώτη και είπε ότι αυτά που ανέφερε ήταν ένα μάθημα για όλους.

Έπειτα σχολίασε δηλώσεις – δεσμεύσεις από την Τρίπολη που αφορούν στο Δήμο  Μεσσήνης, ενώ ζήτησε από το δήμαρχο να τον ενημερώσει για την τύχη του 1.7 εκατ. ευρώ για τα αντιδιαβρωτικά του Πεταλιδίου.

Εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε μια διαμάχη μεταξύ Αθανασόπουλου και Τσώνη, με τις φωνές να κυριαρχούν στην αίθουσα.

Η πρώτη συνεδρίαση, το τεχνικό πρόγραμμα και η αποχώρηση με τις εντάσεις
Αφού οι τόνοι κάπως έπεσαν, το Σώμα ξεκίνησε τη συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης της πρώτης συνεδρίασης, που στον αριθμό ήταν 6, με το τελευταίο να αφορά στην έγκριση του τεχνικού προγράμματος του 2023.

Αφού τα πρώτα πέντε θέματα πέρασαν, έφτασε η ώρα του τεχνικού προγράμματος, με τον Τάσο Τσερπέ να δηλώνει από την αρχή ότι η παράταξή του θα καταψηφίσει, αφού το θέμα χρειαζόταν περαιτέρω συζήτηση και ότι θα υπάρξουν πολλές τροποποιήσεις στη συνέχεια.

Το συμβούλιο των ευχαριστιών
Ο Χρήστος Θεοδωρακόπουλος ξεκίνησε χαρακτηρίζοντας το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης ως συμβούλιο των ευχαριστιών, αφού είχαν προηγηθεί από αρκετούς συμβούλους ευχαριστίες προς το πρόσωπο του Γιάννη Λαμπρόπουλου, καθώς, όπως υποστήριξαν, συνέβαλε καθοριστικά στο θέμα της Ακαδημίας στης Μπούκας.

Ο κ. Θεοδωρακόπουλος αναρωτήθηκε γιατί πρέπει το Σώμα να ευχαριστεί τους βουλευτές για το κυβερνητικό τους έργο ή το καλάθι του νοικοκυριού.

Κλείνοντας έκανε γνωστό ότι καταψηφίζει το θέμα, αφού δεν είδε κάπου μέσα σε αυτό θέσεις της παράταξής του.

Ο τέως δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Τσώνης, σημείωσε ότι δε θα πει όχι στο θέμα, αφού αφορά στο καλό της πόλης, αλλά ζήτησε από τα μέλη της Δημοτικής Αρχής να θυμηθούν τι καταλόγιζαν στον ίδιο όταν είχε ζητήσει δάνειο για το Δήμο.

Μας απειλούν οι εργολάβοι
Κι ενώ οι τόνοι είχαν ανέβει, ο αρμόδιος για το θέμα αντιδήμαρχος, Σπύρος Κοντοθανάσης, ανέφερε το κοινό μυστικό, ότι οι εργολάβοι όταν ακούν ότι θα κηρυχθούν έκπτωτοι από ένα έργο, απειλούν ότι θα εγκαταλείψουν και τα υπόλοιπα. Έτσι ζήτησε από όλους υπομονή, αφού δε γίνεται να τιναχθούν όλα στον αέρα.

Η αποχώρηση
Κι αφού ολοκληρώθηκε η συζήτηση του θέματος, που τελικά εγκρίθηκε, τα περισσότερα μέλη της μειοψηφίας αποχώρησαν από την αίθουσα, δηλώνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει συζήτηση του προϋπολογισμού, που ουσιαστικά θα ήταν η δεύτερη συνεδρίαση, αφού χρειαζόταν συζήτηση και ανάλυση.

Το λάθος στο μέτρημα, οι φωνές και η νέα ημερομηνία
Όταν οι περισσότεροι σύμβουλοι της μειοψηφίας αποχώρησαν από την αίθουσα, έγινε προσπάθεια να αρχίσει η δεύτερη, ειδική αυτή τη φορά, συνεδρίαση, με τους αποχωρούντες να καταγγέλλουν μέσα σε ηλεκτρισμένο κλίμα ότι δεν υπάρχει απαρτία για να ξεκινήσει.

Από την πλευρά της η Δημοτική Αρχή υποστήριζε ότι υπάρχει απαρτία, κάτι που, όπως αποδείχθηκε, δεν ίσχυε και έτσι το προεδρείο, μην μπορώντας να κάνει κάτι άλλο, αποφάσισε αρχικά η ειδική συνεδρίαση να πραγματοποιηθεί την επόμενη ημέρα (σ.σ. χθες), αλλά τελικά η πρόσκληση που μας ήρθε αναφέρει ως ημερομηνία τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου (8.00 το βράδυ).

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση