Ευάγγελος Βενιζέλος: «Δεν είμαστε έτοιμοι για τις κρίσεις που θα ακολουθήσουν»

Ευάγγελος Βενιζέλος: «Δεν είμαστε έτοιμοι για τις κρίσεις που θα ακολουθήσουν»

Πολυπληθές και “πολύχρωμο” κομματικά ήταν το ακροατήριο στην προχθεσινή εκδήλωση – παρουσίαση του βιβλίου του Ευάγγελου Βενιζέλου “Εκδοχές πολέμου 2009- 2022” στο ξενοδοχείο Rex.

Για το βιβλίο μίλησαν ο συγγραφέας και εκδότης Πέτρος Παπασαραντόπουλος και η συγγραφέας Ρούλα Γεωργακοπούλου, ενώ συντόνισε ο δικηγόρος Διονύσης Αλευράς, ο οποίος σημείωσε τη μακρόχρονη φιλία με τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ. 

Στο ακροατήριο ήταν, μεταξύ άλλων, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας και μέλη της Περιφερειακής Αρχής, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος και μέλη της Δημοτικής Αρχής, ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, ο γραμματέας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Δημήτρης Καφαντάρης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας Παναγιώτης Λύρας, ο πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ν.Δ. Αργύρης Μαστοράκης, ο πρώην δήμαρχος Καλαμάτας Γιώργος Κουτσούλης, αλλά και υποψήφιοι βουλευτές (σ.σ. από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ) και δήμαρχοι.

Αναφερόμενος στο βιβλίο και στον πολιτικό Ευάγγελο Βενιζέλο, ο Πέτρος Παπασαραντόπουλος σημείωσε ότι σε όλη την κρίσιμη για τη χώρα περίοδο προτίμησε την πολιτική της ευθύνης από αυτή της πεποίθησης, γεγονός σπάνιο για όσους ασκούν εξουσία τις τελευταίες δεκαετίες.

Από την πλευρά της, η Ρούλα Γεωργακοπούλου χαρακτήρισε το βιβλίο ως μια αρχαία ραψωδία, που στη χρονική περίοδο αναφοράς του Ευάγγελου Βενιζέλο δεν υπάρχει μόνο… αίμα, αλλά και πολλά άλλα στοιχεία μιας ολιστικής προσέγγισης της πραγματικότητας που ζήσαμε και ζούμε.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης οι πολιτικές δυνάμεις εκ των πραγμάτων συναίνεσαν στην ευρωπαϊκή και δυτική πορεία της χώρας, όμως αυτό “δε συνομολογείται και δε διακηρύσσεται με την ευθύτητα και το θάρρος που πρέπει. Αυτό είναι μια πολύ μεγάλη αντίφαση, γιατί δημιουργείται οξύτητα, σύγκρουση, ενώ θα μπορούσε με πολύ πιο εύκολο και δημιουργικό τρόπο αυτή τη στιγμή να έχουμε τουλάχιστον έναν κώδικα δημόσιας επικοινωνίας, που να μας επιτρέπει να αναλογιστούμε τις προκλήσεις της εποχής μας, οι οποίες είναι πάρα πολλές”. 

Το βιβλίο του, τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, “είναι μια παράκληση, δε θέλω να πω πρόκληση, είναι διατύπωση αγωνίας να είμαστε έτοιμοι για τις κρίσεις που ακολουθούν”.

Όμως, συνέχισε, αυτό δε συμβαίνει γιατί η συζήτηση των πολιτικών δυνάμεων γίνεται “στο επίπεδο μιας επιφανειακής προσέγγισης που εξαντλείται στα όρια του καθημερινού δελτίου ειδήσεων. Αν δεν μπορέσουμε να κάνουμε όλοι μαζί μιαν άλλη ανάγνωση της συγκυρίας και της πρόκλησης, που να έχει μεγαλύτερη συναίνεση, διάρκεια, βάθος, νομίζω ότι δε θα είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που επίκεινται. Διότι οι προκλήσεις είναι παρούσες”. 

Αναφερόμενος στην υπόθεση των υποκλοπών, σχολίασε ότι δεν περίμενε να προκύψει κάτι τέτοιο μετά το σκάνδαλο του 1994 και υπογράμμισε ότι οι γενικευμένες παρακολουθήσεις δήθεν για την προστασία της δυτικής δημοκρατίας θυσιάζουν τη δημοκρατία.
Α.Π.