Παρουσιάστηκε στην Καλαμάτα το βιβλίο του Ευάγγελου Βενιζέλου

Παρουσιάστηκε στην Καλαμάτα το βιβλίο του Ευάγγελου Βενιζέλου

Συζήτηση – εκδήλωση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο για την οικονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας και την αλληλουχία κρίσεων που ακολουθούν, με αφορμή το πρόσφατο βιβλίο του “Εκδοχές πολέμου 2009-2022”, πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου REX.

Με τον Ευάγγελο Βενιζέλο συζήτησαν οι Μεσσήνιοι Ρούλα Γεωργακοπούλου, συγγραφέας και Πέτρος Παπασαραντόπουλος, εκδότης, συγγραφέας, ενώ την εκδήλωση συντόνισε ο δικηγόρος Διονύσης Αλευράς. Διοργανωτές ήταν οι Εκδόσεις Πατάκη και ο Κύκλος Ιδεών, σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο “Bookmark” του Λυκούργου Καρολεμέα.

Αυτό που φάνηκε από την εκδήλωση, μεταξύ άλλων, ήταν ότι το βιβλίο του Ευάγγελου Βενιζέλου “Εκδοχές πολέμου 2009-2022” αφορά στα πολύ κρίσιμα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης, αλλά και όσα ακολούθησαν, με τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να απαντά στα σημαντικά ερωτήματα του δημοσιογράφου Γιώργου Κουβαρά.

Οι “Εκδοχές πολέμου 2009-2022” έχουν ως κορμό την πλήρη και συστηματική αφήγηση του Ευάγγελου Βενιζέλου για την περίοδο της οικονομικής κρίσης, τη δεκαετία των μνημονίων 2009-2019.

Απαντώντας στις ερωτήσεις του Γιώργου Κουβαρά παρουσιάζει τα γεγονότα, τα παρασκήνια, τα πρόσωπα και την ερμηνεία του για τις καταστάσεις που βίωσε η χώρα μέσα στα διεθνή και ευρωπαϊκά συμφραζόμενα της εποχής. Όλα αυτά συσχετίζονται με την αλληλουχία των κρίσεων, με τη μετάβαση από την οικονομική κρίση στην πανδημία και από την πανδημία στη ρωσική στρατιωτική εισβολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Όπως γράφει στον πρόλογο του βιβλίου του ο Ευάγγελος Βενιζέλος, «η δεκαετία 2009-2019, η λεγόμενη δεκαετία της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων, δεν τελείωσε. Έχει την ιδιορρυθμία να εισχωρεί στην περίοδο που ακολουθεί, η οποία δε σηματοδότησε ποτέ την επάνοδο στην κανονικότητα, καθώς η κρίση με τις πολλαπλές μορφές της έχει καταστεί πλέον συστατικό της κανονικότητας. Μιας κανονικότητας μετανεωτερικής και αρχαϊκής ταυτοχρόνως. Μιας νέας πραγματικότητας που κοιτάζει ως Ιανός προς το μέλλον αλλά και προς το παρελθόν.

Το βιβλίο προσπαθεί να τοποθετήσει δύσκολες πολιτικές επιλογές που έγιναν υπό ασφυκτική πίεση και υπό συνθήκες υπαρξιακής εθνικής κρίσης στα ευρωπαϊκά και διεθνή συμφραζόμενά τους και στον ορίζοντα του μακρού ιστορικού χρόνου που ήδη τον χρωματίζει η πανδημία και ο πόλεμος, η Λερναία Ύδρα της Ιστορίας.

Είχα χαρακτηρίσει την οικονομική κρίση τον “πόλεμο της γενιάς μας”. Αμέσως μετά, η πανδημία εμφανίστηκε και εξελίσσεται ως υγειονομικός και επιστημονικός “πόλεμος” με ασύμμετρο αντίπαλο τον κορωνοϊό. Μετά δύο πολέμους με τη μεταφορική έννοια του όρου εμφανίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία με την πιο αρχαϊκή και βάναυση μορφή του. Ένας πόλεμος κατά κυριολεξία, με διαστάσεις που ακόμη δεν έχουν καταστεί εμφανείς στο σύνολό τους».
Α.Π.

ΥΓ. Αναλυτικό ρεπορτάζ από την εκδήλωση στο αυριανό φύλλο του “Θ”