Η Ακαδημία Αθηνών βραβεύει σήμερα τον Καλαματιανό γλύπτη Χρήστο Ρηγανά

Η Ακαδημία Αθηνών βραβεύει σήμερα  τον Καλαματιανό γλύπτη Χρήστο Ρηγανά

Την πανελλήνια και διεθνή αναγνώριση του έργου του γλύπτη Χρήστου, Ρηγανά επισφραγίζει η Ακαδημία Αθηνών αποδίδοντάς του το βραβείο των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών, στο πλαίσιο των ετησίων κρίσεων για την απονομή των προκηρυχθέντων βραβείων της, καθώς και των οίκοθεν – άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως- απονεμομένων τιμητικών διακρίσεων, αποφάσισε να απονείμει το βραβείο της Τάξεων των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών στον Χρήστο Ρηγανά και σε δύο ακόμη γλύπτες, τους Κυριάκο Ρόκο και Κωνσταντίνο Δικέφαλο.

Η επίδοση του βραβείου θα γίνει κατά την πανηγυρική συνεδρία της Ακαδημίας σήμερα Τρίτη, στις 7.00 το απόγευμα, στην αίθουσα τελετών του Μεγάρου της Ακαδημίας.  

Είναι πολύ σημαντικό ότι ο Χ. Ρηγανάς επί δεκαετίες ζει και εργάζεται στην Καλαμάτα και δε βρίσκεται κοντά στα κέντρα των γεγονότων του Πολιτισμού, ώστε να μπορεί να επηρεάζει άμεσα και να προβάλλει το έργο του. Δημιουργεί καθημερινά εργαζόμενος σκληρά στο «Κολαστήριό» του- όπως ονομάζει το εργαστήρι του, στην πόλη που λάτρεψε, την Καλαμάτα και στην περιοχή «Παναγίτσα» του δρόμου Καλαμάτας – Σπάρτης.

Να σημειωθεί πως γεννήθηκε το 1944 στην Καλαμάτα και σπούδασε Γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1963–1968), ενώ τη διετία 1965-57 παρακολούθησε το εργαστήρι Χαλκοχυτικής της Α.Σ.Κ.Τ. Η δε παρουσία του στο χώρο της γλυπτικής είναι συνεχής, από το 1970 και εντεύθεν.

Χαρίζει το έργο του στην Καλαμάτα

Την τελευταία δεκαετία ο Χρήστος Ρηγανάς έχει δημοσιοποιήσει την πρόθεσή του να χαρίσει το έργο του στο Δήμο Καλαμάτας, προσπάθεια που δεν έχει ακόμη τελεσφορήσει. Κατά το περασμένο έτος σε επιστολή του προς το δήμαρχο Καλαμάτας, ανέφερε  μεταξύ άλλων: «Θέλω να σας γνωρίσω τη, συνειδητοποιημένη πλέον, πρόθεσή μου να εκχωρήσω, χωρίς καμία μορφή υλικής αμοιβής, ένα πολύ μεγάλο μέρος του έργου μου στην πόλη μας, την Καλαμάτα.

Το έργο, γλυπτά, σχέδια, κατασκευές, θα είναι στο υλικό τους (μέταλλο, μάρμαρο, ξύλο).

Αυτό το οποίο θεωρώ ως δεδομένο είναι ότι το έργο, το οποίο θα καταθέσω, θα τύχει αισθητικής αξιολόγησης από αρμόδια επιτροπή ειδικών για την, άξια προσοχής, αισθητική ποιότητά του».

Χρ.Κ.