Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη

Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη

Με αφορμή την επίσκεψη του Τσίπρα στη γυναίκα που δεν πλήρωνε τις δόσεις υποθηκευμένου για τραπεζικά χρέη ακινήτου (η ίδια με ανάρτησή της ομολόγησε ότι είχε αφήσει απλήρωτες και άλλες υποχρεώσεις της στο Δημόσιο), αναζωπύρωσε τις μνήμες των κατορθωμάτων του αριστερού λαϊκισμού.

Το σύνθημα «δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» επικαιροποιήθηκε με την πρωτοφανή επίσκεψη θράσους. Δεν πληρώνω τα διόδια, δεν πληρώνω στα μέσα μαζικής μεταφοράς, δεν πληρώνω τις υποχρεώσεις μου στις τράπεζες, επειδή είναι «του καπιταλισμού».

Οι συνέπειες του «δεν πληρώνω» ήταν σημαντικές, με αποτέλεσμα να παρασυρθεί πολύς κόσμος, μεταξύ των οποίων και η κυρία που επισκέφτηκε ο Τσίπρας.

Στην πορεία ο Τσίπρας κατάλαβε ότι οι τράπεζες έπρεπε να απαλλαγούν από τα κόκκινα δάνεια. Ο καθρέπτης των ενεργειών του θα είναι η μόνιμη εκδίκηση για τον ίδιο και το ΣΥΡΙΖΑ.

Τα πεπραγμένα της «πρώτης φοράς» που με δικό της νόμο εκπλειστηριάστηκε η πρώτη κατοικία της κυρίας, υπενθυμίζει ότι στη δεύτερη κυβερνητική της θητεία εγκαινίασε τους μαζικούς πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας κάθε Τετάρτη.

Ο νόμος (4346/2015), μάλιστα, για την κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας έχει την υπογραφή του Τσακαλώτου. Όλοι θυμόμαστε την υπερβολική παρουσία της Αστυνομίας έξω από τα Ειρηνοδικεία, αλλά επίσης όλοι θυμόμαστε το σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη».

Εξαιτίας της μεγάλης λαϊκής αγανάκτησης οι πλειστηριασμοί έφυγαν από τις αίθουσες των Ειρηνοδικείων και έγιναν ηλεκτρονικοί, για να γράψει το «κοντέρ» του ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν 30.000 ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Ο Τσακαλώτος, μάλιστα, το Νοέμβριο του 2017 δήλωνε: οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι σημαντικοί όχι μόνο για να έχουμε καλές τράπεζες, αλλά και για αναπτυξιακούς λόγους.

Η «πρώτη φορά» είχε μετατρέψει το αδίκημα της απόπειρας παρεμπόδισης πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας σε ιδιώνυμο.

Εάν όλα αυτά έχουν λησμονηθεί, υπάρχει και ο πρώην σύντροφος Λαφαζάνης. Τέσσερις δίκες εκκρεμούν σε βάρος του από το 2017.

Του Μιχάλη Βασ. Σούμπλη

Υ.Γ.: Ο αλληλέγγυος Τσίπρας στην επίσκεψή του στο σπίτι της κας Κολοβού έβριζε τον πρωθυπουργό Τσίπρα που καθιέρωσε τους πλειστηριασμούς.