Μαζικές αντιδράσεις για τις αλλαγές στο ΕΣΥ

Μαζικές αντιδράσεις για τις αλλαγές στο ΕΣΥ

Το νομοσχέδιο φέρνει ανατροπές σε γιατρούς και ασθενείς


Την έντονη αντίθεσή τους εξέφρασαν χθες και στην Καλαμάτα μέλη του ιατρικού κόσμου σχετικά με το νομοσχέδιο που εισήχθη στη Βουλή και επιφέρει αλλαγές στη δευτεροβάθμια περίθαλψη.

Στο πλευρό των ιατρών βρέθηκαν χθες, με συνέντευξη Τύπου, υγειονομικοί, φορείς, σωματεία και εκπρόσωποι κομμάτων.

Τοποθετήσεις
Η πρόεδρος του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών του ΕΣΥ Μεσσηνίας, Χρυσάνθη Μάλλιου, ξεκίνησε λέγοντας ότι, στο πλαίσιο της 24ωρης υγειονομικής απεργίας που εξήγγειλε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, εκφράζουν την αντίθεσή τους στο νόμο που ψηφίζεται για τη δευτεροβάθμια υγεία.

Οι αλλαγές των εργασιακών σχέσεων των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία που θεσπίζει το νομοσχέδιο, επισήμανε, δε θα επηρεάσουν μόνο τους γιατρούς, αφού θα έχουν επιπτώσεις στην ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στη δημόσια υγεία, σημειώνοντας πως είναι υπόθεση όλων.

Μιλώντας για τους νοσοκομειακούς γιατρούς, ανέφερε ότι περνούν πολύ δύσκολα, αφού η συνεχώς μειούμενη κρατική χρηματοδότηση για τη δημόσια υγεία, σε συνδυασμό με τη βαρύτατη κατάσταση λόγω της πανδημίας, έχουν αφήσει τεράστια κενά στη στελέχωση τμημάτων, στον τεχνολογικό εξοπλισμό των νοσοκομείων και στην εκπαίδευση των ειδικευόμενων και των ειδικευμένων.

Το ΕΣΥ, συμπλήρωσε, δεν είναι ελκυστικό για τους νέους γιατρούς, ενώ από τα παραπάνω προβλήματα οι αμοιβές του είναι οι χαμηλότερες σε όλη την Ευρώπη, με τη φορολογία να είναι αμείλικτη.

Το νομοσχέδιο
Σχετικά με το επίμαχο νομοσχέδιο, η κα Μάλλιου είπε ότι δε θα κάνει καλύτερη την κατάσταση, ούτε για τους γιατρούς ούτε για τους ασθενείς, κι αυτό το υποδηλώνει η στάση όλων των ιατρικών ενώσεων της χώρας, που έχουν σταθεί απέναντι.

Όσο για τις αυξήσεις που προβλέπονται στους μισθούς, τις χαρακτήρισε πενιχρές και υπάρχουν για να κατευνάσουν τις αντιδράσεις των γιατρών, ενώ πάγια αιτήματά τους παραμένουν η αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών, οι αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες, η αύξηση των μισθών κατά 40% και η ένταξη του επαγγέλματος στα βαρέα ανθυγιεινά, με τα παραπάνω να μην προβλέπονται.

Οι αυξήσεις των μισθών κατά 10%, σχολίασε χαρακτηριστικά, δεν αναπληρώνουν τις απώλειες των προηγούμενων ετών, ούτε αντιστοιχούν στο 40% αύξησης που δικαιούνται οι γιατροί με βάση αποφάσεις του ΣτΕ, ενώ εισάγεται ένα νέο μισθολόγιο προκειμένου να μην μπορούν οι γιατροί να προσφύγουν στην Επιτροπή Συμμόρφωσης του ΣτΕ.

Στο Άρθρο 10 του νομοσχέδιου, όπως έκανε γνωστό, ανατρέπεται η θεμελιώδης εργασιακή συνθήκη του ΕΣΥ, δηλαδή η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των νοσοκομειακών γιατρών. Έτσι, η κα Μάλλιου παρατήρησε ότι το υπουργείο Υγείας προτρέπει τους νοσοκομειακούς γιατρούς να αναζητήσουν συμπληρωματικά εισοδήματα από την τσέπη των ασθενών, ασκώντας ιδιωτικό έργο και εντός του νοσοκομείου, με τα απογευματινά ιατρεία και χειρουργεία, αλλά και εκτός νοσοκομείου, στον ιδιωτικό τομέα υγείας.

Σε άλλο άρθρο και ειδικότερα στο 7 του νομοσχεδίου, η κα Μάλλιου έκανε γνωστό ότι οι θέσεις που καθίστανται άγονες, δηλαδή προκηρύχτηκαν και δεν υπήρχε ενδιαφέρον από κανέναν ιατρό, θα προκηρύσσονται εκ νέου ως μερικής απασχόλησης, δηλαδή θα δουλεύει κάποιος γιατρός τρεις ημέρες στο νοσοκομείο και τις υπόλοιπες δύο θα κάνει ιδιωτικό.

Τα χειρουργεία στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και η αναμονή
Όσο για το Νοσοκομείο Καλαμάτας, ανέφερε ότι στα χειρουργεία υπάρχει η τεχνολογική δυνατότητα ταυτόχρονης λειτουργίας πέντε αιθουσών την ημέρα, όμως λειτουργούν δύο ή τρεις, κι αυτό γιατί δεν υπάρχουν αναισθησιολόγοι, νοσηλευτές και λοιπό αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό. Αυτός, είπε, είναι ο λόγος που αυξάνεται η αναμονή. «Κάποιοι που έχουν τη δυνατότητα θα πάνε στα ιδιωτικά, το ζήτημα όμως είναι τι θα γίνει με τους υπόλοιπους», επισήμανε ακόμη.

Για να μειώσει την αναμονή το υπουργείο, με το νέο νόμο αναγκάζει τους ιατρούς εάν θέλουν να αυξήσουν το μισθό τους να κάνουν απογευματινά χειρουργεία, που όμως ο ασθενής θα πρέπει να πληρώσει και από την τσέπη του, ενώ αν κάποιος ασθενής έχει τη δυνατότητα, μπορεί να πάει στο ιδιωτικό με τον ίδιο γιατρό.

Το «λευκό παλιρροϊκό κύμα»
Κλείνοντας η κα Μάλλιου δήλωσε ότι η διαμαρτυρία της 13ης Νοεμβρίου στη Μαδρίτη δείχνει το δρόμο, εκεί περίπου 1 εκατομμύριο γιατροί και υγειονομικοί βγήκαν στους δρόμους, με τη διαμαρτυρία να ονομάζεται «λευκό παλιρροϊκό κύμα» και σε ένα να πανό να αναγράφεται: «Όταν θα σου ζητούν την πιστωτική κάρτα, αντί για την κάρτα υγείας, θα είναι πλέον πολύ αργά».

Ο Παναγιώτης Νάνος, αντιπρόεδρος του Σωματείου και διευθυντής οφθαλμίατρος στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, ανέφερε ότι μπορεί η ειδικότητά του να φαίνεται ότι ευνοείται περισσότερο από το άρθρο 10 του νομοσχεδίου, αλλά θεωρεί απαράδεκτο να είναι ταξικός ο διαχωρισμός των ασθενών όσον αφορά στη ζήτηση υπηρεσιών υγείας, «καθώς φαίνεται ότι όποιος δύναται να πληρώσει, θα βρει κάποια λύση στο πρόβλημα υγείας, ενώ ο άλλος δε θα έχει ισότιμη πρόσβαση».

Επίσης, υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο άρθρο δημιουργεί διακρίσεις και ανάμεσα στους γιατρούς, αφού δεν έχουν όλες οι ειδικότητες τις ίδιες ευκαιρίες να ασκήσουν το ιδιωτικό έργο.

Ο πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Δημήτρης Τσιλίκας, δήλωσε ότι εκφράζουν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο, που θα επιφέρει τη διάλυση του ΕΣΥ, ενώ πρόσθεσε ότι είναι ενάντια σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας, καθώς θα επηρεάσει βαθιά την τσέπη του κάθε πολίτη.

Η πρόεδρος του Οδοντιατρικού Μεσσηνίας, Τζίνα Θεοδωροπούλου, ανέφερε ότι ο Σύλλογος είναι ομόφωνα αντίθετος με το νομοσχέδιο, αφού είναι καθαρά ταξικό αυτό που ορίζει, ενώ θα πρέπει η δημόσια υγεία να παραμείνει δημόσια.

Ο πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Φαββατάς ζήτησε από την κυβέρνηση την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου, καθώς και από τα κόμματα την αντιπολίτευσης να δεσμευτούν ότι θα αποσυρθεί πολύ σύντομα, αφού η υγεία πρέπει να είναι δημόσια, με το ΕΣΥ να θέλει βελτίωση και όχι ιδιωτικοποίηση.

Ο Άρης Κομπότης, γραμματέας του Συνδικάτου Γάλακτος-Τροφίμων και Ποτών, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «έκτρωμα», ενώ θα πρέπει να απορριφθεί από το λαό.

Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση στήνει στο εκτελεστικό απόσπασμα την πολύπαθη υγεία του λαού κατά παραγγελία των κλινικαρχών, ενώ υποστήριξε ότι τα μέτρα είναι η συνέχεια της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, που ενίσχυσε της ελαστικές σχέσεις εργασίας στα νοσοκομεία.

Η Φεβρωνία Εξακουστίδου, εκπροσωπώντας την Πρωτοβουλία Προοδευτικών Πολιτών Καλαμάτας, υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο καταλύει το δημόσιο χαρακτήρα της υγείας. Πρόσθεσε δε ότι το πολυτιμότερο αγαθό, που είναι η υγεία, μετατρέπεται πια σε μια ταξική διαδικασία, ενώ θα πρέπει να υπάρξουν και άλλες κινητοποιήσεις στην πόλη.

Ο Μιχάλης Μιχαήλ, γραμματέας της Επιτροπής Υγείας ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας, είπε ότι χρειάστηκε μια πανδημία για να γίνει κατανοητή η χρησιμότητα της δημόσιας υγείας.

Έκλεισε δε την τοποθέτησή του λέγοντας: «Αλίμονο στους φτωχούς, οι πλούσιοι ξέρουμε ότι το δρόμο τον ξέρουν χρόνια τώρα».

Ο Νίκος Διασάκος, μέλος του Δ.Σ. του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, δήλωσε ότι οι κινητοποιήσεις δείχνουν την πάνδημη καταδίκη του νομοσχεδίου της κυβέρνησης. Αυτό, σχολίασε, είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής που βλέπει την υγεία του λαού ως κόστος και τον ασθενή ως εμπόρευμα, ενώ δίνεται η χαριστική βολή στο ΕΣΥ και πλέον μόνο όποιος έχει λεφτά θα γίνεται καλά.

Τελευταίος μίλησε ο γραμματέας της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Μεσσηνίας, Ιωάννης Νικολακόπουλος, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έπειτα από 40 χρόνια διαλύει το ΕΣΥ, το ΕΣΥ του ΠΑΣΟΚ και του Γεννηματά.

Οι γιατροί πλέον θα χειρουργούν το πρωί στο δημόσιο νοσοκομείο και το βράδυ σε μεγάλους ιατρικούς ομίλους, με τους γιατρούς πλέον να κοιτούν τον ασθενή που πληρώνει.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση