Νέα Πελοπόννησος: Το Τζάνε – Καλαμάκι και ο αυτοθαυμασμός αυτοδιοικητικών!

Νέα Πελοπόννησος: Το Τζάνε – Καλαμάκι και ο αυτοθαυμασμός αυτοδιοικητικών!

Ο κομβικός ρόλος της αυτοδιοίκησης και η χρησιμότητά της , ενίοτε τορπιλίζεται από απαράδεκτες και μη αποδεκτές συμπεριφορές αιρετών, που στην προσπάθεια να γίνουν αρεστοί στην κοινωνία, ενίοτε χάνουν τον προσανατολισμό τους.

Τέτοιο παράδειγμα αυτοδιοικητικού vertigo αποτελούν τα όσα συμβαίνουν με τις εξελίξεις στον οδικό άξονα Τζάνε – Καλαμάκι .

Προεκλογικά από την παράταξη του κ.Νίκα χρησιμοποιήθηκε το έργο αυτό, ως μέσο προπαγάνδας εναντίον της Περιφερειακής Αρχής Τατούλη.

Ειπώθηκαν τότε πολλά και διάφορα, που παραπλάνησαν τους πολίτες, συνεπικουρούμενοι και από τοπικό ΜΜΕ, όπου παρουσίαζε το άσπρο-μαύρο, ενίοτε και με προσωπικές αναφορές. Όταν όμως έφτασε η ώρα της δικής τους ευθύνης , άρχισαν οι λάθος ενέργειες που οδήγησαν σε ανάγκη επιπλέον χρηματοδότησης και σημαντική καθυστέρηση αποπεράτωσης του έργου.

Η διασφάλιση της ολοκλήρωσης του έργου μέσα στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα , είχε επιτευχθεί με την πρόβλεψη της Περιφερειακής Αρχής Τατούλη να ενισχύσει το έργο με 7 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων και έχοντας διεκδικήσει και λάβει θετική απόφαση του ΚΑΣ το οποίο εισηγήθηκε το 2018  συγκεκριμένη όδευση , στη συνέχεια ενέκρινε και τις  ανασκαφικές έρευνες, με το ποσό των 1,8 εκατ. ευρώ.

Μετά τις εκλογές το έργο άρχισε να παλινωδεί. Αφού πληρώθηκαν από επιπόλαιες ενέργειες , επιπλέον χρήματα στον εργολάβο του έργου , αρχικά 300 χιλ. ευρώ και στη συνέχεια 2.100.000 ευρώ, αντιμετώπισε πρόβλημα και το μεσαίο τμήμα όπου βρίσκεται ο σημαντικός αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Κορώνης, που ελέω δρόμου και προς όφελος του Πεταλιδίου και όλης της Μεσσηνίας, θα αναδειχθεί.

Μετά τα καινούργια στοιχεία που προέκυψαν από τη συνέχιση των ανασκαφικών ερευνών , αποφασίστηκε η κατασκευή υπόγειας σήραγγας με απόφαση του ΚΑΣ, που θα στοιχίσει επιπλέον 11,5 εκατ. ευρώ , η οποία θα δημοπρατηθεί όπως ανακοινώθηκε μέσα στο Δεκέμβριο τ.ε.

Εντύπωση όμως προκαλεί η επίθεση, με στοιχεία εμμονής στον κ.Τατούλη, όπως και η διθυραμβική ανακοίνωση του επικεφαλής της Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου κ.Πετράκου για το θέμα αυτό, καθώς και ο πομπώδης τίτλος της παρέμβασής του, « περί δικαίωσης».

Δικαιώθηκε άραγε που και γιατί; Γιατί αποκρύπτει πως την ολοκλήρωση του οδικού άξονα Τζάνε – Καλαμάκι την ζητούσαν εξ΄αρχής και μετ΄επιτάσεως όλες οι παρατάξεις του Περιφ.Συμβουλίου;

Ο κ.Τατούλης τον Μάιο του 2021 σε δημόσιες δηλώσεις του ύστερα από αυτοψία στο χώρο, αναφέρθηκε στην ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών και άμεσης ολοκλήρωσης του έργου.

 Παραδόξως με παρέμβασή του, στις 8-5-21 ο κ.Πετράκος πρότεινε ως λύση, κάτι το διαφορετικό, δηλ. το να προχωρήσει με σύντομες και κατεπείγουσες διαδικασίες με νομοθεσία ανάλογη των έργων των Ολυμπιακών Αγώνων η αλλαγή της παράκαμψης Πεταλιδίου πιο δυτικά, όπως είχε προτείνει κατά τον σχεδιασμό της , η τότε δημοτική αρχή Πεταλιδίου, ώστε να παρακάμπτεται από δυτικά ο αρχαιολογικός χώρος ή να προχωρήσει η πανάκριβη λύση της σήραγγας.

Τη μονοπώληση του ενδιαφέροντος για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου, φυσικά δεν την παραχωρούμε σε κανέναν, ούτε στον κ.Πετράκο, διότι όλοι μας επιθυμούμε το καλύτερο για τον τόπο μας.

Άλλωστε η δική μας παράταξη πήρε την ευθύνη ανάδειξης του σπουδαίου αυτού αρχαιολογικού θησαυρού, που θα βοηθήσει την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Αντιληπτή όμως και αποδεκτή είναι η αγωνία του συναδέλφου, για την επόμενη αυτοδιοικητική του ημέρα , αλλά η συνεχής προσπάθεια να αναδειχθεί ως σωτήρας της Μεσσηνίας, μία με την υπόθεση δακοκτονίας, στην οποία παρεπιπτόντως ήρθε δεύτερος και τώρα με την υπόθεση της Αρχαίας Κορώνης, φυσικά δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη.

Εν κατακλείδι, η ολοκλήρωση του έργου είναι το ζητούμενο και μόνο και οι …κατά φαντασίαν σωτήρες που δικαιώνονται και αυτοθαυμάζονται, δεν αφορούν την κοινωνία, που περιμένει μόνο  συνέπεια, ενδιαφέρον, όραμα και δουλειά για τον τόπο.

ΑΝΤΩΝΙΑ ΜΠΟΥΖΑ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΕΣΥΠ
ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΝΕΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ