Ο εορτασμός του Αγίου Νικολάου στην Καλαμάτα

Ο εορτασμός του Αγίου Νικολάου στην Καλαμάτα

Με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Νικολάου, στην πόλη της Καλαμάτας.

Επίκεντρο του εορτασμού ο Ιστορικός Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου, ο επονομαζόμενος “Φλαρίου” στο κέντρο της πόλης.

Του Όρθρου και της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, πλαισιωμένος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας Αρχιμ. Φίλιππο Χαμαργιά, τον Αρχιμ. Αλέξιο Αρώνη, τον εφημέριο του Ναού Πρωτοπρ. Γεώργιο Γιαννόπουλο, τον Οικονόμο Βασίλειο Κουτσόγιαννη και τους Διακόνους Θεόφιλο Κυριάκο και Ηλία Διαμαντόπουλο.

Ο Σεβασμιώτατος κηρύττοντας το θείο λόγο αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Αγίου Νικολάου και στην ιδιαίτερη τιμή που του προσφέρει η Εκκλησία ονομάζοντας τον “πανάγιο” και “άνθρωπο Θεού”.

Τόνισε επίσης πως μέσα στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, που βιώνουμε τόσα άσχημα πράγματα, ακόμη και απόπειρες βιασμών μικρών παιδιών, ο μόνος τρόπος για να πάψουν όλα αυτά τα κακά, είναι να γίνουμε άνθρωποι Θεού. 

Προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος καθιέρωσε την αποκατασταθείσα ιστορική εικόνα του Ναού, την τιμωμένη στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, της επονομαζομένης “Santa Maria Dolorosa”, η οποία αποτελεί κτήμα του Ιερού Ναού από την εποχή της Ενετοκρατίας και συντηρήθηκε με τη φροντίδα του προϊσταμένου του Ιερού Ναού και Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως π. Φιλίππου και πλέον τοποθετήθηκε σε μόνιμο θρόνο στην κόγχη του Ιερού Βήματος.

Εν συνεχεία τελέσθηκε η καθιερωμένη Αρτοκλασία υπέρ ενισχύσεως του Λιμενικού Σώματος, με την παρουσία του Λιμενάρχου Καλαμάτας κ. Νικολάου Κωνστανέλλη, του Διοικητού της 120 ΠΕΑ κ. Νικ. Τσιβουράκη, του Διοικητού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Αθ. Κατσαφάδου , του Δημάρχου κ. Αθ. Βασιλόπουλου, των Βουλευτών Μεσσηνίας κ. Ιω. Λαμπρόπουλου, Μίλτου Χρυσομάλλη και Περικλή Μαντά και πλήθους μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας και του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου.