Οι… καραμπόλες αφήνουν τη Μεσσηνία με 5 έδρες

Οι… καραμπόλες αφήνουν  τη Μεσσηνία με 5 έδρες

Ο γρίφος της απογραφής και ο εκλογικός χάρτης

Ο γρίφος της απογραφής απασχολεί αρκετούς βουλευτές, κυρίως των περιφερειών, όπου αναμένονται ανατροπές εδρών, καθώς οι επικείμενες εκλογές θα διενεργηθούν, όπως όλα δείχνουν, με βάση τα νέα στοιχεία του νόμιμου πληθυσμού της χώρας που θα ανακοινωθούν στα τέλη Δεκεμβρίου από την ΕΛΣΤΑΤ, οπότε θα έχουμε αλλαγή του εκλογικού χάρτη. Όπως έχει διευκρινίσει (στα «Παραπολιτικά») ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, εάν οι κάλπες προγραμματιστούν από Μάρτιο και μετά, τότε θα διεξαχθούν με τη νέα απογραφή του 2021, ενώ εάν γίνουν νωρίτερα «υπάρχει πιθανότητα να γίνουν με την παλιά απογραφή» (του 2011).

Μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων της τελευταίας απογραφής στις 31/12/2022 η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να εκδώσει το σχετικό προεδρικό διάταγμα ανακατανομής των εδρών στην επικράτεια (σ.σ. σύμφωνα με δημοσίευμα στο “ΒΗΜΑ”).

Το θέμα απασχολεί εδώ και καιρό τα κομματικά επιτελεία, κυρίως του κυβερνώντος κόμματος, ενώ κάποιοι βουλευτές δεν κρύβουν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους την ανησυχία τους για τις ανατροπές εδρών σε Περιφερειακές Ενότητες που αναμένεται μείωση εδρών, κάτι που δε φαίνεται, όμως, να επηρεάζει τη Μεσσηνία, η οποία μάλλον παραμένει πενταεδρική.

Σημειώνεται ότι από τη συνταγματική αναθεώρηση του 2001 έχει προβλεφθεί ειδική ρήτρα που προβλέπει το απώτατο χρονικό όριο για την εφαρμογή της απογραφής. Βάσει αυτού τα αποτελέσματα της απογραφής πρέπει να έχουν δημοσιευθεί μετά την πάροδο ενός έτους από την τελευταία ημέρα διεξαγωγής της (ήταν η 21η Φεβρουαρίου 2021). Αυτό σημαίνει ότι εάν οι εκλογές γίνουν μετά τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τότε, θα πρέπει να γίνουν με τα νέα στοιχεία της απογραφής.