Ορεινή Ακαδημία Ταϋγέτου: Πρόγραμμα «Το σχολείο της φυσικής καλλιέργειας» για τα σχολεία της Μεσσηνίας

Ορεινή Ακαδημία Ταϋγέτου: Πρόγραμμα «Το σχολείο της φυσικής καλλιέργειας» για τα σχολεία της Μεσσηνίας

Στην Αλαγονία, το Σάββατο 5 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η πρώτη επιμορφωτική συνάντηση εκπαιδευτικών που επιθυμούν να δημιουργήσουν στο σχολείο τους κήπο με φυσική καλλιέργεια.

Ήταν η πρώτη από μια σειρά συναντήσεων που προγραμματίζονται, σε συνεργασία με το ΚΕΠΕΑ Καλαμάτας, από την Ορεινή Ακαδημία Ταϋγέτου και το Κέντρο Φυσικής Καλλιέργειας, στο πλαίσιο του Εκπαιδευτικού Δρυμού Ταϋγέτου. 

Το σχετικό πρόγραμμα, με τίτλο «Το σχολείο της φυσικής καλλιέργειας», υλοποιείται με την ευγενική στήριξη και συμμετοχή του γεωπόνου και φυσικού καλλιεργητή  Παναγιώτη Μανίκη, ο οποίος ήταν ο κύριος εισηγητής – εμψωχωτής της επιμόρφωσης της 5ης Νοεμβρίου. Ο Π. Μανίκης, έχοντας μαθητεύσει με τον ιδρυτή της Φυσικής Καλλιέργειας Μασανόμπου Φουκουόκα, έχει δραστηριοποιηθεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Επιστρέφοντας στη χώρα μας έγινε ένας πρωτοπόρος καλλιεργητής, που ενέπνευσε και εμπνέει καλλιεργητές από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. 

Οι εκπαιδευτικοί που παρακολούθησαν την επιμόρφωση της 5ης Νοεμβρίου, είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν ένα αγρόκτημα φυσικής καλλιέργειας, αλλά και να βιώσουν ένα ημερήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, από αυτά που μπορούν πλέον να ακολουθούν οι σχολικές μονάδες στο πλαίσιο του Εκπαιδευτικού Δρυμού Ταϋγέτου. Περιδιαβαίνοντας μονοπάτια της Αλαγονίας, απολαμβάνοντας τα φυσικά ηχοτοπία με την μεθοδολογία των δράσεων του κύκλου «Ηχοτοπία του Ταϋγέτου», οι εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν τον Ιστορικό Ναό Αγίου Νικολάου Μεσόρουγας, το Δημοτικό Σχολείο Αλαγονίας, όπου και γνώρισαν τις πρακτικές των μηδενικών απορριμμάτων (zero waste), το Ιστορικό Κέντρο Πατατόσπορου και το φυσικό πάρκο αναψυχής «Μπελιτσάνικο».  

Ως συνέχεια της δράσης αυτής, προγραμματίζονται κομβικά εργαστήρια στην Καλαμάτα και σε άλλες πόλεις της Μεσσηνίας, ώστε να έχουν τη δυνατότητα όλοι οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί να ενδυναμωθούν στην προσπάθειά τους για έναν σχολικό κήπο. Οι ενδιαφερόμενες σχολικές μονάδες θα μπορούν να προμηθευτούν σποροσβόλους για το σχολικό τους κήπο, από την τράπεζα σποροσβόλων η οποία δημιουργήθηκε το Σεπτέμβριο κατά τη διεξαγωγή της ετήσιας διεθνούς συνάντησης σποροσβόλων στην Αλαγονία. Το πρόγραμμα των δράσεων στην Καλαμάτα και τη Μεσσηνία, καθώς και κάθε σχετική πληροφορία, θα ανακοινώνονται εγκαίρως.

IMG_20221129_110158