Προτάσεις κατέθεσαν στο υπουργικό κλιμάκιο οι επιχειρήσεις εστίασης Καλαμάτας

Προτάσεις κατέθεσαν στο υπουργικό  κλιμάκιο οι επιχειρήσεις εστίασης Καλαμάτας

Σε άλλα ζητήματα έμειναν ικανοποιημένοι και πήραν απαντήσεις και σε άλλα όχι οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας, στη συνάντηση που είχαν στην Τρίπολη με το υπουργικό κλιμάκιο, στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού.

Από τη Μεσσηνία στη συνάντηση παρευρέθησαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Βαγγέλης Ξυγκώρος, από το Οικονομικό Επιμελητήριο Πελοποννήσου ο πρόεδρος Γιάννης Μαρινόπουλος και από το Σύλλογο Καταστημάτων Εστίασης & Αναψυχής Καλαμάτας ο πρόεδρος Νικόλαος Μαλαπέτσας.   

Υπόμνημα

Όπως σημείωσε ο κ. Μαλαπέτσας, κατέθεσαν γραπτό υπόμνημα, ενώ από τα θέματα που έθεσε η εστίαση υπήρξαν κάποιες άμεσες απαντήσεις.

«Το θέμα του ΦΠΑ θα πάει με παράταση και δεν προβλέπεται μόνιμη λύση πριν από τις εκλογές. Στο ΕΣΠΑ και ειδικότερα στο Εξοικονομώ-Επιχειρώ, όπου ο ΚΑΔ της εστίασης δεν έχει συμπεριληφθεί, ο αρμόδιος υπουργός δεσμεύτηκε να το δει. Στα θέματα που αφορούν στον αιγιαλό ο αρμόδιος υπουργός κ. Βεζυρόπουλος είπε ότι εντός του έτους θα έχουμε νέο νόμο. Στο θέμα της κάρτας εργασίας στην εστίαση ο υπουργός είπε ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί, αλλά για την εστίαση θα υπάρξει διαβούλευση και παράταση. Το μεγάλο θέμα της ενέργειας και των επιδοτήσεων για πάνω από 2000kw, μετά την παρουσίαση από το σύλλογό μας για τις επιδοτήσεις Δεκεμβρίου, ο υπουργός είπε ότι θα το κοιτάξει για την εστίαση όπως έχει γίνει και για άλλους κλάδους. Τέλος, ανακοινώθηκε η παράταση του πλαφόν 3% στις επαγγελματικές μισθώσεις», σημείωσε ο κ. Μαλαπέτσας

Χάθηκε το 40% του τζίρου

Στο υπόμνημα που κατέθεσαν στους υπουργούς οι επαγγελματίες εστίασης και αναψυχής Καλαμάτας αναγνώρισαν τη βοήθεια που δόθηκε στον κλάδο κατά την πανδημία με τη μορφή των επιστρεπτέων προκαταβολών, όμως τόνισαν ότι κατά τη διάρκεια των δύο αυτών ετών ο κλάδος έχασε το 40% του τζίρου του.

«Ο τζίρος της εστίασης, όπως γνωρίζετε, είναι τζίρος που δεν αναπληρώνεται. Αν κάποιος δε βγει σήμερα για φαγητό και βγει αύριο, δε θα καταναλώσει διπλή ποσότητα», επισήμαναν.

Ιδιαίτερα έγινε αφορά στην ακρίβεια: «Βιώνουμε μία τεράστια καταιγίδα ακρίβειας στις πρώτες ύλες και μία μεγαλύτερη στο κόστος ενέργειας. Οι αντοχές μας είναι εξαντλημένες και οι βοήθειες μας ελάχιστες».

Έμφαση, επίσης, δόθηκαν στα εξής σημεία:

«Ο κλάδος είναι αποκλεισμένος από τον τραπεζικό δανεισμό. Ό,τι δάνειο έχουμε πάρει για να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις μας είναι με άλλη μορφή (π.χ. δάνειο για κατοικία). Όσοι έχουν δάνειο και μάλιστα ενήμερο, πρέπει να βοηθηθούν με πρόγραμμα επιδότησης των τόκων. Είναι επιτακτική ανάγκη να μη χαθεί η ρευστότητα από τις επιχειρήσεις μας.

Η ενέργεια σκοτώνει τις επιχειρήσεις μας, είμαστε εκτός από τις επιδοτήσεις που δίνει το κράτος για την ενέργεια. Σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις εστίασης καταναλώνουν πάνω από 2000 kw το μήνα (είμαστε ενεργοβόρες επιχειρήσεις, καθώς για να δουλέψουμε χρειάζονται ψυγεία, κουζίνες, σόμπες, καφετιέρες κ.λπ.).

Το ΦΠΑ στην εστίαση είναι μεγάλο θέμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί προεκλογικά ότι η εστίαση πρέπει να είναι στο χαμηλό συντελεστή και, μάλιστα, στο 11%. Αυτό, όπως γνωρίζετε, δεν έγινε πράξη επικαλούμενος τις μνημονιακές δεσμεύσεις. Οι δεσμεύσεις έφυγαν, αλλά ο ΦΠΑ παραμένει στον υψηλό συντελεστή παίρνοντας παράταση ανά έξι μήνες. Κανένας σοβαρός επιχειρηματίας δεν μπορεί να επιχειρήσει και να προγραμματίσει τη δουλειά του αν δε γνωρίζει το φορολογικό καθεστώς που θα υπάρχει έπειτα από έξι μήνες. Θεωρούμε βασικό σας μέλημα την οριστική λύση απαλλάσσοντάς μας από την ομηρία του ΦΠΑ.

Μισθολογικό κόστος και κάρτα εργασίας: Γνωρίζετε ότι ο κλάδος της εστίασης είναι ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες του κράτους μετά το ίδιο το κράτος. Γνωρίζετε ότι είναι ένας κλάδος με ένταση εργασίας, καθώς δουλεύει κυρίως όταν οι άλλοι αναπαύονται. Οι ώρες αιχμής στις επιχειρήσεις μας είναι οι βραδινές ώρες, τα Σάββατα, οι Κυριακές και οι αργίες. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει προσαύξηση στο μη μισθολογικό κόστος που καθιστά απαγορευτικό για εμάς να είμαστε νόμιμοι. Μας αναγκάζετε να παρανομούμε, γιατί αν δεν το πράξουμε, θα πρέπει να κλείσουμε. Δεν υπάρχει βιώσιμη επιχείρηση εστίασης με νόμιμη αποτύπωση των μισθολογικών της».

Προτάσεις

Σε άλλο σημείο επισημάνθηκε ότι η ασφάλιση ενός εργαζομένου στην εστίαση μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει το 50% του καθαρού μισθού (νυχτερινά -αργίες).

Επίσης, κατατέθηκαν οι εξής προτάσεις: «Αποτελεί αντίφαση ένας επαγγελματίας με 20 ή 30 χρόνια ασφάλισης που ρισκάρει τα κεφάλαιά του να έχει κόστος 220 ευρώ *12 μήνες και ο ανειδίκευτος σερβιτόρος με τεκμαρτές αποδοχές να έχει ασφάλιση 400 ευρώ ή και 500 ευρώ επί 14 μήνες.

Πρόταση: Πλαφόν στα τεκμαρτά στις εργοδοτικές εισφορές στο ποσό της 1ης ασφαλιστικής κλάσης του ελεύθερου επαγγελματία για τις ειδικότητες επισιτισμού και αλλαγή κλάσης ανά 10ετια εργασίας στον κλάδο.

Η λειτουργία όλων των καταστημάτων εστίασης σε πραγματικές συνθήκες απαιτεί την άσκηση διαφορετικών κάθε στιγμή αρμοδιοτήτων, λόγω του ότι μιλάμε για έναν κλάδο κατ’ εξοχήν εντάσεως εργασίας. Σε ένα 8ωρο ένας υπάλληλος εστίασης μπορεί να εκτελέσει κατά περίσταση και στιγμιαία ενέργειες σερβιτόρου, ταμία, μπουφετζή, καθαριστή η DJ.

Πρόταση: Μέρος του προσωπικού για να μη γίνεται καταχρηστικά για όλους η επιλογή να εργάζεται ως υπάλληλος εστίασης ή επισιτισμού.

Η εργασία χωρίς προκαθορισμένο ωράριο, των υπαλλήλων που έχουν την ευθύνη σε τομείς της επιχείρησης ή ακόμα και ολόκληρης της επιχείρησης (π.χ. υπεύθυνος κουζίνας, υπεύθυνος Σάλας, υπεύθυνος καταστήματος).

Κατάργηση ΣΣΕ: Η ΣΣΕ που ισχύει στον κλάδο μας είναι του 1994 και προβλέπει αμοιβή στο σερβιτόρο επί του τζίρου των καταστημάτων μας. Επίσης, δεν υπάρχει δυνατότητα απασχόλησης επί εξαήμερης βάσης (χωρίς να ξεπερνά φυσικά το 40ωρο).

Ψηφιακή κάρτα -ψηφιακό ωράριο –πρόστιμα: Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για τη χρησιμότητα της ψηφιακής κάρτας ή του ψηφιακού ωραρίου. Οι επιχειρήσεις μας δεν είναι αντίθετες, εφόσον προηγηθούν οι πιο πάνω μεταρρυθμίσεις. Εφόσον οι ασφαλιστικές εισφορές ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και δεν είναι εξοντωτικές, για ποιο λόγο οι επιχειρήσεις μας να θέλουν να παραμείνουν παραβατικές; Χωρίς όμως τις βελτιώσεις που αναφέραμε πιο πάνω το μέτρο στον κλάδο της εστίασης θα αποτύχει.

Προγράμματα ΕΣΠΑ: Κανένα πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει την εστίαση στους κλάδους ένταξης. Στο «Εξοικονομώ-Επιχειρώ» η εστίαση είναι εκτός. Ο ενεργοβόρος κλάδος της εστίασης είναι εκτός δίχως να έχει τη δυνατότητα να τοποθετήσει φωτοβολταϊκά στις στέγες του, όπου αυτή επιτρέπεται, για να εξοικονομήσει ενέργεια.  Μεγάλο θέμα που πρέπει να δείτε στο υπουργείο σας.

-Ωράριο λειτουργίας, πνευματικά δικαιώματα, θέματα αιγιαλού κ.λπ. μικρά μη δημοσιονομικού κόστους θέματα θεωρούμε επιτακτική ανάγκη να επιλυθούν σε ευρεία διαβούλευση με στελέχη του υπουργείου σας και φορέων του κλάδου μας».

Αεροδρόμιο και δρόμοι

Τέλος, ο σύλλογος αναφέρθηκε και σε τοπικά ζητήματα, υπογραμμίζοντας ότι από τα βασικά για τη Μεσσηνία είναι η αναβάθμιση του αεροδρομίου και του εσωτερικού οδικού δικτύου. «Είναι επιτακτική ανάγκη να αναβαθμιστεί άμεσα το αεροδρόμιο. Αυτή τη στιγμή είμαστε στο καλύτερο οικόπεδο του πλανήτη και η πρόσβαση σε αυτό γίνεται με εγκαταστάσεις του 1980. Η αναβάθμιση του αεροδρομίου σε συνάρτηση με τη μεγάλη ανάπτυξη που συντελείται στο νομό μας τα τελευταία χρόνια μπορεί να δημιουργήσει εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας και νέες επενδύσεις για την περιοχή μας.

Στο οδικό δίκτυο πρέπει να ολοκληρωθεί ο οδικός άξονας Καλαμάτα – Πύλος και Καλαμάτα – Οίτυλο. Με τη δημιουργία αυτών των οδικών αξόνων θα αλλάξει επίπεδο η Μεσσηνία και θα μπορεί να πρωταγωνιστήσει στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη αυτόνομη».

Της Βίκυς Βετουλάκη