Σύλλογος Ιατρών Κέντρων Υγείας: Επί τάπητος τα τεράστια προβλήματα στην πρωτοβάθμια υγεία στη Μεσσηνία

Σύλλογος Ιατρών Κέντρων Υγείας: Επί τάπητος τα τεράστια προβλήματα  στην πρωτοβάθμια υγεία στη Μεσσηνία

Τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η πρωτοβάθμια υγεία στη Μεσσηνία επαναφέρει στη δημοσιότητα με παρέμβασή του ο Σύλλογος Ιατρών Κέντρων Υγείας του νομού.

Όπως σημειώνει σχετικά ο πρόεδρος, γενικός οικογενειακός ιατρός Ηλίας Μανδηλάρης, «μετά τη δημοσιοποίηση από το Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Νομού Μεσσηνίας ενός πολύ σημαντικού πάγιου προβλήματος υγειονομικού χαρακτήρα για την ανεπαρκή υγειονομική κάλυψη μιας πραγματικά μεγάλης γεωγραφικής περιοχής της Ανατολικής Πυλίας, θα θέλαμε να επαναφέρουμε στη δημοσιότητα τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η πρωτοβάθμια υγεία στο Νομό Μεσσηνίας .

•Δεν υπάρχει Κέντρο Υγείας σε όλη αυτή τη γεωγραφική περιοχή της Ανατολικής Πυλίας, καθιστώντας όλη αυτή την περιοχή επισφαλή για τους κατοίκους, μιας και δεν μπορούν να έχουν 24ωρη υγειονομική κάλυψη για την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών.

•Δεν υπάρχουν σταθμοί ΕΚΑΒ διάσπαρτοι στο νομό για να μειώσουν το χρόνο απόκρισης σε ένα επείγον περιστατικό, ώστε να έχουμε γρηγορότερη προσέγγιση στον τραυματία /ασθενή από εξειδικευμένη υγειονομική βοήθεια και έγκαιρη μετάβασή του σε πρωτοβάθμια η δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας.

•Στελέχωση όλων των περιφερειακών ιατρείων από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και ιατροτεχνικό εξοπλισμό. Δε νοείται περιφερειακό ιατρείο χωρίς τουλάχιστον την ύπαρξη ενός εξωτερικού απινιδωτή.

•Στελέχωση όλων των Κέντρων Υγείας με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ώστε να μπορούν να γίνονται οι 24ωρες εφημερίες με ασφάλεια. Στο Κέντρο Υγείας Φιλιατρών αυτή τη στιγμή εργάζεται μόνο ένας αγροτικός ιατρός, ο οποίος έπρεπε να εκπαιδεύεται υπό την εποπτεία ενός ειδικού ιατρού, όμως δεν υπάρχει κανένας ειδικός ιατρός που να εργάζεται στο Κέντρο Υγείας Φιλιατρών και ο αγροτικός ιατρός εφημερεύει μόνος του στο Κέντρο Υγείας 15 ημέρες το μήνα, κάνοντας την λειτουργία του Κέντρου Υγείας επισφαλή. Ωστόσο, τις άλλες 15 ημέρες το Κέντρο Υγείας είναι ανοιχτό μόνο με τη νοσηλευτήρια και το θυρωρό, χωρίς την ύπαρξη ιατρού μέσα σε αυτό!

•Στελέχωση των Ακτινολογικών και Μικροβιολογικών Ιατρείων των Κέντρων Υγείας με βοηθούς ακτινολόγων και βοηθούς μικροβιολόγων, ώστε να μπορούν να δουλέψουν τα ήδη υπάρχοντα μηχανήματα •Πρόσληψη διασωστών πληρώματος ασθενοφόρου, ώστε να μπορούν να εξυπηρετούν σε 24ωρη βάση τα περιστατικά του Κέντρου Υγείας που χρήζουν δευτεροβάθμια αντιμετώπιση και μεταφορά στο κοντινότερο νοσοκομείο.

•Πρέπει να σταματήσουν οι μετακινήσεις και να επιστρέψουν στις θέσεις τους οι γενικοί ιατροί οι οποίοι μετακινήθηκαν από τα Κέντρα Υγείας προς το νοσοκομείο, μια πρακτική η οποία καταστρέφει την πρωτοβάθμια υγεία, μιας και τα ήδη αποδυναμωμένα κέντρα υγείας του νομού φτάνουν σε σημείο να μην μπορούν να λειτουργήσουν με ασφάλεια σε 24ωρη βάση. Ζωντανό παράδειγμα το Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου που, λόγω των μετακινήσεων ιατρών που έχει υποστεί, αδυνατεί να αναρτήσει ασφαλές πρόγραμμα εφημεριών.

Κανένα Περιφερειακό Ιατρείο και κανένα Κέντρο Υγείας δεν περισσεύει. Πρέπει όλα να στελεχωθούν σωστά με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και να ανοίξουν και άλλα, όπως στην περιοχή της Ανατολικής Πυλίας, που είναι απαραίτητο.

Η πρωτοβάθμια υγεία είναι ο βασικός πυλώνας όλου του υγειονομικού συστήματος. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στα πιο απομακρυσμένα μέρη βρίσκονται άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας με μεγαλύτερη νοσηρότητα, χωρίς τη δυνατότητα μετακίνησης, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από υγειονομική βοήθεια και πρέπει να είμαστε στο πλευρό τους, χωρίς να τους ξεχνάμε.

Θα πρέπει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η 6η Υγειονομική Περιφέρεια και το υπουργείο Υγείας να αντιμετωπίσουν τα θέματα που αναφέραμε άμεσα και αποτελεσματικά, αν θέλουμε να λέμε πως έχουμε κράτος πρόνοιας».