Τα πεπραγμένα του 2022 στις Κοινωνικές Δομές του Δήμου Καλαμάτας

Τα πεπραγμένα του 2022 στις Κοινωνικές Δομές του Δήμου Καλαμάτας

Έναν απολογισμό για τις υπηρεσίες και τις δομές της Διεύθυνσης Πρόνοιας του Δήμου Καλαμάτας, για τη χρονιά που φεύγει, θέλησε να κάνει o αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής & Κοινωνικών Θεμάτων, Γιώργος Φάβας.

Ξεκινώντας με το ΚΔΑΠμΕΑ, είπε ότι σε αυτό φιλοξενούνται 46 ωφελούμενοι και η δουλειά που γίνεται είναι εξόχως σημαντική, καθώς τα εν λόγω άτομα έχουν ολοκληρώσει το σχολείο, απασχολούνται δημιουργικά και συνεχίζουν την κοινωνικοποίησή τους.

Στους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δήμου Καλαμάτας είναι εγγεγραμμένα 270 βρέφη και παιδιά. Επίσης, έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και ο Δήμος είναι στη διαδικασία δημιουργίας του Βρεφονηπιακού Σταθμού στα Αρφαρά, ενώ ετοιμάζεται μελέτη για τον αντίστοιχο Σταθμό στη Σπερχογεία. Αναζητείται, δε, χώρος για τη δημιουργία ενός Βρεφικού Σταθμού στην Καλαμάτα, αφού οι ανάγκες είναι μεγάλες. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι οι αιτήσεις που έγιναν ήταν πάνω από 200, αλλά τελικά εξυπηρετήθηκαν μόνο οι 77.

Σχετικά με το «Βοήθεια στο Σπίτι», οι ωφελούμενοι είναι 85, ενώ στο Δημοτικό Συσσίτιο 105 και σιτίζονται καθημερινά. Επίσης, έγιναν συνολικά 420 αιτήσεις και διανεμήθηκαν πάνω από 1.200 κιλά χοιρινού κρέατος, ενώ ωφελήθηκαν πάνω από 854 άτομα.

Το Δημοτικό Ιατρείο στην Καλαμάτα εξυπηρετεί κατά μέσο όρο 20 άτομα την εβδομάδα, ενώ όταν αυτό λειτουργεί στο Πλατύ, εξυπηρετεί 10 με 15 άτομα.

Το Δημοτικό Παντοπωλείο εξυπηρετεί 161 οικογένειες κάθε μήνα, ενώ το Δημοτικό Φαρμακείο 15 με 20 άτομα.

Ο κ. Φάβας αναφέρθηκε και στις Λέσχες Φιλίας, με τη Β’ να εξυπηρετεί κάθε μήνα 110 άτομα, καθώς σπεύδουν για συνταγογράφηση από το γιατρό, καθώς και φυσικοθεραπείες – εργοθεραπείες.

Σημαντικό ρόλο, πρόσθεσε, παίζουν και οι κοινωνικοί λειτουργοί του Δήμου. Πέραν των τρεχόντων θεμάτων, που είναι να αξιολογήσουν καταστάσεις ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, έχουν μεσολαβήσει σε 40 εισαγγελικές παραγγελίες.

Επιπλέον, στο Δήμο λειτουργούν η Κινητή Μονάδα της «Βοήθειας στο Σπίτι», καθώς και  Κατασκήνωση στον Ταΰγετο.

Συνεχίζοντας για τις δομές, ο κ. Φάββας πρόσθεσε το υπνωτήριο, τα πλυντήρια, το κομμωτήριο, ενώ σχετικά με το Κέντρο Κοινότητας Ρομά, είπε ότι αυτό αρχικά θα στεγαστεί στο Δημαρχείο και στη συνέχεια στην Αγία Τριάδα.

Όσο για το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών, είπε ότι οι εκθέσεις που αφορούν γυναίκες «που έχουν τρέξει» για να λάβουν τις σχετικές υπηρεσίες ξεπερνούν τις 700, ενώ ανέφερε ότι θα γίνουν δράσεις του και εκτός πόλης, προκειμένου να μάθουν κι άλλες γυναίκες για τις υπηρεσίες του.

Τέλος, οι Κοινωνικές Υπηρεσίας εξυπηρέτησαν πάνω από 400 μετανάστες.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση