«ΘΑΡΡΟΣ» 19 Νοεμβρίου 1926: Που οφείλονται αι παρατηρούμεναι ανωμαλίαι του ηλεκτροφωτισμού

«ΘΑΡΡΟΣ» 19 Νοεμβρίου 1926: Που οφείλονται αι παρατηρούμεναι ανωμαλίαι του ηλεκτροφωτισμού

  • Αι ενέργειαι του Δήμου και αι διαμαρτυρίαι του Εμπορικού Επιμελητηρίου
  • Υπάρχει έτοιμον πρόγραμμα γενικής ανακαινίσεως του ηλεκτρικού σταθμού

Από μακρού χρόνου ο ηλεκτροφωτισμός και η κίνησις της πόλεως δεν είναι όσον θα έπρεπεν έντονος. Ιδία τελευταίως το κακόν έχει ενταθή. Υπήκοντες εις πλείστας οχλήσεις αναγνωστών εκάμαμεν μίαν έρευναν δια να εξακριβώσωμεν σε ποίους λόγους  οφείλονται αι πυκνώτερον παρατηρούμεναι την τελευταίαν εποχήν ανωμαλίαι του Ηλεκτρικού εργοστασίου. Απετάθημεν το πρώτον εις τον ενταύθα ηλεκτρικόν σταθμόν. Η υπηρεσία του όμως, απόντος εις Αθήνας του κ. Διευθυντού του δεν ηδύνατο να μας δώσει τας αιτουμένας πληροφορίας.

Τούτου ένεκα απετάθημεν προς την υπηρεσίαν του Δήμου Καλαμών. Εκ του σχετικού φακέλου της διαμειφθείσης αλληλογραφίας αναφορικώς προς τον Ηλεκτροφωτισμόν της πόλεως ελάβομεν πλήρη εξήγησιν, των ανωμαλιών, οίτινες παρετηρήθησαν.

Η υπόθεσις του Ηλεκτροφωτισμού έχει ως εξής:

  • Που οφείλονται αι ανωμαλίαι

Τα μηχανήματα του ενταύθα Ηλεκτρικού σταθμού, ως και το τροχιοδρομικόν δίκτυον είναι πεπαλαιωμένα και δεν δύνανται να χρησιμοποιηθούν κατά τρόπον ανάλογον δια τας ανάγκας του φωτισμού και της κινήσεως της αλματωδώς εσχάτως αυξηθείσης πόλεως των Καλαμών. Η παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος συνεπώς εκ του ενταύθα σταθμού είναι ανεπαρκής.

Δια την κατάστασιν αυτήν διεμαρτυρήθη εις το Υπουργείον Συγκοινωνίας και το Εμπορικόν και Βιοτεχνικόν Επιμελητήριον και ο Δήμος Καλαμών, όστις και επανειλημμένως  απέστειλε έγγραφα εις την Διεύθυνσιν του ενταύθα Ηλεκτρικού Σταθμού.

Η επίτασις των ανωμαλιών του φωτισμού,  ήτοι παρετηρήθη τελευταίως και η οποία είχε την μεγαλυτέραν της εκδήλωσιν εις τον ηλεκτροφωτισμόν της Παραλίας, ωφείλετο εις το γεγονός ότι λόγω της ανομβρίας τα ύδατα του εργοστασίου του Ηλεκτρικού Σταθμού εμειώθησαν εις τοιούτον σημείον, ώστε να μη είναι δυνατόν να τεθούν εις κίνησιν άπασαι αι μηχαναί αυτού. Ουχ’ ήττον όμως η τοιαύτη ανωμαλία παρεκάμφθη εκβαθυνθέντος του φρέατος του Σταθμού.

– Αι απόψεις της Ηλεκτρικής

Κατόπιν των διαμαρτυριών της πόλεως και του Δήμου προς το Υπουργείον της Συγκοινωνίας τούτο προέβη εις τα κατάλληλα προς την Κεντρικήν Διεύθυνσιν της Εταιρείας διαβήματα, αύτη δε δια των υπ’ αριθμ. 1708 και 1766 εγγράφων ης απήντησεν «ότι ήδη έχει έτοιμον πρόγραμμα γενικής ανακαινίσεως του εν Καλάμαις Ηλεκτρικού Σταθμού, ως και επεκτάσεως των τροχιοδρομικών δικτύων, ηττήσατο δε μάλιστα παρά του Υπουργείου της Συγκοινωνίας παραχώρησιν υδραυλικών δυνάμεων εν τη περιοχή Καλαμών, δι’ ενδεχομένην χρησιμοποίησιν αυτών προς παραγωγήν ηλεκτρικού ρεύματος.

Προς χρησιμοποίησιν όμως του προγράμματος αυτού και εξασφάλισιν της εξυπηρετήσεων των χρησιμοποιηθησομένων νέων σημαντικών κεφαλαίων, η Εταιρεία αιτείται συμφώνως προς το άρθρο 5 του Νόμου 3270, ως έχει δικαίωμα, τον καθορισμόν οριστικών τύπων επί τη βάσει των οποίων να διατιμάται εις το εξής το ηλεκτρικόν ρεύμα και όστις να αποτελέση την κατά νόμον τροποποίησιν της υφισταμένης και ανασταλείσης περί Ηλεκτροφωτισμού της πόλεως Καλαμών συμβάσεως.

Πώς έχει το ζήτημα

Κατόπιν του εγγράφου αυτού του Υπουργείου της Συγκοινωνίας, το Δημοτικόν Συμβούλιον εν συνεδριάσει έδωκε την ζητηθείσαν εξουσιοδότησιν εις το Υπουργείον της Συγκοινωνίας, όπως προβή εις τον καθορισμόν των τύπων της τιμής του ρεύματος επί το ευνοϊκώτερον δια τον Δήμον των Καλαμών και υπό τον ρητόν όρον όπως άμα των καταρτισμών των τύπων αποστείλη δι’ εγγράφου του προς τον Δήμον και υπό την κρίσιν του Δημοτικού Συμβουλίου τους σχετικούς όρους, οίτινες εφ’ όσον ήθελον κριθή συμφέροντες, θα εδίδετο υπό του Δημοτικού Συμβουλίου η εξουσιοδότησις προς τον Δήμαρχον δια τον καταρτισμόν της νέας συμβάσεως.

  • Δια τους λαμπτήρας

Διαβήματα επίσης εγένοντο προς τον ενταύθα Ηλεκτρικόν Σταθμόν από μέρους του Δήμου, όπως συμφώνως τη συμβάσει ενεργήση την τοποθέτησιν των ελλειπόντων λαμπτήρων.

  • Το συμπέρασμα

Το συμπέρασμα εκ της υποθέσεως αυτής είναι ότι προσεχώς με τας νέας εγκαταστάσεις θα βελτιωθή ο φωτισμός. Επί του παρόντος είναι απολύτως αδύνατον να παύσουν αι παρατηρούμεναι ανωμαλίαι, αίτινες οφείλονται εις την ανεπάρκειαν των μηχανικών εγκαταστάσεων.