«ΘΑΡΡΟΣ» 28 Ιανουαρίου 1926: – Το ενδιαφέρον ενός συμπολίτου μας Υπουργού

«ΘΑΡΡΟΣ» 28 Ιανουαρίου 1926: – Το ενδιαφέρον ενός συμπολίτου μας Υπουργού

Ο επανακάμψας εξ Αθηνών δήμαρχος κ. Β. Κροντήρης ερωτηθείς παρά συντάκτου της εφημερίδας μας, προέβη αναφορικώς προς τας ενεργείας του κατά το τελευταίον εις Αθήνας ταξείδιόν του εις τας κάτωθι ανακοινώσεις:

– Το ενδιαφέρον του συμπολίτου μας Υπουργού
«Το τελευταίον εις Αθήνας ταξείδιόν μου είχε χαρακτήρα αυστηρώς – αυστηρότατα – υπηρεσιακόν. Μετέβην εις την πρωτεύουσαν αποκλειστικώς δια να διαρρυθμίσω διαφόρους υποθέσεις του Δήμου. Εις άπασας τας ενεργείας μου εύρον ένθερμον παραστάτην τον συμπολίτην μας υπουργόν επί των Εσωτερικών κ. Γ. Βογόπουλον, τον οποίον την επομένην της αφίξεώς μου επεσκέφθην και μετά του οποίου – τη συνδρομή του  – επέτυχον την λύσιν αρκετών ζητημάτων της πόλεώς μας.

Λόγω αυτού θα απετέλη παράλειψιν από οφειλόμενον καθήκον αν δεν έσπευδον και δημόσια να εκφράσω τας ευχαριστίας μου προς τον κ. Βογόπουλον, ευχόμενος το αυτό ενδιαφέρον δια την πόλιν μας να δείξουν και άλλοι συμπολίται επιλέκτους κατέχοντες θέσεις».

– Καταβρεχτήρες και αντλίαι
«Αλλά δια να ειδικευθώ εν Αθήναις επέτυχον τα εξής: Ελθών εις συνεννοήσεις μετά της εταιρείας Οίνων και Οινοπνευμάτων, επέτυχον να λυθή συμβιβαστικώς η υφισταμένη μεταξύ αυτής και του Δήμου Καλαμών δικαστική διαφορά δια το ζήτημα των δύο αυτοκινήτων καταβρεχτήρων, επωφελώς δε δια τον Δήμον συντρέξαντος εις τούτο και τους τέως Δημάρχου κ. Σάλμα.

Ο κ. Επ. Χαρίλαος, μετά του οποίου διεξήχθησαν αι σχετικαί συνεννοήσεις, προέβη συνεπεία της επιτευχθείσης συμφωνίας εις την παραγγελίαν δύο αυτοκινήτων καταβρεχτήρων του τύπου Σαφλύ ΑΒ3 παραγωγής του 1925, νεωτάτου δηλαδή τύπου, οι οποίοι έχουν τούτο το ιδιαίτερον προσόν δια την πόλιν των Καλαμών, ήτοι στερείται πυροσβεστικών μέσων. Ότι δύνανται ευχερέστατα να μεταβληθούν και εις πυροσβεστικάς  αντλίας, ων τα σχετικά εξαρτήματα (κλίμακας κ.λπ.) αξίας περίπου 300 λιρών, ο κ. Επ. Χαρίλαος είχε την καλωσύνην να δωρήση εις την πόλιν των Καλαμών, δι’ ο και δημόσια αισθάνομαι την υποχρέωσιν να τον ευχαριστήσω. Περιττόν να σας τονίσω ότι δια του συνδυασμού αυτού αφαντάστως έχει να εξυπηρετηθή η στερουμένη ήδη πυροσβεστικής υπηρεσίας πόλις των Καλαμών».

– Η οδός Αλαγωνίας
«Από καθήκοντος αλλά και λόγω συσχετίσεως των συμφερόντων των Αλαγωνίων προς τα συμφέροντα της πόλεως των Καλαμών, υπεστήριξα πάση δυνάμει τας προσπαθείας της επιτροπής Αλαγωνίων, ήτις ευρίσκετο εις Αθήνας προς χορήγησιν και της τελικής πιστώσεως δια την διάνοιξιν της οδού Αλαγωνίας, ήτις ευτυχώς εχορηγήθη από μέρους της Κυβερνήσεως».

  • Η προσφυγική στέγασις
    «Μετά του κ. Γ. Βογοπούλου συνηντήθην μετά του Υπουργού της Υγιεινής και Κοινωνικής Προνοίας κ. Φιλάνδρου, προς ον εξέθεσα πως έχει η υπόθεσις της στεγάσεως των προσφύγων εν τη πόλει μας και ετόνισα την ανάγκην της χορηγήσεως πιστώσεως δια την ανέγερσιν ετέρων 100 λιθόκτιστων οικιών, επέτυχα δε αναγνωρισθείσης της προς τούτο ανάγκης να αναγραφή δια την ανέγερσιν η ανάλογος πίστωσις εις τον προϋπολογισμόν».
  • Και άλλο γαιοτρύπανον
    «Έλαβον παρά του Υπουργού της Γεωργίας την διαβεβαίωσιν ότι θα χορηγηθή εις τον Δήμον Καλαμών και άλλο γαιοτρύπανον εκ των Γερμανικών επανορθώσεων».
  • Παρά τω Πρωθυπουργώ
    «Αλλά δεν ηρκέσθην εις αυτά. Επεσκέφθη μετά του κ. Βογοπούλου τον Πρωθυπουργόν κ. Πάγκαλον προς ον ανέπτυξα τας εν γένει ανάγκας της πόλεως των Καλαμών, τονίσας ότι άνευ της κυβερνητικής συνδρομής δεν είναι δυνατόν να λυθούν πολλά ζητήματα.

Ο κ. Πρωθυπουργός με ήκουσε μετά πολλής ευμενείας και δια τον λόγον αυτόν ελπίζω ότι εντός ολίγου η πόλις μας θα έχη και Δημοτικόν Νοσοκομείον και Βρεφοκομείον και Σφαγεία και συμπληρωματικήν Λαχαναγοράν και ασφαλτοστρωμένας οδούς».

– Δια την εορτήν της Πολιούχου
«Έρριψα την ιδέαν, υποβαλών σχετικήν ευχήν να εορτασθή μεγαλοπρεπέστερον εφέτως η εορτή της Πολιούχου των Καλαμών δια της συμμετοχής αντιπροσώπων της Κυβερνήσεως και δια κατάπλου πολεμικού και η ευχή μου, ως άλλως τε ανηγγέλθη, έσχεν ευμενή την απήχησιν».

  • Το δια τον Ηλεκτροφωτισμόν
    «Επωφεληθείς της εν Αθήναις παραμονής μου επεσκέφθη τον διευθύνοντα σύμβουλον της Ηλεκτρικής Εταιρείας κ. Πολογεώργην εις ον ετόνισα την ανάγκην της προσθήκης νέων εγκαταστάσεων εις το Ηλεκτρικόν εργοστάσιον Καλαμών δια την παραγωγήν μεγαλυτέρου ρεύματος. Ο κ. Πολογεώργης αποδεχθείς τας απόψεις μου έδωκε σχετικάς διαβεβαιώσεις.

Αυτά επέτυχον δια την πόλιν μας κατά το τελευταίον εν Αθήναις ταξείδιόν μου τη εκθύμω όμως ενισχύσει του συμπολίτου μας επί των Εσωτερικών Υπουργού κ. Γ. Βογοπούλου».