Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί: Επέστρεψαν μεν, αλλά…

Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί: Επέστρεψαν μεν, αλλά…

Μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε παράνομη και αντισυνταγματική την παράταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων σε δομές υγείας (νοσοκομεία), από τις 14/4 και έως τις 31/12 του 2022, επέστρεψαν χθες στα νοσοκομεία οι υγειονομικοί που βρίσκονταν σε αναστολή.

Σε αυτό το καθεστώς ήταν 1.700 άτομα, γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί και λοιποί υγειονομικοί υπάλληλοι και συγκεκριμένα εξ αυτών οι 170 είναι γιατροί, οι 800 νοσηλευτές, ενώ οι υπόλοιποι διοικητικοί και υπάλληλοι διαφόρων ειδικοτήτων.

Αυτά τα άτομα, λοιπόν, επέστρεψαν στις νοσηλευτικές μονάδες με περιορισμούς, ενώ αντιδράσεις προκαλεί το γεγονός πως κάποιοι δεν μπορούν να επιστρέψουν στη θέση που εργάζονταν.

Το καθεστώς επιστροφής
Η επιστροφή των παραπάνω ατόμων γίνεται με περιορισμούς και ελέγχους, αφού θα πρέπει να υποβάλλονται σε δύο rapid test την εβδομάδα, να φορούν μάσκες υψηλές προστασίας και να εργάζονται σε τομείς όπου δεν υπάρχουν ευάλωτες ομάδες ασθενών. Ειδικότερα, οι ανεμβολίαστοι ιατροί δε θα μπορούν να τοποθετηθούν σε Μονάδες Εντατικής Φροντίδας, μονάδες νεογνών και κλινικές – τμήματα με ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.

Η ΚΥΑ
Η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 31/12/2022, προβλέπει πως για το ανεμβολίαστο ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό που επιστρέφει στις δομές του ΕΣΥ μετά τη λήξη ισχύος του άρθρου 206 του Ν. 4820/2021 (Α’ 130) ισχύουν τα εξής μέτρα:

-Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95 ή ΚΝ95)

-Διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου δύο φορές την εβδομάδα με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, όπως ορίζονται στο π.δ. 84/2001 (Α’ 70), ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη γιατρό, με δική τους δαπάνη. Το εν λόγω προσωπικό προσκομίζει υποχρεωτικά το αποτέλεσμα του διαγνωστικού ελέγχου στον προϊστάμενο της δομής που εργάζεται

-Ειδικώς το ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των δομών του παρόντος δεν παρέχει τις υπηρεσίες του σε κλινικές κλειστής νοσηλείας, όπως Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Μονάδες Τεχνητού Νεφρού, Μονάδες Ογκολογικές και Μονάδες Νεογνών

-Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων κάθε δομής υγείας δύναται να εξειδικεύει τις κλινικές κλειστής νοσηλείας και να αποφασίζει σε ποιες επιπλέον Μονάδες της δομής το εν λόγω προσωπικό δεν παρέχει τις υπηρεσίες του

-Ο προϊστάμενος κάθε δομής υγείας οφείλει να υποβάλλει στη Διοίκηση της δομής που προΐσταται, κάθε εβδομάδα, έκθεση περί τήρησης ή μη των ως άνω μέτρων για το ανεμβολίαστο ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Σύμφωνα με το ίδιο ΦΕΚ, υποχρεωτική διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου δύο φορές την εβδομάδα με rapid test υποχρεούται και το προσωπικό των νοσοκομείων που έχει λάβει ειδική εξαίρεση από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.

Μεσσηνία
Σε επίπεδο Μεσσηνίας τώρα, αρκετοί ήταν οι ανεμβολίαστοι που είχαν επιστρέψει νωρίτερα, έστω και προσωρινά, αφού είχαν νοσήσει, σύμφωνα με στοιχεία που είχαν γίνει γνωστά. Ειδικότερα, όπως είχε δηλώσει η διαιτολόγος του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Καλλιόπη Μπουκέα, η οποία ήταν εκπρόσωπος των εργαζομένων που βρίσκονταν σε αναστολή στη Μεσσηνία, οι ανεμβολίαστοι ανέρχονταν στα περίπου 50 άτομα, ενώ η ίδια έχει επιστρέψει προσωρινά στην εργασία της αφού νόσησε.

Νοσοκομείο Καλαμάτας
Στο Νοσοκομείο Καλαμάτας οι ανεμβολίαστοι που επέστρεψαν χθες ήταν: δύο γιατροί, τρεις διοικητικοί, επτά νοσηλευτές, ένας τεχνικός και ένας παραϊατρικός.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση