Εγκαταστάθηκε στο λιμάνι της Κυπαρισσίας Σταθμός Αντιμετώπισης Θαλάσσιας Ρύπανσης

Εγκαταστάθηκε στο λιμάνι της Κυπαρισσίας Σταθμός Αντιμετώπισης Θαλάσσιας Ρύπανσης

Σταθμός Αντιμετώπισης Θαλάσσιας Ρύπανσης παρελήφθη και εγκαταστάθηκε χθες το πρωί από το Λιμενικό Ταμείο Ν. Μεσσηνίας στο λιμάνι Κυπαρισσίας, παρόντος του δραστήριου προέδρου του Νικολάου Αλεξανδρόπουλου.

Ο εξοπλισμός, ο οποίος παρελήφθη από την επιτροπή παραλαβής που συγκροτήθηκε νόμιμα από τον πρόεδρο του Λ.Τ.Ν. Μεσσηνίας, καθορίστηκε με την αρ. 02/10-02-2021 απόφαση του Λιμενάρχη Πύλου και θα εξυπηρετήσει τις περιοχές αρμοδιότητας του Λ.Τ.Ν. Μεσσηνίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν πρόκληση περιστατικών ρύπανσης και αποφυγής εξάπλωσης αυτής.

Η προμήθεια του εξοπλισμού έγινε με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου ύστερα από τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης του Λ.Τ.Ν. Μεσσηνίας με την Περιφέρεια.

Εκτός από τον κ. Αλεξανδρόπουλο, στο λιμάνι Κυπαρισσίας βρέθηκαν χθες το πρωί ο νέος αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ανδρέας Τσουκαλάς, ο δήμαρχος Τριφυλίας Γεώργιος Λεβεντάκης, η επικεφαλής δημοτικής παράταξης στο Δ.Σ. Τριφυλίας Χάιδω Παναγιωτοπούλου, η πρόεδρος του Συμβουλίου Κοινότητας Κυπαρισσίας Σόνια Τουρκολιά, ο προϊστάμενος του Α’ Λιμενικού Τμήματος Κυπαρισσίας Ηλίας Λεμπέσης, στελέχη του Τμήματος, αλιείς καθώς και κάτοικοι.

Μιλώντας σχετικά ο κ. Αλεξανδρόπουλος, δήλωσε: «Εδώ και τρία χρόνια σχεδιάσαμε την αντιρρύπανση. Μας βοήθησε το Λιμεναρχείο Πύλου, ολοκληρώθηκε η μελέτη και ξεκινήσαμε να κάνουμε έρευνα για να φέρουμε τα υλικά αυτά, τον εξοπλισμό, που είναι πάρα πολύ μεγάλης σημασίας για την περιοχή. Είναι μια ενέργεια η οποία θα βοηθήσει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και όχι μόνο, θα γίνουν σεμινάρια και άσκηση πάνω σε αυτά – και θα γίνονται σε τακτά χρονιά διαστήματα –, ώστε να υπάρχει ετοιμότητα.

Τα υλικά που έχουμε φέρει είναι: Υγρό για διάσπαση του πετρελαίου, διότι ξέρετε ότι το πετρέλαιο όταν απλωθεί, αυτομάτως ό,τι υπάρχει αποκάτω δε ζει, δεν παίρνει οξυγόνο. Υπάρχουν υλικά – φράγματα, υπάρχουν ειδικά μαξιλάρια, τα οποία απορροφούν πάρα πολύ κ.ά. Όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός της μελέτης. Αυτή τη λογική για τη θωράκιση και προστασία θα τη χρησιμοποιήσουμε και στα υπόλοιπα μέρη που έχουμε ζώνες λιμένος, σιγά σιγά να τα εξοπλίσουμε.

Τη χρηματοδότηση έκανε η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ευχαριστώ τον περιφερειάρχη για τη στήριξή του. Ευελπιστούμε όλες οι Αρχές και υπηρεσίες να μας βοηθούν, γιατί έτσι μόνο μπορούμε να κάνουμε ανάπτυξη στις ακτές. Οι ακτές μας είναι πολύ πίσω. Αυτή τη στιγμή φτιάχνουμε και ζώνες λιμένα, θα ολοκληρώσουμε σε λίγο καιρό στη Μάνη, έχουμε Κορώνη, Πεταλίδι, Άγιο Ανδρέα, Λιμενάρι εδώ στην περιοχή, θα γίνουν ζώνες λιμένων, θα γίνει δίκτυο λιμένων. Έχουμε πολλά σχέδια. Εμείς συνεχίζουμε. Το Λιμενικό Ταμείο δεν κάνει πολιτική, προσπαθούμε να κάνουμε έργο!».

Με τη σειρά του ο δήμαρχος Τριφυλίας, Γεώργιος Λεβεντάκης, ανέφερε: «Όπως βλέπετε, έγινε εξοπλισμός του λιμανιού και υπάρχει ενδιαφέρον της Περιφέρειας και του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου προκειμένου σιγά σιγά ν’ αξιοποιήσουμε αυτό το κομμάτι εδώ, το λιμάνι αυτό, το οποίο έχει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη όλης της Τριφυλίας, όχι μόνο της Κυπαρισσίας. Είναι ένα λιμάνι το οποίο μπορεί να αποφέρει τουρισμό, εμπορικότητα, ελλιμενισμούς και να γίνουν πάρα πολύ σπουδαία πράγματα. Αυτό επιδιώκουμε, αυτό θα επιδιώξουμε. Ευχαριστούμε την Περιφέρεια, τον περιφερειάρχη, τον πρόεδρο του Λ.Τ. και όσους συμβάλλουν σ’ αυτή την προσπάθεια και τη βοήθεια, προκειμένου ν’ αξιοποιήσουμε, επαναλαμβάνω, το λιμάνι Κυπαρισσίας το οποίο έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Έχει μείνει τόσα χρόνια αναξιοποίητο και αυτό το χρονικό διάστημα αυτά τα οποία γίνονται πιάνουν τόπο, γίνονται έργα σωστά, με παρακολούθηση, με μελέτες σωστές και τα λεφτά πιάνουν τόπο. Όχι όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, γιατί όλοι γνωρίζουμε πόσα εκατομμύρια “έχει φάει” αυτό το λιμάνι, χωρίς να έχει τελειοποιηθεί ποτέ και χωρίς να μπορεί να μας δώσει αυτό το οποίο ζητάμε, την ανάπτυξη».

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ανδρέας Τσουκαλάς, σημείωσε: «Παραλάβαμε πριν από λίγο υλικά αντιρρύπανσης για το λιμάνι Κυπαρισσίας σε συνεργασία με τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου και με το Δήμο προφανώς, μια καλή συνεργασία. Σκοπός μας είναι ως Περιφέρεια να βοηθάμε όσο μπορούμε προς όλες τις κατευθύνσεις, είμαστε σε μια πάρα πολύ καλή συνεργασία και με το Λιμενικό Ταμείο και με το Δήμο. Το λιμάνι Κυπαρισσίας είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό λιμάνι, όχι μόνο για την Κυπαρισσία, αλλά και για όλο το νομό και γι’ αυτό καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, είτε με τέτοιες παρεμβάσεις όπως η σημερινή, είτε με μελέτες, είτε με έργα, να κοιτάξουμε ν’ αναδείξουμε το λιμάνι, γιατί πιστεύουμε στην προοπτική που έχει για την Κυπαρισσία, για την Τριφυλία, αλλά και για όλο το Νομό Μεσσηνίας».

Του Ηλία Γιαννόπουλου