Εκπόνηση μελέτης για βιωσιμότητα ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Καλαμάτας με Ιταλία, Κρήτη, Κύπρο και Ισραήλ

Εκπόνηση μελέτης για βιωσιμότητα ακτοπλοϊκής  σύνδεσης της Καλαμάτας με Ιταλία, Κρήτη, Κύπρο και Ισραήλ

Μελέτη για τη βιωσιμότητα της ακτοπλοϊκής γραμμής μεταξύ των Λιμένων Κατάνιας Ιταλίας – Καλαμάτας – Ηρακλείου – Λεμεσού-Χάιφας ανέθεσε σε εταιρεία της Αθήνας το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, σε συνέχεια της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει από το φθινόπωρο για αυτό το φιλόδοξο και πολλά υποσχόμενο σχέδιο.

Η σχετική απόφαση του Λιμενικού Ταμείου αφορά στην ανάθεση εκπόνησης της μελέτης στην εταιρεία «MSI Hellas Private Security Company ΙΚΕ», συνολικού ποσού 10.000 ευρώ.

Μελέτη βιωσιμότητας
Αντικείμενο της σύμβασης που θα υπογραφεί με την εταιρεία αποτελεί η εκπόνηση μελέτης για την εξέταση όλων των οικονομικών παραμέτρων και των προοπτικών της βιώσιμης ανάπτυξης της συγκεκριμένης ακτοπλοϊκής γραμμής με βάση τα λιμάνια και τις χώρες σύνδεσης.

Επιπλέον, με τη μελέτη θα εξεταστούν οι δυνατότητες διασύνδεσης με αεροδρόμια και οδικές αρτηρίες, καθώς και η δυνατότητα εξεύρεσης εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων για την επιδότηση της ακτοπλοϊκής γραμμής.

Η μελέτη θα εκπονηθεί με συνεργασία πανεπιστημιακού φορέα, ενώ η συνολική προθεσμία για την ολοκλήρωσή της είναι 3 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Πρόταση συνεργασίας
Τον Οκτώβριο, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο έλαβε την πρώτη σχετική απόφαση, καθώς σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου έγινε ενημέρωση πως ο Ελληνοϊταλός σύμβουλος επικοινωνίας και συντονισμού ευρωπαϊκών προγραμμάτων, Ευάγγελος Αλεξανδρής, τους κατέθεσε πρόταση για συνεργασία στο πρόγραμμα ναυτιλιακής σύνδεσης Σικελίας – Πελοποννήσου – Κρήτης και Κύπρου.

«Αρχικά δεν είμαστε αντίθετοι σε αυτό. Θα πρέπει, όμως, να διερευνήσουμε τη συγκεκριμένη πρόταση συνεργασίας, τις συνθήκες που μπορεί αυτή να καταστεί δυνατή και να επανέλθουμε με την τελική μας απόφαση», είχε τονισθεί κατά τη συζήτηση του θέματος τότε.

Έπειτα από συζήτηση το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου ομόφωνα αποφάσισε να προχωρήσει στη διερεύνηση της πρότασης συνεργασίας στο πρόγραμμα ναυτιλιακής σύνδεσης και να εξετάσει τις συνθήκες υπό τις οποίες μπορεί να καταστεί δυνατή.

Μάλιστα, είχε ανακοινωθεί ότι το Νοέμβριο θα πραγματοποιηθεί στη Μεσσηνία μια μεγάλη συνάντηση όλων των μερών, αλλά τελικά αυτή ποτέ δε διεξήχθη. Ωστόσο, έχουν γίνει οι πρώτες συνεννοήσεις με τους αρμοδίους του λιμένα Ηρακλείου και Κατάνιας.

Της Βίκυς Βετουλάκη