Καλαμάτα: Ελάχιστοι οι νοσούντες που φθάνουν Ιατρείο Long Covid

Καλαμάτα: Ελάχιστοι οι νοσούντες  που φθάνουν Ιατρείο Long Covid

Από το Μάιο λειτουργεί στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας το Ιατρείο Long Covid, το οποίο θεωρητικά θα έπρεπε να έχει αυξημένη κίνηση, αφού χιλιάδες νόσησαν από κορωνοϊό στη Μεσσηνία, χωρίς όμως να συμβαίνει αυτό.

Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο ιατρείο, που ανήκει στην ΤοΜΥ, δεν απευθύνεται μόνο σε όσους ο κορωνοϊός άφησε κάποια προβλήματα, αλλά σε όλους όσοι νόσησαν. Βασική δε προϋπόθεση για την εξέταση είναι να έχουν περάσει τρεις μήνες από τη νόσηση.

Χθες βρεθήκαμε στο ιατρείο και μιλήσαμε με την επιμελήτρια Α΄ Νίκη Λάμπρη, που είναι η μία εκ των δύο ιατρών σε αυτό.

Όπως μας είπε, τα άτομα που έχουν εξεταστεί είναι σχεδόν 60, ενώ αυτά που έχει διαπιστώσει είναι η κόπωση, αλλά και νευρολογικές διαταραχές σε νέα άτομα ηλικίας από 35 έως 45 ετών, κάτι που την έχει προβληματίσει ως σύμπτωμα Long Covid.

Δεν υπάρχει ενδιαφέρον
Κατά την κα Λάμπρη, θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον προσέλευσης, ενώ ξεκαθάρισε ότι το συγκεκριμένο ιατρείο απευθύνεται σε όσους έχουν νοσήσει από Covid, είτε είχαν νοσηλευτεί στο νοσοκομείο είτε είχαν παραμείνει στο σπίτι.

Για τους πρώτους, είπε ότι ίσως υπήρξε μια δεύτερη παρακολούθηση στο νοσοκομείο, αφού για κάποιους γραφόταν στο εξιτήριο να επιστρέψουν κάποια στιγμή για συγκεκριμένες εξετάσεις.

Όσο για τους δεύτερους, δηλαδή αυτούς που νόσησαν και παρέμειναν στο σπίτι, εκεί είναι το ενδιαφέρον κατά τη γιατρό, αφού θα πρέπει να δουν τι μπορεί να τους έχει αφήσει ο κορωνοϊός.

Πότε φθάνει κάποιος
Σύμφωνα με την ίδια, κάποιος που έχει νοσήσει θα πρέπει να πηγαίνει στο ιατρείο έπειτα από τρεις μήνες, αφού τότε θα φανεί μέσω των εξετάσεων το Long Covid, μιας και νωρίτερα μπορούν να φανούν απλά τα συμπτώματα που αφήνει ο οποιοσδήποτε ιός.

Σχετικά με την κόπωση, τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι ένας ασθενής μπορεί να επανέλθει έπειτα από περίπου 6 μήνες, ενώ τα νευρολογικά μπορεί να χρειαστούν και ένα χρόνο, οπότε συνέστησε σε όσους νόσησαν να εξεταστούν.

Πρέπει όσοι νόσησαν να περάσουν
Κλείνοντας η κα Λάμπρη επανέλαβε ότι όσοι νόσησαν, ανεξαρτήτως αν νιώθουν ή όχι κάτι, θα πρέπει να κλείσουν ένα ραντεβού στο Ιατρείο Long Covid, όπου θα εξεταστούν και θα περάσουν από μια σειρά εξετάσεων. Ειδικότερα, αιματολογικές και υπέρηχο καρδιάς. Αυτές θα πρέπει να τις κάνουν όλοι όσοι νόσησαν ανεξαρτήτως ηλικίας, με βασική προϋπόθεση να έχουν περάσει τρεις μήνες από τη νόσηση.

Πότε λειτουργεί
Το Ιατρείο Long Covid λειτουργεί κάθε Δευτέρα, ενώ το τηλέφωνο για ραντεβού είναι: 2721045553 (καθημερινές 8.00 π.μ.– 1.00 μ.μ.). Εmail: longcovidkalamatas@gmail.com.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση