Καλαμάτα: Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τις επιβλαβείς συνέπειες της χρήσης του καπνού

Καλαμάτα: Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τις επιβλαβείς συνέπειες της χρήσης του καπνού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος αύριο Παρασκευή, 31 Μαΐου, συνδιοργανώνεται από το Νοσοκομείο Καλαμάτας, το Κέντρο Υγείας Καλαμάτας, τις ΤΟΜΥ 1,2,& 3 και με την υποστήριξη του Δήμου Καλαμάτας, δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τις επιβλαβείς συνέπειες της χρήσης του καπνού, αλλά και για τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος, από τις 9.00 το πρωί έως την 1.00 μετά το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας.

Η αυριανή δράση θα περιλαμβάνει διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού, αδρή εκτίμηση αναπνοής με τη χρήση φορητού σπιρόμετρου σε καπνιστές, μέτρηση μονοξειδίου του άνθρακα σε καπνιστές και ενημέρωση για τη λειτουργία του ιατρείου διακοπής καπνίσματος στο Γ.Ν. Καλαμάτας.

Η καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας

Η 31η Μαΐου κάθε έτους έχει καθιερωθεί από το 1987 με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος.

Σκοπός της ημέρας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για τις επιβλαβείς συνέπειες της χρήσης καπνικών προϊόντων, στο πλαίσιο της προαγωγής υγιεινών συνηθειών και διατήρησης και βελτίωσης του επιπέδου υγείας του πληθυσμού.

Η Ελλάδα έχει το τρίτο υψηλότερο ποσοστό ενήλικων καθημερινών καπνιστών (24,9%) μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ και αποτελεί την αιτία σχεδόν του 25% των θανάτων μεταξύ των ανδρών και του 7,5% των θανάτων μεταξύ των γυναικών.

Είναι ευνόητο ότι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τους κινδύνους που προκαλεί στην υγεία το κάπνισμα δε θα πρέπει να περιορίζεται μόνο σε συγκεκριμένες μέρες, αλλά να είναι διαρκής. Το κάπνισμα είναι η υπ’ αριθμόν ένα καταστρεπτική για την υγεία συνήθεια, η οποία μπορεί να αλλάξει με την κατάλληλη υποστήριξη, ακόμα και σε χρόνιους καπνιστές. Αρκεί να θέλει κανείς να προστατέψει την υγεία του και την υγεία των συνανθρώπων του.