Κίνδυνος εκτεταμένων καταστροφών στο Κάστρο Καλαμάτας

Κίνδυνος εκτεταμένων καταστροφών στο Κάστρο Καλαμάτας

Πριν από μερικές μέρες είχαμε δημοσιοποιήσει ένα πρόβλημα που υφίσταται εδώ και χρόνια και αφορά νερό που αναβλύζει στους πρόποδες του Κάστρου της Καλαμάτας και ειδικότερα στη βορειοανατολική πλευρά.

Αυτό έχει ως συνέπεια ένα σπίτι να είναι μόνιμα πλημμυρισμένο και το νερό να τρέχει στην οδό Αλαγονίας, ενώ μέρος των οχυρών του Κάστρου έχει υποχωρήσει.

Οι ιδιοκτήτες του σπιτιού έχουν επιχειρήσει να συνομιλήσουν με τους αρμοδίους, με τους δεύτερους να πετούν το μπαλάκι ο ένας στον άλλον.

Πέραν, όμως, της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας, προβλήματα υπάρχουν και σε παρακείμενες, ενώ ανά πάσα στιγμή μπορεί να συμβεί υποχώρηση με τραγικές συνέπειες.

Μετά το δημοσίευμα το σημείο επισκέφθηκε ο γεωλόγος και δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας, Μιχάλης Αντωνόπουλος, ο οποίος μελέτησε την κατάσταση, εκτιμώντας πως πιθανότερη αιτία του φαινόμενου είναι κάποια διαρροή στη δεξαμενή, η οποία έχει χτιστεί στο Κάστρο από τη δεκαετία του 1930.

Αυτό που επισήμανε είναι ότι άμεσα πρέπει να βρεθεί από πού ξεκινά το πρόβλημα και να επιλυθεί, αφού ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκληθεί ατύχημα.

Η αυτοψία
Όπως εξήγησε ο κ. Αντωνόπουλος, διαπίστωσε ένα κατολισθητικό φαινόμενο, το οποίο μπορεί να οφείλεται σε δύο παράγοντες: είτε να υπάρχει εκεί εμφάνιση πηγής, κάτι που είναι σχεδόν αδύνατο, αφού είναι ψηλά το σημείο, είτε να υπάρχει διαρροή από τη δεξαμενή του Κάστρου. Η συγκεκριμένη, πρόσθεσε, είναι μια δεξαμενή του 1936. Με τους σεισμούς υπήρξαν σε αυτή και διαρρήξεις, ενώ το 1995 υποχώρησε μέρος των τειχών του κάστρου στην ανατολική πλευρά.

Αν υπάρχει διαρροή από τη δεξαμενή, κάτι που- όπως είπε- είναι το πιθανότερο σενάριο, είναι εύκολο να αποδειχθεί. Το νερό κατεισδύει στο έδαφος, βρίσκει ένα αδιαπέρατο στρώμα και καταλήγει στη βόρεια πλευρά του σπιτιού, όπου διαπερνά το μπετόν. Εκεί συλλέγεται σε ένα αυλάκι και καταλήγει στην οδό Αλαγονίας. Με τις μετρήσεις που έγιναν ο κ. Αντωνόπουλος το υπολόγισε σε δύο κυβικά ανά ώρα με συνεχόμενη ροή.

Το φαινόμενο, ανέφερε ακόμη, είναι σε εξέλιξη και δεν είναι κάτι που συνέβη από μια βροχή, αλλά διαρκεί εδώ και χρόνια. Όλο αυτό, λοιπόν, είναι ανησυχητικό, ενώ μια μόνιμη διαρροή με σταθερή παροχή, κατά τον κ. Αντωνόπουλο, μπορεί να οφείλεται μόνο στη δεξαμενή.

Όσο για το νερό στο υπόγειο της οικίας, είπε ότι ένα μέρος του διαφεύγει και καταλήγει εκεί, με τον κ. Αντωνόπουλο να χαρακτηρίζει την κατάσταση θλιβερή, όμως το σημαντικότερο είναι η επικινδυνότητα, τόσο για τους συγκεκριμένους ιδιοκτήτες όσο και για την ευρύτερη περιοχή.

Καταπτώσεις
Επιπρόσθετα, η περιοχή έχει γενικές καταπτώσεις και βυθίσματα, ενώ, εκτός από το οχυρωματικό έργο του Κάστρου, πρόσφατα υποχώρησε τοιχίο επί της οδού Βιλλεαρδουίνου, κάτι που κατά τον κ. Αντωνόπουλο σχετίζεται με το συγκεκριμένο πρόβλημα. Επίσης, διαρρήξεις υπάρχουν και σε γειτονικά σπίτια και, μάλιστα, στα συγκεκριμένα υπάρχει κλίση στην πλευρά του τεμάχους του πρανούς, που είναι προς την επίμαχη οικία.

Το κακό σενάριο
Σύμφωνα με το γεωλόγο, το κακό σενάριο θα είναι να υπάρξει μια γενική κατάρρευση, η οποία θα δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα, αφού από το σημείο περνά κόσμος, ενώ υπάρχουν και οικίες.

Τι γίνεται τώρα
Όσο για το τι γίνεται τώρα, ο κ. Αντωνόπουλος σημείωσε ότι θα πρέπει άμεσα η ΔΕΥΑΚ να δει αν το πρόβλημα ξεκινά στη δεξαμενή ή από τον αγωγό σύνδεσης, που μπορεί να έχει τρυπήσει κάπου. Επίσης, ζητά να επέμβει και η Αρχαιολογική Υπηρεσία, αφού πρόκειται για αρχαιολογικό χώρο και αυτό δημιουργεί διάφορα ζητήματα, διότι δε θα χαθεί απλά μια δεξαμενή, αλλά θα υπάρξουν γενικότερες καταστροφές στο Κάστρο Καλαμάτας.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση