Ομάδα στο Facebook: «Το Τελωνείο είναι μνημείο»

Ομάδα στο Facebook: «Το Τελωνείο είναι μνημείο»

Στόχος η διάσωση, συντήρηση και ανακατασκευή του «Τελωνείου Νησίου»

Μοναδικό τοπόσημο και οργανικό στοιχείο της νεότερης ιστορίας της Μεσσήνης είναι τα ερείπια του Τελωνείου που υπάρχουν ακόμη στην Μπούκα. Αποτυπώνει την περίοδο κατά την οποία το Νησί είχε δεσπόζουσα οικονομική και κοινωνική θέση, την περίοδο της μετεπαναστατικής ακμής, όταν ακόμη αποτελούσε κέντρο με ευρύτατη παραγωγική περιφέρεια.

Στο ίδιο σημείο υπήρχε τελωνειακός σταθμός ακόμη και πριν από την επανάσταση του 1821 και είναι αυτό στο οποίο αποβιβάστηκε ο κυβερνήτης Καποδίστριας το καλοκαίρι του 1828, όταν έφθασε στη Μεσσηνία.

Τα διασωζόμενα ερείπια του Τελωνείου είναι μέρος κτίσματος του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα και αποτελούν απομεινάρια του κτηρίου που ανατινάχτηκε από τους Γερμανούς κατακτητές το καλοκαίρι του 1944.

Μπροστά στον κίνδυνο να χαθεί το μοναδικό αυτό ιστορικό κτίσμα, δημιουργήσαμε την ομάδα «Το Τελωνείο είναι μνημείο». Η δημιουργία της ομάδας έχει ως σκοπό την ανάδειξη του στόχου διάσωσης, συντήρησης και ανακατασκευής του «Τελωνείου Νησίου» ως απαίτηση της κοινωνίας, την τεκμηρίωση αυτής της απαίτησης και της υποστήριξης κάθε ενέργειας σε αυτή την κατεύθυνση.

Εξ ορισμού «σύμμαχοι» σε αυτή την προσπάθεια όλοι οι Νησιώτες, όπου και αν βρίσκονται, «εχθροί» η αδιαφορία, η γραφειοκρατία, η απάθεια και ο χρόνος που «ροκανίζουν» τη ζωή του μνημείου. Θέλουμε να παροτρύνουμε, να ενθαρρύνουμε και να «σπρώξουμε» το Δήμο στη διεκδίκηση που ανταποκρίνεται στην επιθυμία των πολιτών, την ανάγκη της ιστορίας και το μέλλον του τόπου. Ας ενώσουμε φωνές και δυνάμεις όσο υπάρχουν ακόμη τα ερείπια και η δυνατότητα διάσωσης…

Ηλίας Μπιτσάνης