Θ. Πετράκος: «H Περιφερειακή Αρχή αρνείται να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ»

Θ. Πετράκος: «H Περιφερειακή Αρχή  αρνείται να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ»

«H Περιφερειακή Αρχή Πελοποννήσου αρνείται να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ και τον κανονισμό λειτουργίας του ΠεΣυΠ» σημειώνεται σε κοινή ανακοίνωση των 17 αιτούντων διεξαγωγή ειδικής συνεδρίασης περιφερειακών συμβούλων.

Όπως σημειώνεται εκ μέρους του κ. Πετράκου: «Ενώ:

1. Η ιστορική απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ έχει γίνει γνωστή σε όλους εδώ και ένα μήνα και τονίζει με απόλυτη σαφήνεια ότι οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη, να αλλοιώσει πραξικοπηματικά τα αποτελέσματα των εκλογών του 2019 και να δώσει στις παρατάξεις των δημάρχων και περιφερειαρχών το 67 % των μελών των Οικονομικών Επιτροπών και επιπλέον να μεταφέρει από τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια τις πιο σημαντικές αρμοδιότητες στις Οικονομικές Επιτροπές, είναι αντισυνταγματικές και παράνομες.

2. Οι αποφάσεις των Οικονομικών Επιτροπών από 2 Δεκεμβρίου 2022 και εντεύθεν είναι παράνομες,

3. Το σύνολο των παρατάξεων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης ζήτησε αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης του ΣτΕ να γίνει συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, ώστε να εφαρμοστεί άμεσα η απόφαση του ΣτΕ

4. 17 περιφερειακοί σύμβουλοι μετά την άρνηση του περιφερειάρχη κ. Νίκα καταθέσαμε αίτημα διεξαγωγής ειδικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου εντός 6 ημερών, όπως ο νόμος ορίζει, από τις 20 Δεκεμβρίου. Μέχρι σήμερα ο πρόεδρος και ο περιφερειάρχης δεν έχουν προσδιορίσει την ημερομηνία συνεδρίασης όπως όφειλαν.

Τους τονίζουμε ότι η άρνησή τους αυτή δεν παραβιάζει μόνο τον κανονισμό λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου και τη νομιμότητα, αλλά συνεχίζει να καθιστά παράνομες και όλες τις αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής εδώ και ένα μήνα. Συνεπώς, οι ευθύνες τους είναι πολύ μεγάλες, διότι πέραν της άρνησης να σεβαστούν τη Δημοκρατία, θα έχουν την απόλυτη και μοναδική ευθύνη για την ακύρωση όλων των παρανόμως ληφθέντων αποφάσεών τους».