Σπηλαιώδης ναός Αγίου Ιωάννου: Ντροπή, ντροπή, ντροπή!

Σπηλαιώδης ναός Αγίου Ιωάννου: Ντροπή, ντροπή, ντροπή!

Προφυλακτικά, χαρτιά υγείας, αποτσίγαρα, άδεια κουτιά από μπύρες και πολλά ακόμα σκουπίδια θα αντικρίσει όποιος βρεθεί στο σπηλαιώδη ναό Αγίου Ιωάννου στους πρόποδες του Κάστρου Καλαμάτας.

Μάλιστα, στον εν λόγω ναό μπορεί εύκολα να φτάσει κάποιος, αφού οι αρμόδιοι, αντί να κρύβουν τη συγκεκριμένη απαράδεκτη εικόνα (καθώς δεν μπορούν, από ό,τι φαίνεται, να τη διορθώσουν), έχουν τοποθετήσει και ενημερωτικές ταμπέλες για τους επισκέπτες.

Για το ναό είχαμε γράψει ξανά στις 6 Μαΐου του 2021, όταν είχε σημειωθεί βεβήλωση των εικόνων στο εσωτερικό του. Πλέον αυτές έχουν εξαφανιστεί, ενώ και τότε υπήρχαν σκουπίδια.

Πρόκειται για μνημείο
Με την υπουργική απόφαση ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Β1/Φ30/ 13943/307/6-8-1987 – ΦΕΚ 471/Β/28-8-1987 ο συγκεκριμένος ναός έχει κηρυχθεί ως μνημείο και στην περιγραφή του αναφέρεται ως «Σπηλαιώδης ναός Αγίου Ιωάννου, ΝΔ του κάστρου, πίσω από την οικία Κούβελα, που βλέπει στην 1η πάροδο Βιλεαρδουίνου: Η κόγχη του ναού και τα παραβήματα είναι λαξευμένα μέσα στο βράχο.
Διασώζει τοιχογραφίες σε δύο στρώματα».

Η σημερινή εικόνα
Δυστυχώς, οι τοιχογραφίες έχουν σχεδόν εξαφανιστεί, ως στέγη έχουν τοποθετηθεί δύο σκουριασμένοι τσίγκοι, ενώ στο εσωτερικό αντικρίζει κανείς την εικόνα που περιγράψαμε στην αρχή του άρθρου.

Επειδή, λοιπόν, αναφερόμαστε σε ένα μνημείο, οι αρμόδιοι σκοπεύουν να κάνουν κάτι για να το σώσουν; Δε γράφουμε καν για ανάδειξη, αφού για να γίνει θα πρέπει να έχει προηγηθεί διάσωση!

Πάντως, μας προκαλεί θλίψη που, ενώ έχει περάσει τόσος καιρός, οι αρμόδιοι του υπουργείου Πολιτισμού δεν έκαναν καμία ουσιαστική κίνηση, έστω να αποκλείσουν το χώρο, για να πάψει αυτή η απαράδεκτη εικόνα.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση