Συρρίκνωση της ακτογραμμής στον κολπίσκο του Κορδία

Συρρίκνωση της ακτογραμμής στον κολπίσκο του Κορδία

Το 2004, έπειτα από τα συνεχόμενα προβλήματα με τη θάλασσα, πραγματοποιήθηκαν στoν Κορδία λιμενικά έργα, με το σοβαρότερο από αυτά να είναι στο κόλπο που υπάρχει στην περιοχή και πλέον προστατεύει τα σπίτια του συνοικισμού.

Πρόκειται για κόλπο τον οποίο εκατοντάδες λουόμενοι επισκέπτονται καθημερινά, με την περιοχή συνεχώς να αναβαθμίζεται, καθώς ανοίγουν καταστήματα, κατασκευάστηκε ξενοδοχείο, όπως και πολλές ακόμα κατοικίες.

Από πλευράς του, ο Δήμος Καλαμάτας οφείλουμε να γράψουμε ότι βοηθά στην αναβάθμιση της περιοχής.
Πέραν της οδού Πλαστήρα, της οποίας η ανάπλαση σχεδόν ολοκληρώθηκε, προέβη σε κινήσεις αναβάθμισης και στην παραλία.

Έπειτα από επικοινωνία κατοίκων και επαγγελματιών της περιοχής βρεθήκαμε στο σημείο, προκειμένου να μας μιλήσουν για πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και έχει να κάνει με τη συνεχόμενη συρρίκνωση της ακτογραμμής στον κολπίσκο. Όπως μας ανέφεραν, όταν έγινε το έργο το 2004, τα πράγματα ήταν διαφορετικά, αλλά όσο περνούν τα χρόνια, η κατάσταση χειροτερεύει, με τους κατοίκους να βλέπουν ότι όλο και μικραίνει η περιοχή που είχαν για να κάνουν το μπάνιο τους. Πρόβλημα δε αντιμετωπίζουν και οι επιχειρήσεις απέναντι από την ακτή.

Όπως σχολίασαν χαρακτηριστικά, αν μπαζωθεί όλο το σημείο, ο συνοικισμός θα μαραζώσει, καθώς ζει από αυτό.

Αεροφωτογραφία του έργου όταν αυτό ολοκληρώθηκε, με την ακτογραμμή στον κολπίσκο να είναι πολύ μεγαλύτερη

Ο νοτιάς
Μιλώντας για το πρόβλημα, εξήγησαν ότι, όταν έχει νοτιά και δημιουργείται κυματισμός, μεγάλες ποσότητες άμμου μπαίνουν στον κολπίσκο, δε γίνεται ανακύκλωση όπως θα έπρεπε και αυτός σιγά σιγά μπαζώνεται.
Έτσι όλο και μειώνεται η ακτογραμμή, με τη θάλασσα πλέον να είναι εντελώς ανάβαθη.

Χαρακτηριστικά μας έδειξαν φωτογραφίες που  συνοδεύουν το ρεπορτάζ και δείχνουν στη νοτιοανατολική πλευρά, όπου είναι τα βράχια, βάρκες να είναι δεμένες, με το σημείο όμως σήμερα να έχει καλυφθεί από άμμο και να είναι στεριά.

Στη μεγαλύτερη επιφάνεια που τώρα είναι στεριά υπήρχε νερό, τέτοιου βάθους που ήταν ικανό να δένονται και βάρκες

Έχουν παραδεχθεί το λάθος αλλά έμειναν στο «θα»
Οι συγκεντρωμένοι μάς είπαν ότι έχουν ενημερώσει τους αρμοδίους, οι δεύτεροι έκαναν αυτοψία στο σημείο πριν από δύο χρόνια, είχαν διαπιστώσει ότι υπάρχει πρόβλημα, αλλά έμειναν στο «θα»…

Αυτό που ζητούν πλέον είναι οι αρμόδιοι της Περιφέρειας (που τους είχαν πει ότι θα προβούν σε εργασίες για να διορθωθεί το λάθος) να αφήσουν τα «θα» και να τις κάνουν πράξη.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση