Θ. Κανελλόπουλος: Βγάλτε το βόλεϊ στο δρόμο και φτιάξτε κλειστά γήπεδα

Θ. Κανελλόπουλος: Βγάλτε το βόλεϊ στο δρόμο και φτιάξτε κλειστά γήπεδα

Στην Καλαμάτα βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες ο πρόεδρος της Ένωσης Σωματείων Πετοσφαίρισης Πελοποννήσου με αφορμή και το μεγάλο ντέρμπι κορυφής της Pre League ανδρών, που βρήκε θριαμβεύτρια την Καλαμάτα ’80 επί του Κέρκη με 3-1 σετ. Ο Θεόδωρος Κανελλόπουλος είχε μια εποικοδομητική σύσκεψη με εκπροσώπους των τοπικών σωματείων (στη φωτό με τους Κώστα Βλάσση-Καλαμάτα ’80, Μαίρη Τσιριμπή-Ακρίτας και Παύλο Χριστόπουλο-Απόλλων Καλαμάτας) στην οποία τέθηκαν τα προβλήματα των ομάδων και συζητήθηκαν λύσεις, ενώ ακολούθησε ενημέρωση δημοσιογράφων. 

Ο κ. Κανελλόπουλος ευχήθηκε αρχικά να ανέβουν στην κορυφαία ελληνική κατηγορία τόσο η ανδρική ομάδα της Καλαμάτας ’80, όσο και η γυναικεία ομάδα του Απόλλωνα Καλαμάτας, υπενθυμίζοντας ότι η μεσσηνιακή πρωτεύουσα έχει πολύ μεγάλη παράδοση στο βόλεϊ, συμμετέχοντας από τα πρώτα χρόνια (δεκαετία ’30) στην ανάπτυξη του αθλήματος στη χώρα μας και αναδεικνύοντας διαχρονικά μεγάλους αθλητές. Θα πρέπει όμως το καλαματιανό βόλεϊ να στηριχθεί και στο σήμερα από την κοινωνία και από την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς από τη μια αποτελεί υγιή διέξοδο και δημιουργική απασχόληση για παιδιά και νέους, μακριά από το διαδίκτυο και άλλες μάστιγες και από την άλλη οι προσπάθειες πρωταθλητισμού που κάνουν οι τοπικές ομάδες, προβάλλουν την περιοχή πανελληνίως και προσελκύουν τον κόσμο στο γήπεδο, προσφέροντας στιγμές ενθουσιασμού και συγκίνησης, γράφοντας ιστορία…

Ο πρόεδρος της ΕΣΠΕΠ τόνισε ότι για τη διάδοση και ανάπτυξη του βόλεϊ ευρύτερα στην Πελοπόννησο η Ένωση εστιάζει σε δύο άξονες, αφενός στην προσέλκυση παιδιών, αφετέρου στην ανάπτυξη των γηπεδικών υποδομών. Σε αυτό το πλαίσιο, παροτρύνει τα σωματεία να φύγουν από τη λογική του να περιμένουν τα παιδιά στο κλειστό και να πάνε το άθλημα στα παιδιά, στις γειτονιές με διοργανώσεις street volley και στα πάρκα με grass ή park volley.

Προς την ίδια κατεύθυνση και προκειμένου οι νεαροί παίκτες-τριες να έχουν την ευκαιρία για περισσότερες αγωνιστικές εμπειρίες, η ΕΣΠΕΠ έδωσε την ευκαιρία στα σωματεία εθνικών κατηγοριών να συμμετάσχουν με δεύτερη ομάδα στα περιφερειακά πρωταθλήματα (η Ολυμπιάδα Πατρών παίζει και στη Β’ ανδρών της Ένωσης Πελοποννήσου και ο Απόλλωνας εκπροσωπείται και στο Τοπικό γυναικών).

Για τα final 4 ο Θεόδωρος Κανελλόπουλος ελπίζει ότι θα υπάρξουν περισσότερες πρωτοβουλίες από τις τοπικές αυτοδιοικήσεις για τη φιλοξενία των σημαντικών αυτών διοργανώσεων που αναδεικνύουν τους πρωταθλητές Πελοποννήσου στις διάφορες κατηγορίες. Ειδικά για την Καλαμάτα πρότεινε την ανέγερση αθλητικών ξενώνων (ή έστω οργάνωση φιλοξενίας σε φοιτητικές εστίες ή αλλού), στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου ανάπτυξης του αθλοτουρισμού της περιοχής μας όπου υπάρχουν πολύ μεγάλες, αλλά αναξιοποίητες δυνατότητες.

Για την εγκατάλειψη των αναπτυξιακών κλιμακίων στη Μεσσηνία που «σκόνταφτε» στην σημαντική οικονομική επιβάρυνση για τα εκτός έδρας των περιφερειακών προπονητών, αποφασίστηκε να αξιοποιηθεί ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής-αποσπασμένος στην ΕΟΠΕ κ. Ρηγάκος, ο οποίος θα διοργανώνει συγκεντρωτικές προπονήσεις επίλεκτων αθλητών και αθλητριών μια φορά το μήνα στην Καλαμάτα.

Όσο για το κομμάτι των γηπεδικών υποδομών, όπου η Καλαμάτα αντιμετωπίζει σημαντικές ελλείψεις ο κ. Κανελλόπουλος τόνισε ότι δεν είναι τόσο πρόβλημα τα χρήματα όσο οι προτεραιότητες που βάζει η τοπική αυτοδιοίκηση, ο σχεδιασμός και οι συγκεκριμένες προτάσεις-μελέτες. Ο ίδιος τονίζει ακόμη ότι χρειάζεται να αλλάξει ευρύτερα η φιλοσοφία με την αναβάθμιση της σημασίας που αποδίδεται στον αθλητισμό και ταυτόχρονα η σωστή υιοθέτηση ιδεών και πρακτικών που ήδη εφαρμόζονται στο εξωτερικό ή αλλού. Ο κ. Κανελλόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν είναι δυνατόν στο σχεδιασμό των νέων σχολείων να μην υπάρχει πρόβλεψη για αίθουσα πολλαπλών χρήσεων που να μπορεί να αξιοποιηθεί και ως κλειστό γήπεδο τόσο για τους μαθητές όσο και τα απογεύματα από συλλόγους ή έστω όπου είναι εφικτό να κατασκευαστούν τέτοιοι χώροι σε υφιστάμενα σχολικά συγκροτήματα.

Ο πρόεδρος της ΕΣΠΕΠ πιστεύει ακόμη ότι ιδανικές λύσεις αποτελούν τα νέου τύπου κλειστά γήπεδα «μπαλόνια», τα οποία έχουν χαμηλό κόστος (το οποίο μειώνεται αναλογικά όσο μεγαλώνουν τα τετραγωνικά), τα οποία έχουν αξιοποιηθεί στην Αθήνα και αλλού, όχι όμως ακόμη στην Πελοπόννησο. Στα πλεονεκτήματά τους η άμεση εγκατάσταση μέσα σε διάστημα ολίγων ημερών, χωρίς να χρειάζεται οικοδομική άδεια, παρά μόνο άδεια μικρής κλίμακας, η δυνατότητα μεταφοράς και μια καλή πρόβλεψη ζωής 30-40 ετών.

Τέλος, μια άλλη πρόταση του επικεφαλής της Ένωσης σωματείων βόλεϊ της περιφέρειάς μας προς τον Δήμο Καλαμάτας είναι η θέσπιση ενός μικρού αθλητικού φόρου στα υδρόμετρα (π.χ. 5 ευρώ το χρόνο) που θα αξιοποιείται για τις ανάγκες των αθλητικών υποδομών και για την ενίσχυση σωματείων υψηλών κατηγοριών που προβάλλουν την πόλη.
Χ.Ε.