Δικαστικοί επιμελητές για πλειστηριασμούς: «Δίκαιες- άδικες, εμείς πρέπει να εκτελέσουμε τις δικαστικές αποφάσεις»

Δικαστικοί επιμελητές για πλειστηριασμούς: «Δίκαιες- άδικες, εμείς πρέπει να εκτελέσουμε τις δικαστικές αποφάσεις»

Νεκτάριος Ιατρού: «Ο κόσμος τα βάζει με το κράτος και τις τράπεζες, όχι με εμάς»

«Εμείς εκτελούμε δικαστικές αποφάσεις. Δίκαιη- άδικη εμείς πρέπει να την εκτελέσουμε. Η συγκεκριμένη είναι απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου και πρέπει να τη σεβαστούμε».

Αυτό σχολίασε όταν του το ζητήσαμε ο Καλαματιανός δικαστικός επιμελητής, γενικός γραμματέας του Συλλόγου Δικαστικών Επιμελητών με έδρα το Ναύπλιο, Νεκτάριος Ιατρού, αναφορικά με την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου η οποία ανοίγει το δρόμο στις εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων για να διενεργούν πλειστηριασμούς.

Εκτίμησή του είναι ότι κατά το επόμενο διάστημα θα υπάρξει αύξηση των πλειστηριασμών, όμως, όπως είπε, αρκετοί έχουν καταφέρει να προστατεύσουν την περιουσία τους με την ένταξή τους στο νόμο «Κατσέλη».

Βοήθησε ο νόμος «Κατσέλη»

Όλο αυτό το διάστημα οι εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων (funds) διενεργούσαν πλειστηριασμούς, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία, όπως ανέφερε ο κ. Ιατρού, αφορούσε επιχειρηματικά δάνεια.

Τα προηγούμενα χρόνια ήταν πολύ σημαντική η βοήθεια που προσέφερε στους δανειολήπτες ο νόμος «Κατσέλη». Ο κ. Ιατρού σημείωσε ότι ακόμα οι δικαστικές επιμελητές κοινοποιούν δικόγραφα υποθέσεων που έχουν ενταχθεί σε αυτόν τον ευεργετικό νόμο. «Οι αιτήσεις που είχαν κατατεθεί σε αυτόν, πριν από την κατάργησή του, συνεχίζουν να εκδικάζονται. Ο συγκεκριμένος νόμος έχει βοηθήσει σε πολλές περιπτώσεις, τα δικαστήρια αξιολογούν κάθε περίπτωση και έχουμε δει να βοηθούν πραγματικά κόσμο που έχει οικονομικά προβλήματα και δυσκολία στην αποπληρωμή των υποχρεώσεών του», πρόσθεσε.

Αντιδράσεις

Σχετικά με το πώς αντιδρά ο κόσμος, όταν ένας δικαστικός επιμελητής χτυπά την πόρτα του, ο κ. Ιατρού σημείωσε ότι δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα από τους πολίτες, πλην ελαχίστων περιπτώσεων, καθώς η πλειοψηφία «τα βάζει» με το κράτος και τις τράπεζες.

Κλείνοντας, εκτίμησε ότι κάποια νέα πρόβλεψη θα υπάρξει για νέα χρέη που δημιουργήθηκαν στην περίοδο της πανδημίας και της κρίσης τώρα.

Της Βίκυς Βετουλάκη