Έμφυλη βία: Ενημερωτική δράση του Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Καλαμάτας

Έμφυλη βία: Ενημερωτική δράση του Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Καλαμάτας

Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Ανίχνευση και διαχείριση περιπτώσεων γυναικών θυμάτων βίας από τους επαγγελματίες του ΕΣΥ – Καλές πρακτικές και εργαλεία στη διάθεση των υγειονομικών» πραγματοποιήθηκε προχθές από το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Καλαμάτας, σε συνεργασία με την Κοινωνική Υπηρεσία του Νοσοκομείου Καλαμάτας, στο αμφιθέατρο του ιδρύματος, με τη συμμετοχή θεσμικών εκπροσώπων των δύο φορέων, καθώς και επαγγελματιών από όλες τις δομές υγείας του νομού.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η στοχευμένη παρέμβαση στους επαγγελματίες υγείας πάνω σε ζητήματα αναγνώρισης, διαχείρισης και αντιμετώπισης περιπτώσεων βίας που απευθύνονται στις δομές υγείας (νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας κ.λπ.).

Από την πλευρά τους, τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Καλαμάτας και η νομικός του Συμβουλευτικού Κέντρου Σερρών (με διαδικτυακή συμμετοχή μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας) ανέλυσαν την παραπάνω θεματική, παρέχοντας οδηγίες και εργαλεία στους επαγγελματίες υγείας.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν επαγγελματίες από όλους τους χώρους της υγείας (ιατροί, νοσηλευτές/τριες, κοινωνικοί λειτουργοί, επισκέπτες/τριες υγείας, εκπρόσωποι του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και υπάλληλοι διοικητικής υποστήριξης), ενώ ακολούθησε συζήτηση, όπου οι συμμετέχοντες/σες έθεσαν ερωτήματα στις εισηγήτριες για ζητήματα που αφορούν στην έμφυλη βία.

Να σημειωθεί πως η πράξη με τίτλο «Λειτουργία Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας σε τοπικό επίπεδο στο Δήμο Καλαμάτας» του Ε.Π. «Πελοπόννησος 2014-2020» συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, πράγματι αναρωτιέται κανείς πώς γίνεται στον εικοστό πρώτο αιώνα η ανδρική βία να αποτελεί παγκοσμίως την κύρια αιτία θανάτου γυναικών ηλικίας 16 έως 44 ετών. Αυτό το γνωρίζουμε, το γνωρίζει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος κρούει τον κώδωνα κινδύνου για «σκόπιμες ανθρωποκτονίες γυναικών απλώς και μόνο επειδή είναι γυναίκες». Αυτό ισχύει είτε πρόκειται για λιθοβολισμούς και εγκλήματα τιμής, είτε επειδή ο κυρίαρχος σύζυγος αποφάσισε ότι η γυναίκα του δεν έχει δικαίωμα να τον εγκαταλείψει, είτε επειδή χαμογέλασε, είτε επειδή φορούσε κοντή φούστα κ.λπ.

Από την άλλη πλευρά, οι θύτες επικαλούνται παρόμοια επιχειρήματα, επιρρίπτοντας την ευθύνη στα θύματα.

Θεωρούμε πως μία είναι η ουσιώδης διάσταση: οι γυναίκες-θύματα δε συμπεριφέρονται πια όπως τις «δίδαξε» η σεξιστική πατριαρχική κοινωνία στην οποία εξακολουθούμε να ζούμε. Και γι’ αυτό τιμωρούνται.

Αυτά τα στερεότυπα είναι ακόμα πολύ ισχυρά. Και όσο περισσότερο οι γυναίκες, σε όποια κατηγορία κι αν ανήκουν, βγαίνουν δυναμικά στη δημόσια σφαίρα, τόσο περισσότερο φαίνεται ότι προκαλούν τα βίαια και θανατηφόρα αντανακλαστικά κάποιων ανδρών – όχι όλων ευτυχώς- που αρνούνται τη νέα δυναμική εξέλιξη της κοινωνίας…

Α.Π.